Ian Brotherston och Christin Möller tog hem segern i Skandinaviska Seniormästerskapet. Foto: Peter Larsson

Följa

Skotskt och skånskt i topp

Skandinaviska Seniormästerskapet har vuxit till en internationell tävling av mått. I år kom spelare från 13 länder. Och för första gången blev det internationell segrare i herrklassen. Bland damerna tog Kristianstads Christin Möller hem segern.

Text: Tommie Gustavsson • 2015-06-27 Uppdaterad 2015-06-27

– Jag gjorde eagle på tvåan. Den hjälpte mig hela vägen, säger Christin, som hade en tuff kamp mot Helene Maxe från Göteborg om segern. Till slut skiljde bara ett slag.

Maxe som hade ledningen inför slutronden avslutade med en par-rond. Christin kom in på 70, minus två och tog sin första seger i seniorsammanhang.

– Det är först i år jag har åldern inne och får vara med. Går det bra även på SM kanske jag kan spela till mig en plats i landslaget.

Totalt kom 214 spelare till start på Links Course på PGA National i Bara i denna den tredje upplagan av Scandinavian Seniors Open. De två tidigare åren har det blivit svenska segrare – Kent Nilsson och Hans Ivarsson. Men den här gången var det skotten, Ian Brotherston, som drog längsta strået.

– Sverige passar tydligen mig väldigt bra. Jag har spelat två tävlingar här och vunnit båda. Den första var 1986 när jag var med och vann Lag-EM i Halmstad. Och så dagens triumf, säger Ian, som var lagkompis med bland andra Colin Montgomerie i Lag-EM. I det svenska laget spelade då Jesper Parnevik och i det spanska Olazabal. Alla blev ju sedermera framgångsrika pros. Men inte Ian.

– Nej, för mig var det aldrig aktuellt att bli pro. Jag startade ett bageri istället. Det har jag aldrig ångrat.

I dag har han dragit sig tillbaka. Andra får knåda degen. Nu är det golf för hela slanten.

– Den senaste tiden har han inte spelat så mycket på grund av astma. Men annars spelar han varje dag. Utom på fredagskvällarna. Då måste han vara med familjen, säger hustrun, Ann, som gick caddie hela veckan i Bara.

Ian Broterston vann på 219 slag, tre över par, tre före sin landsman Stuart Black. Bäste svensk blev Peder Johansson från Karlskoga  på fjärde plats, fem slag efter segraren.

– Tävlingen har blivit väldigt populär och vi räknar med spel även nästa år. Vad som händer 2017 vet jag inte. Då ska vi arrangera Lag-EM för seniorer, säger Peter Larsson, klubbchef på PGA National.


Text: Tommie Gustavsson • 2015-06-27
FöljaNyheter
Scroll to Top