Ja, här är han framför klubbhuset. Per Johansson är en av de lyckliga som får köpa biljetter så länge han vill. Foto: Privat

Följa

“Som att vinna hundra miljoner”

- Det var som att vinna hundra miljoner på Lotto.Så beskriver Per Johansson det faktum att han vann lotteriet på Augusta inte en, utan två gånger. Tack vare sin stora tur kan han åka till Georgia varje år och se den populära tävlingen, så länge han vill.

Text: Karin Klarström • 2015-05-14 Uppdaterad 2015-05-14

Många inbitna golfare drömmer om att någon gång får åka till Augusta, kliva in på Augusta National, beträda de gröna kullarna och dalarna och bidra till birdievrålen från läktaren.

Att få entré till The Masters Tournament var länge en omöjlighet och en del i ledningens medvetna arbete av att hålla tävlingen på en fortsatt mytomspunnen nivå. Steg för steg har det lättats upp och med målet att sprida tävlingen även internationellt har möjligheterna att komma in ökat.

Per Johansson jobbar idag som pro på Viksjö GK, men bodde i många år i USA, där han först pluggade på college och sedan jobbade som tränare.

Under åren i USA ansökte han om att få biljetter till inspelsvarven, vilket han fick 1996 och 1998, men inte 2000. Däremot fick han ett brev efter sommaren samma år, med beskedet att de öppnat kön till tävlingsdagarna för första gången sedan 1972 – och att hans namn dragits. Han hade kvalat in tack vare att han ansökt om biljetter till inspelsvarven. 

Men sen hände ingenting.

Efter knappt två månader så kom ett nytt brev där det stod att kön var nu stängd igen och de inte tog emot ansökningar överhuvudtaget.

– De hade däremot haft en ny dragning och åter dragit mitt namn. Jag hade blivit tilldelad två biljetter giltiga torsdag till söndag. Det går nämligen att köpa bara dagsbiljetter också. Allt jag behövde göra var att skicka in min påskrift på en ansökan så var det klart. 

– Det var inget svårt val direkt, tillägger han.

Men riktigt säker var han inte, utan bad några kompisar läsa brevet för säkerhets skull. Men det stämde alldeles utmärkt, och redan året därpå kunde han använda de eftertraktade plåtarna. Väl på plats fick han se Tiger Woods spela hem segern i tävlingen vilket fullbordade hans Tigerslam.

Vilket är det starkaste minnet från första gången du var där?
– Det är att alla är så vänliga och snälla mot varandra där inne. Man ställer sin stol bredvid en green och sen står den kvar när man kommer tillbaka några timmar senare. Ingen tar ens plats eller flyttar på stolen.

– Jag och en kompis hade ställt våra stolar vid 18:e green och när vi kom dit var alla platser upptagna, utom våra. Till och med grejer vi hade handlat och lämnat vid stolarna låg kvar. Det är otroligt vänligt, säger Johansson.

Han flyttade dock hem till Sverige kort därefter och han har därför inte åkt varje år, utan kanske vartannat, vart tredje.

I andra fall finns det alltid kompisar och släktingar som kan tänka sig att ta hand om hans årsranson.

Att köpa biljetterna direkt av Augusta National kostar 325 dollar per paket om fyra tävlingsdagar. I Pers fall betalar han alltså 650 dollar, vilket är runt 5300 kronor med dagens kurs.

– Visst finns det många som säljer sina biljetter för fantasisummor, men det har klubben koll på, och skulle man sälja dem på Blocket eller Ebay så blir man av med biljetterna sen.

Själv säljer han dem för sitt eget inköpspris då han själv inte kan åka.

Eller som den gången han utmanade en av juniorerna i klubben i match. Om junioren skulle spöa sin pro skulle ha få hänga med till Augusta. Så blev det också, men eftersom junioren fick följa med gratis (genom Augusta Nationals juniorprogram) så kunde pappan ta del av den extra biljetten.

– Han trodde såklart jag skojade, men det var en häftig resa, minns Per.

Det är oklart när nästa resa blir av, han var där och spanade in Blixt under fjolårets uppgörelse. Men en sak är säker – när räkningen dimper ned är han snabb med att betala. Det här är vad många bara kan drömma om. Och det tänker han inte missa.

– För en golfare är det här som att vinna hundra miljoner på Lotto. En riktig jackpot!


Text: Karin Klarström • 2015-05-14
FöljaNyheter
Scroll to Top