Bro Hof Slott behöver inte bygga om Stadium Course efter den fastställda domen. Foto: Lennart Hyse

Följa

Domstolen har avgjort Bro Hof Slott-tvisten

Under nio långa år har Bro Hof Slott Golf Club haft en tvist med kommunen. Nu har saken avgjorts i domstol.

Text: CM Hellsten • 2015-06-24 Uppdaterad 2015-06-24

Efter ett omfattande utredningsarbete konstaterade Bygg- och miljönämnden i Upplands-Bro kommun att Bro Hof Slott GC inte hade följt det bygglov som de hade fått när Stadium Course byggdes.

Därför beslutade nämnden att marken kring hål 15 och 16 skulle återställas som den var innan banan uppfördes.

Bro Hof höll inte med och överklagade beslutet men i slutet av 2010 kom länsstyrelsen med sitt utlåtande där det konstaterades att golfklubben hade brutit mot miljöbalken och att banan måste byggas om före mars 2012, annars väntade böter på 8,5 miljoner kronor.

Bro Hof tog dock ärendet vidare till Mark- och miljööverdomstolen.

Nu har ärendet avgjorts efter en nio år lång tvist mellan Bro Hof Slott Golf Club och Upplands-Bro kommun.

Mark- och miljööverdomstolen meddelade sin dom i mål nummer M 5277-14 och kommunens samtliga föreläggande om återställande är undanröjda.

Domen kan inte överklagas.

– Äntligen har rättvisa skipats och alla hot om att bygga om är härmed undanröjda. Jag har knappt vågat tro på att den här dagen skulle infinna sig eftersom det har hållit på i hela nio år. Nu känner jag en stor lättnad. Ovissheten har tagit jättemycket kraft, säger grundaren och styrelseordföranden Björn Örås.

Du har tidigare sagt att en eventuell ombyggnation skulle kosta mellan 50 och 100 miljoner kronor. Hur mycket har den rättsliga processen påverkat Bro Hof som klubb?

– Det har funnits en stor oro där ute och väldigt många potentiella medlemmar har inte vågat köpa aktier eftersom de varit osäkra på utgången och om allt kanske till och med skulle gå i konkurs. Om det handlar om 15 eller 115 personer går inte att säga, men vi har i alla fall fått sådana signaler. Jag hoppas att åtminstone några av dem nu kommer tillbaka, men i dag är det ju som bekant en annan golfmarknad jämfört med 2007.

Hur vill du beskriva relationen till kommunen i dag?

– Jag tycker att Bro Hof har ett bra förhållande till den politiska kommunledningen, både den nuvarande och den tidigare. Det här är inte deras fel, de har också velat få till en lösning men politikerna råder inte över tjänstemän som har till uppgift att göra sin tolkning och tillämpningen av lagar och regler.

Vad händer nu?

– Kanske vågar vi oss på att bygga ett boende på båda sidor om allén på vägen upp till slottet. Och i augusti lämnar vi in den officiella Solheim Cup-ansökan.


Text: CM Hellsten • 2015-06-24
FöljaNyheter
Scroll to Top