Kallt ute, men under Madeleine Ziegerts och Josephine Jansons funktionskläder bultar två varma hjärtan för tjejgolfens framtid. Foto: Kristoffer Kling

Följa

Tjejerna som vill locka tjejerna till golfen

Allt färre svenska flickjuniorer spelar golf. Det oroade två svenska tourproffs som bestämde sig för att ta tag i saken. Josephine Janson och Madeleine Ziegert har skapat en egen träningsgrupp i Halland.

Text: Martin Strömberg • 2015-05-27 Uppdaterad 2015-05-27

Tjejernas träningsupplägg

TRÄFF 1
10.30–12.00 Järnslag och chipträning. 12.00–13.00 Lunch. 13.00–15.00 Drive- och wedgeövningar.

 

TRÄFF 2
10.00–12.00 Avståndsträning wedgar. 12.00–13.00 Lunch. 13.00–14.00 8-bollstestet, närspelstest. 14.00–15.00 Gympass med fystester.

 

TRÄFF 3
10.00–11.00 Hemlig golfövning med löpningsinslag. 11.00–12.00 Föreläsning om collegespel och studier i USA. 12.00–13.00 Lunch. 13.00–15.00 Spel på Vilshärads pay and play-bana.

Vindjackorna fladdrar i havsbrisen. Den sveper in med kraft från norr och det är tur att den glada gruppen med tjejer som är ute på banan har sina rosa lagmössor på sig. Hallands framtidstrupp har sin tredje och sista vårträff på den välskötta, året runt-öppna tolvhålsbanan i Vilshärad och spelglädjen värmer i kylan. Skratten ekar och försvinner mellan hålen i takt med att vinden ökar och mojnar. Det är foursome på programmet och det är långt ifrån lättspelat.

– Vissa av tjejerna har redan kommit jättelångt med sin golf medan andra än så länge mest spelar för skojs skull, berättar en av gruppens initiativtagare, LETAS-proffset Madeleine Ziegert, entusiastiskt.

– Oavsett vilket så behöver de kompisar att träna med och känna att de får möjlighet att utvecklas både inom golfen och det sociala. Vi försöker dela in lagen så att de kan lära olika saker av varandra.

Det är en härlig mix av tjejer på banan och åldern sträcker sig i spannet 13 till 18 år, men den allra viktigaste egenskapen har de gemensam: kärleken till spelet golf.

– Jag spelar och tränar så mycket jag kan när jag inte är i skolan, berättar Tindra Tyrsing glatt.

Samma kärlek till spelet har definitivt också deras två instruktörer, mentorer och kompisar: Josephine Janson och Madeleine Ziegert. De beskriver verksamheten som en mix av träning, lek och kompisskap och båda två välkomnar mejl och annan kontakt från sina elever. De lovar att svara på frågor och ge tips även under de perioder då gruppen inte träffas på grund av Josephines och Madeleines egna karriärer.

Det är otroligt kul att följa gruppen under en dag och ledarna peppar alla, oavsett nuvarande nivå och de ger tips, tuffa övningar och uppmuntrande ord på vägen.

– De är så otroligt nyfikna och intresserade av att lära sig, säger Josephine Janson.

 DELTAGARNA I GRUPPEN ligger på olika kunskaps- och ambitionsnivå men sådana saker kan vara helt annorlunda om några år, just därför är det viktigt att bredden finns. Och i åldern mellan 13 och 18 år handlar det lika mycket om att hitta träningskompisar och någon likasinnad att umgås med på rangen eller banan.

Upphovet till satsningen ligger hos Josephine och Madeleine som fick idén för ett par år sedan när de oroades över bristen på tjejjuniorer.

– Vissa klubbar hade inga juniorer på tjejsidan överhuvudtaget och så kunde det inte fortsätta. Vi vill ge samma möjlighet till de flickor som spelar nu som vi hade när vi träffade varandra på ett liknande läger när vi var på väg uppåt. Det har blivit större och mer uppskattat än vi trodde. Vi hade egentligen inga förväntningar mer än att vi visste att vi skulle ge hundra procent av oss själva, berättar Madeleine.

De kontaktade Hallands golfförbund och fick hjälp med finansiering, kontakter och med att välja ut den grupp som idag huserar på Vilshärad. Christer Karlsson, idrottskonsulent på förbundet, har varit delaktig från start.

– Det är tur att det finns sådana som “Madde” och “Jossan” och de gör detta enbart för att visa sin tacksamhet. Vi tog ut en grupp med de tjejer som visat mest intresse i distriktet och förhoppningen är naturligtvis att de ska få en kick och fortsätta att spela golf, säger han.

TÄVLANDET BLAND JUNIORERNA i Halland har ökat med nästan tio procent det senaste året och sedan en tid är det fritt spel för alla juniorer i regionen oavsett vilken bana man vill spela på. Allt för att få återväxten bland juniorer, och framförallt tjejer, att bli starkare. Uppslutningen när man skickat ut förfrågningar blev nästan hundraprocentig och att tjejerna trivs råder det inget tvivel om. De skojar och busar sig fram på Vilshärads knixiga sträckning.

Bild 1114878

UNDER VÅRENS TRE TRÄFFAR har Josephine och Madeleine hunnit dela med sig av en hel drös övningar från sin college- och landslagstid, dels fysträning och planeringstips, dels en hel del erfarenheter och en föreläsning om hur livet på ett amerikanskt college kan vara, något som de båda har erfarenhet av.

Sista dagen har handlat om framtidsplaner och den ska avslutas med spel och tävling. Ledarna har lagt in en partävling som löpt över alla träffar och det är också avsiktligt för att få eleverna lite mer tävlingsinriktade.

– Många tjejer är inte vana att tävla på samma sätt som killar ofta gör hela tiden och vi vill gärna få igång lite vinnarinstinkt hos våra tjejer, fast ändå på ett lekfullt sätt, förklarar Josephine.

Redan nu öppnar duon för att fortsätta satsningen i höst efter en lång sommar av spel på Ladies European Tour för Josephine, och LET Access Series för Madeleine.

Hallands framtidstrupp är bara ett exempel på hur man med relativt enkla medel kan göra något som påverkar en stor grupp unga människor i positiv riktning. Bara man vågar dela med sig av sin egen tid och erfarenheter. Bara man har kärleken till spelet. Bara man vill.

 

DELTAGARENKÄT
Vad har betytt mest för dig under träffarna?
Hur viktig är golfen för dig?

Amanda Johansson, 16 år, Laholms GK
– Framförallt är det roligt att träffa nya kompisar och det har varit ett bra och proffsigt upplägg med nya bra övningar och träningspass.
– Jag satsar ganska hårt och ska gå golfgymnasiet här i Halmstad.

Sara Sahlström, 15 år, Halmstad GK
– Dels att vi fått nya tips och övningar som gör oss bättre, dels att jag träffat nya kompisar som jag kan träna och spela med.
– Jag spelar 3–5 gånger i veckan och tävlar så mycket jag kan, mest på Skandia Regional. Jag ska försöka gå på college och spela golf i framtiden.

Malin Remse, 15 år, Ringenäs GK
– Jättebra att få lära sig hur “Jossan” och “Madde” haft det i sina karriärer och vad det finns för möjligheter.
– Jag spelar mest på sommaren för att det är roligt men man vet aldrig framöver.

Tindra Tyrsing, 13 år, Ringenäs GK
– Bra känsla att de satsar på oss som gillar golf och kul att få umgås med tjejer i samma ålder med samma intresse som jag.
– Jättemycket. Jag spelar sju dagar i veckan efter skolan och tränar och spelar hela helgen. Det är det bästa jag vet.

Linnea Bonnevier, 18 år, Ringenäs GK
– Ett bra sätt att träffa nya vänner och få lite andra övningar än de man är van vid. Att kunna vända sig direkt till “Madde” och “Jossan” med frågor man har.
– Jag tror inte att det blir mitt framtidsyrke men jag siktar på att spela och ha kul och ändå försöka bli så bra som möjligt.

Anna Johansson, 13 år, Haverdals GK
– Att jag fått en massa bra tips och saker att träna på under säsongen.
– Jag spelar mest på sommaren och för att det är kul.


Text: Martin Strömberg • 2015-05-27
FöljaNyheter
Scroll to Top