En niondeplats i Open de Espana är Pelle Edbergs hittills bästa placering på Europatouren i år. Foto: Getty Images

Följa

Edberg sjätte svensken i St Andrews

Sju år har passerat sedan senaste majorstarten. Men efter tisdagens finalkval är Pelle Edberg klar för The Open i St Andrews.

Text: Eric Franzén • 2015-06-30 Uppdaterad 2015-06-30

Svenskarna i The Open-kvalet

Hillside GC
d1 Pelle Edberg 
Slutresultat 
Gailes Links
d23 Joakim Lagergren
Slutresultat 

Royal Cinque Ports GC
d7 Daniel Chopra
d33 Oskar Franck 
Slutresultat

Woburn GC
d8 Mikael Lundberg
d34 Marcus Kinhult
d57 Hannes Rönneblad
d65 Jonas Carlsson
Slutresultat 

2007 blev Pelle Edberg tolva i The Open Championship på Carnoustie. Året efter gick det dock aningen tyngre på Royal Birkdale, som Edberg lämnade med en missad kvalgräns i statistiken. Sedan var det slut med majorstarter för smålänningens del. Fram till nu.

För som ende svensk lyckades Pelle Edberg gå hela vägen i tisdagens finalkval till The Open Championship, där han slutade delad etta på tre under par. 

– Det blir rätt j-vla trevligt. Det har väl inte flutit på som jag ville i år heller, men jag tycker ändå att jag spelat rätt så bra. Så det är rätt skönt att få en medstuds. Det gick vägen nu liksom, säger en glad Pelle Edberg till Svensk Golf.

De två ronderna på Hillside GC i Southport avverkades på 70 och 71 slag. 

 

– Det är en fantastisk golfbana. Väldigt smal och med väldigt många bunkrar. Du får inte vara i en enda fairwaybunker, då är du körd. På två varv slog jag fem drivar. Det går rätt långt ändå, och gäller att hålla bollen i spel och från bunkrarna, annars är det kört. Och det lyckades jag med. Jag hade en väldigt bra gameplan, och följde den hyfsat… även om man slog dåliga slag emellanåt. 

36-åringen från Hook uppskattar att han har sex till åtta varv på The Old Course under bältet inför stundande The Open Championship.

– Den behöver vind, annars så blir det väldigt låga scorer. Så förhoppningsvis så får vi lite vind, så det blir lite linksstuk på det hela. Det är en bombarbana annars.

Nu i veckan väntar Europatourtävlingen Open de France, dit Edberg anländer tidigt under tisdagen. Därefter tar uppladdningen inför The Open vid. Den kommer troligen att ske på hemmaplan i Sverige. 

– Jag åker över dit tidigt i morgon bitti och skickar ut caddien, så får han gå banan. Jag ställer mig och slår lite bollar och går nog och sover sedan. Men det blir det nog halvsvårt att komma in i Scottish Open. Det kan bli en vecka ledigt istället med lite paddeltennis på Hills, en sväng till Stockholm och några dagar i Jönköping. Ja, och lite golf. Men jag kommer inte att träna ihjäl mig varje dag. Det har varit mycket golf nu. Nu gäller det att vila så man känner suget, och inte heller gör något som man inte brukar göra innan en tävling. 

De fem svenskarna som gör Pelle Edberg sällskap i fältet under årets tredje herrmajor är: Henrik Stenson, Jonas Blixt, David Lingmerth, Carl Pettersson och Alex Norén. 


Text: Eric Franzén • 2015-06-30
FöljaNyheter
Scroll to Top