Nordirländaren Ror McIlroy visar frustration under sin jobbiga första rond av Irish Open Foto: Getty Images

Följa

McIlroys mardrömsstart

Världsettan Rory McIlroy fick en mardrömsstart på sin egen tävling.Efter 80 slag första dagen är han bland de absolut sista i fältet och behöver en kanonrond på fredagen för att klara kvalet.

Text: Martin Strömberg • 2015-05-28 Uppdaterad 2015-05-28

Irish Open Hosted by the Rory Foundation

Bild 1115031

Speldatum: 28 maj – 31 maj, 2015

Spelplats: Royal County Down GC, Newcastle, Nordirland

Par: 71

Titelförsvarare: Mikko Ilonen

Prissumma: 2 300 000 €

Svenskar i fältet: Robert Karlsson, Mikael Lundberg, Kristoffer Broberg, Magnus A Carlsson, Johan Carlsson, Alex Norén, Peter Hanson, Niclas Fasth, Rikard Karlberg.

Starttider

Aktuell ställning

Inför:Intervju med världsettan

OM TÄVLINGEN
För första gången är Rory McIlroy med och arrangerar Irish Open, via sin välgörenhetsorganisation Rory Foundation. Världsettans inblandning i tävlingen har lockat ett av de starkaste startfälten under hela året i en reguljär European Tour-tävling med namn som Rickie Fowler, Sergio Garcia, Martin Kaymer och Ernie Els i fältet.

Tävlingen är en kvaltävling till årets Open Championship och tre spelare, som inte redan är kvalificerade, som slutar topp-10 i Irish Open kommer att säkra en starttid på Old Course i mitten av juli. I skrivande stund är två svenskar klara för The Open, Henrik Stenson och Jonas Blixt.

Nej, den stora publikbollen under första dagen av Irish Open hade det tufft på Royal County Down. Och sämst gick det för den stora hemmafavoriten och tävlingens värd, Rory McIlroy. Efter den makalösa uppvisningen och segern i Wells Fargo missade värdlsettan kvalgränsen på Wentworth förra veckan och en hel del talar för att det blir helgledigt för Rory denna veckan också. Han gjorde lika delar bogeys och par och landade på 80 skott, nio över par.

– Det var visserligen svårspelat men jag gjorde det enormt svårt idag. Det kändes bra på uppvärmningen och jag slog bra halva, punchade slag. På banan fungerade det bra från tee idag men jag hamnade ofta i mellanlägen, missbedömde vinden och slog dåliga järnslag som satte mig i trubbel. Jag fick massor av tre- fyrametersputtar för par, blev lite osäker och missade allt, sa en självkritisk McIlroy till pressen efter ronden.

Detta är fjärde spelveckan i rad för världsettan och han har haft massor av sidoåtaganden dagarna inför Irish Open. Men Rory skyllde inte ifrån sig på någonting när han summerade dagen, möjligen övertändning.

– Jag vill så himla gärna spela bra och jag ska försöka komma ut och starta om i morgon. Jag vill inte ha sympatiapplåder som efter sista green idag. Förhoppningvis får jag en bättre start och gör en birdie tidigt och bygger på det, sa en besviken McIlroy.

Spelpartnern, tyske Martin Kaymer var bara ett slag bättre än McIlroy, och den enda som höll stilen i bollen var Playerssegraren, amerikanen Rickie Fowler, som gick runt på par. Fowler visade prov på fin fantasi och kan mycket väl bli ett hot den här veckan. Fowler och McIlroy är goda vänner och amerikanen led med sin kompis under första dagen.

– Det är golf vi spelar och vi är alla med om såna här dagar då inget fungerar. Det är tråkigt för Rory att det hände just idag. Jag tror och hoppas att han får en helt annan dag i morgon.

Bild 1115029

För svensk del blev det blandade resultat. Enda blågula spelare under par är Rikard Karlberg som gick runt på 70 slag efter två sena birdies. Resultatet blev bättre ju längre dagen led.

– Idag spelades alla hål i sidvind och det gäller att hålla koll på skruven och att kunna se slagen, berättar Karlberg för Svensk Golf.

Alespelaren fascinerades också över hur mycket förhållandena kunde skifta på Royal County Downs fantastiska sträckning utmed irländska sjön och de lummiga bergen Mourne.

– Fyra årstider kan svepa förbi på ett enda hål, regn, vind, snö och hagel, berättar Karlberg, som delar sjundeplatsen efter sex birdies, sju par och fem bogeys.

I ledningen efter första dagen återfinns irländaren Padraig Harrington och tyske Max Kieffer på fyra under par, ett före danske Sören Hansen. 

Övriga svenskplaceringar:

d14 Niclas Fasth (par)

d26 Robert Karlsson och Magnus A Carlsson (+1)

d46 Alex Norén (+2)

d68 Peter Hanson (+3)

d90 Pelle Edberg och Mikael Lundberg (+4)

d111 Johan Carlsson (+5)

d137 Kristoffer Broberg (+7)

Bowditch bombade Four Seasons
ECCO: Barths magiska vecka
CT: Fyra svenskar i täten

Text: Martin Strömberg • 2015-05-28
FöljaNyheter
Scroll to Top