Rory McIlroy blev förste världsetta att vinna WGC-Match Play sedan Tiger Woods år 2008. Foto: Getty Images

Följa

Rory McIlroy vann WGC-Cadillac Match Play

Rory McIlroy visade varför han är bäst i världen och tog hem titeln i WGC-Cadillac Match Play. I finalen slog han Gary Woodland med 4/2. Även om McIlroy inte har spelat felfritt under veckan spelade han sin bästa golf när det verkligen gällde.

Text: Olof Åsgård • 2015-05-04 Uppdaterad 2019-12-11

WGC-Cadillac Match Play

Speldatum: 29 april – 3 maj, 2015

Spelplats: TPC Harding Park, San Francisco, USA. 

Vinnare: Rory McIlroy

Prissumma: 9 250 000 USD

Världsranking

Resultat

HENRIK STENSONS GRUPP

John Senden, 3-0, vidare till åttondelsfinal (65 – världsranking)

Bill Haas, 2-1 (24)

Henrik Stenson, 1-2 (3)

Brendon Todd, 0-3 (43)

 

SEMIFINAL

Jim Furyk – Rory Mcilroy 1/0

Danny Willet – Gary Woodland 3/2

FINAL

Rory McIlroy 4/2 – Gary Woodland

SÅ SPELAS MATCHSPELETFrån och med 2015 spelas WGC-Cadillac Match Play i ett gruppspelsformat med 16 grupper, fyra spelare i varje grupp. Segraren från respektive grupp går vidare till åttondelsfinal på lördag.

Rory McIlroy började finaldagen med att avgöra den uppskjutna kvartsfinalen mot Paul Casey på det 22:a hålet. Därefter spelade McIlroy semifinal mot Jim Furyk som var ett upp med två hål kvar. Då lade McIlroy i en högre växel och utjämnade matchen med birdie på 17 och sänkte sedan en 13-metersputt för eagle på sista hålet och avgjorde matchen.

På söndagseftermiddagen var det dags för final och där väntade Gary Woodland, rankad 52:a i världen, som besegrade Danny Willet med 3/2 i sin semifinal.

I finalen tog McIlroy kommandot direkt och var fyra upp efter sju hål. Men på andra nio började världsettan slappna av lite och Woodland kom närmare. På trettonde hålet såg det ut som att McIlroy bara skulle leda med ett hål. Men Woodland tog inte chansen och missade en kort putt.

Därefter kunde världsettan McIlroy hålla undan och vann till slut med 4/2 och tog hem sin första titel i WGC Match Play och sin andra WGC-titel. Han vann WGC-Bridgestone Invitational förra året.

– Jag är väldigt stolt över att jag visade karaktär i många matcher där jag kom tillbaka och vann. Jag har verkligen spelat stabil golf den här veckan, sa Rory McIlroy till touren.

I matchen om tredje pris vann Danny Willet mot Jim Furyk med 3/2.

WGC-Cadillac Match Play på TPC Harding Park bjöd på bra golf från en handfull toppspelare men det var spelare med lite sämre ranking som levererade. Av de 16 gruppsegrarna som tog sig till åttondelsfinal var inte ens hälften rankade inom topp-30 i världen.

Det nya spelformatet, med gruppspel där inga matcher kunde delas, var tänkt att hålla kvar toppspelarna i tävlingen till helgen. Det blev nästan tvärtom fast det kan man inte klandra upplägget för. Flera toppspelare såsom Adam Scott, Jason Day, Sergio Garcia och Justin Rose spelade inte tillräckligt bra.

Henrik Stenson visade inte heller någon toppform och slogs ut efter andra gruppspelsmatchen. Han var dock nöjd med sitt spel med tanke på att han inte tränat på en månad, men han var kritisk till hur tävlingen lades upp.

– Inte jättekul att de har tagit bort delningar så att massvis med spelare inte har något att spela för i morgon. Det skulle vara bättre att ha play-off för gruppsegern i morgon istället för på onsdagen, sa Stenson till Svensk Golf i torsdags efter att hans grupp utvecklats så att John Senden redan var klar för åttondel med en match kvar av gruppspelet.

– Jag hoppas de rättar till alla grejer som de inte fick till med gruppspelet eller att de går tillbaka till knockout, det blev ganska komiskt i många grupper.

Allt kan hända i matchspel men i slutändan är det de som vinner matcherna som går långt i tävlingen. Några som inte gick särskilt långt eller spelade särskilt bra var Miguel Angel Jimenez och Keegan Bradley.

Ingen av dem hade chans att gå vidare från gruppen när de mötte varandra i sista gruppspelsmatchen. Trots det hamnade de i händelsernas centrum när en regeldiskussion ledde till att spelarna började gräla på ett sätt som sällan skådats på en golfbana. Jimenez sa åt Bradleys caddie att hålla käften vilket fick Bradley att reagera och ställa sig ansikte mot ansikte med Jimenez. Se video nedan.

Nästa år byter tävlingen sponsor och spelplats, WGC-Dell Match Play kommer spelas på Austin CC i Texas. 

Tävlingens slag 1: Ben Martins hole in one på 17:e hålet i första gruppspelsmatchen mot Matt Kuchar som Martin vann med 1/0.

 

Tävlingens slag 2: Rory McIlroys satte spiken i kistan i semifinalen mot Jim Furyk med en 13-meters eagleputt.

 

Snackisen: Bråket mellan Miguel Angel Jimenez och Keegan Bradley.    


Text: Olof Åsgård • 2015-05-04
FöljaNyheter
Scroll to Top