På det nionde hålet slog 13-årige Oscar Isfeldt till med sitt livs första hio. Foto: Peter Isfeldt

Följa

Gjorde hio på första ronden

Normalgolfaren får vänta 200 år på att få göra en hio. Oscar Isfeldt fick vänta åtta hål. Den 25 maj slog 13-åringen till med drömslaget under sitt livs första golfrond. "Jag trodde det var en dröm", säger han.

Text: Karin Klarström • 2015-05-27 Uppdaterad 2015-05-27

Läs också

En fullträff kan ge en miljon Högsta hio-priset i svensk tävling

Så svårt är det att lyckas Statistiken om chansen att göra hio

Pappa Peter Isfeldt har spelat golf i 18 år, men aldrig lyckats. Många andra spelar golf hela livet utan att komma i närheten. Men Peters son Oscar, 13 år, behöver inte vänta längre.

Det var på måndagskvällen som det hände.

Peter och sonen var ute på hemmabanan Säters GK för att spela nio hål. Oscar har tidigare provat på golf men aldrig blivit biten utan hellre ägnat sig åt favoritsporten ishockey. Han testade att slå och träna lite golf från rangen till och från tills han var elva år, men sedan tappade han intresset.

Nu när hockeyklubban lagts på is och en kompis ville börja spela var det dags för Oscar att komma tillbaka till golfen. För att hjälpa honom att komma igång tog Peter med sonen på en runda på måndagskvällen. De slog ut strax före klockan sex på kvällen, när solen fortfarande värmde litegrann.

– Det var lugnt och skönt, ingen framför och ingen bakom, och det är ju skönt när man är nybörjare, säger Peter.

Oscar inledde med en tvåpoängare på första hålet, följde upp med bruttobogey för fyra poäng på hål nummer två, och fortsatte sedan med att variera poängintag med missar. Så som det brukar vara när man är nybörjare.

– När  vi hade spelat åtta hål låg han på sin handicap och hade bra läge för sänkning på nian, par trean.

Uppe på tee plockade Oscar fram den träfemma som ingår i den bag han tagit över efter mamma. En bag med grafitskaftade järnklubbor som fick ersätta det juniorset han vuxit ifrån.

Pappa Peter hade noterat att Oscar spelat bra med denna träklubba tidigare under ronden, och även den här gången fick han på en bra träff.

– Han fick på ett riktigt bra slag och bollen landade fint i framkant. Det såg ut att bli riktigt bra.

Och det blev det verkligen. Far och son tittade på varandra där på tee. Gick den i? Den kunde ju ligga gömd i skuggan bakom flaggan. 

– Jag blev mest chockad. Jag rusade fram till hålet och kollade om den låg där. När jag väl såg att den låg där nere så plockade jag upp den och visade pappa. Sen var jag mest skakig och undrade om det var en dröm, säger Oscar till Svensk Golf.

Hur blir det med din fortsatta golfkarriär?
– Den kommer att fortsätta framåt. Nu när flera kompisar har börjat spela så blir det ännu roligare att gå ut på banan. Jag kommer att satsa på att bli bättre och bättre

Snart kan besökarna på Säters GK bevittna plaketten med Oscars namn.

Och Oscar fick hamburgare till middag, precis som han ville.

HIO – så stor är din chans att lyckas

Text: Karin Klarström • 2015-05-27
FöljaNyheter
Scroll to Top