Programledaren och dansaren Carin da Silva var en av deltagarna i Humorgolfen 2015. Foto: Jonas Koel

Följa

Så kul är golfen

Humor och allvar blandades när Humorgolfen spelade in över 200 000 kronor till Ung Cancer. Och visst är golf skrattretande, enligt initiativtagaren Hasse Brontén.

Text: Karin Klarström • 2015-05-27 Uppdaterad 2015-05-27

Läs också

Komikern Özz Nûjen bryter ny mark “Slappna av – golf är en skön sport”

Det finns många saker inom golfen att skratta åt, och det är också tanken med välgörenhetstävlingen Humorgolfen, att blanda skratt och allvar.

– Det är som livet självt. Ena dagen skrattar man och har kul, nästa dag händer någonting allvarligt och tungt. Det är så det är.

Det säger komikern och initiativtagaren Hasse Brontén, som just varit med och genomfört den fjärde upplagan av golftävlingen på lika många år.

Det kanske var symptomatiskt för komikerkåren att det enda lag som saknade komiker var det som gick och vann. Och det var i princip samma sak förra året, då Özz Nûjen var komiker i det vinnande laget. Att vinna med Nûjen i laget var i sig en bedrift, skojar Brontén.

Så ser laguppställningen ut: det är en komiker, ett proffs och tre “vanliga” spelare som köper sin plats i tävlingen. Pengarna går sedan till välgörande ändamål, i år var det Ung Cancer som fick ta emot 230 000 kronor. Det var mer än dubbelt så mycket som organisationen fick från tävlingen förra året.

Under tävlingen hittade arrangören på en del upptåg. Här fanns inslag av “kan du slå en sjätteklassare”, här fanns inslag av snörtävling, på en av greenerna fanns det fem flaggor och deltagarna bestämde när bollen var på green vilken av flaggorna man ville går för.

Vad är det mest lustiga med golfen?
– Det mest humoristiska med golf är att oavsett hur usel man är och hur dåligt man spelar så kommer man alltid tillbaka. När jag är som sämst är jag bottenlöst dålig. Hade jag varit lika dålig på nåt annat i livet hade jag lagt av för länge sen. Men det gör man inte med golf. Det är skrattretande, säger Brontén.

Varför blev det just kombinationen humor och golf?
– För att det finns så mycket humor och glädje i golfen. Och för att det finns mycket att skratta åt.

– Man kan till exempel titta på US Masters på tv. Det är spännande, fullt med folk, det finns digital statistik över minsta detalj, varenda slag visas i tv. Och sen visar sig att det mest spännande av allt är att man hoppas att spelaren fyllt i scorekortet rätt. Det är ju absurt. Varenda slag har setts av miljoner människor och sen är man rädd för att han ska fylla i fel siffra i scorekortet med en blyertspenna.

Han skrattar gott åt tanken. Han kan inte föreställa sig en mer uppumpad situation för en golfspelare än att vara mitt i US Masters. Och att ett litet misstag med en blyertspenna skulle kunna sabotera hela tävlingen och kanske karriären.

– “Ja, vi ser att du fyllt i en birdie här, men du gjorde par.” “Nähä, jag gjorde verkligen birdie”, säger Brontén i en låtsasdialog. Spelaren vet ju att han inte kan fuska. Hela världen har ju sett att han gjorde par.

Men han medger att golfen såklart har sin charm med sina regler även om han kan sakna en logik bakom vissa av dem.

Han älskar ju spelet och kommer tillbaka med en ny tävling nästa år.


Text: Karin Klarström • 2015-05-27
FöljaNyheter
Scroll to Top