Följa

Europa fortsätter tappa

Europas golfländer fortsätter tappa medlemmar, totalt sett. Men minskningen har mattats av en smula, visar ny rapport från KPMG.

Text: Karin Klarström • 2015-05-25 Uppdaterad 2015-05-25

Mer siffror

Läs KPMG:s medlemsrapport här Belyser läget i Europa under 2014

Medlemssiffrorna i Sverige Här är Svenska Golfförbundets statistik

2014 var året då det vände för svensk golf. Medlemssiffrorna pekade uppåt igen, även om det var med låga tal, och den nedgående trenden var alltså bruten.

I övriga Europa är det visserligen inte lika ljust, men det börjar bli bättre.

I jämförelse med Sverige så började Europas golfnationer tappa på medlemssidan med start 2010, alltså fem år efter Sverige som hade första minusåret 2005.

Sedan dess har kurvorna pekat envist nedåt, med den största dippen 2013. När revisions- och rådgivningsföretaget KMPG nu kommer med sin rapport för 2014 ser det betydligt bättre ut.

“Trots den ekonomiska nedgången och den senaste tidens minskning i golfandet är golfen fortsatt populär och angelägen i de flesta europeiska länder”, skriver Andrea Sartori, ansvarig för golf och sport inom KPMG Advisory Ltd, i rapporten “Golf Participation in Europe 2015”.

Mellan 1985 och 2010 växte golfen i Europa med i snitt fem procent per år, räknat i antalet golfspelare. Nedgången började 2010 och de senaste åren har golfen i Europa tappat golfare med ett snitt på minus 1,2 procent per år. Största tappet kom alltså 2013 med en minskning på 2,4 procent jämfört med året dessförinnan.

Minskningen fortsätter även 2014, men har bromsats in och stannar på 2 procent under förra året.

Länder som England, Skottland, Wales och Irland tappar registrerade golfare jämfört med 2013. Storbritanniens tapp är lågt över 4 procent, medan Irland stannar på drygt 2 procent. Detta behöver inte betyda så mycket i praktiken.

I Storbritannien och Irland måste golfaren inte vara medlem i en klubb för att få spela, och det går därför inte att med säkerhet säga att antalet golfare har minskat. Samtidigt som andelen medlemmar har gått ned har också antalet spelade ronder ökat med 3,5 procent.

Island fortsätter toppa listan över den nation som har högst andel golfare i förhållande till sin befolkning. Med 5,09 procent av befolkningen som spelar golf är Island det enda land som kliver över 5-procentsspärren. Men strax efter kommer Sverige med en golfande andel på 4,97 procent. Irland är trea på listan med 4,3 procent.

Bland de yngre golfnationerna är det stora svängningar på medlemssidan. Kroatiens registrerade golfare ökade med drygt 136 procent från 2013 till 2014, vilket innebär en ökning med 820 golfare. Störst procentuella tapp visar Bulgarien (-31,9 procent) och Slovenien (-30,1 procent).

“Även om vår analys visar att storleken på tappet har minskat, så är det fortsatt en nedgång i hälften av de länder som har analyserats”, skriver KMPG i analysen.

En förklaring till nedgången är de ekonomiskt tuffa tider som Europa genomgått de senaste åren, men här pekar företaget också på sidor i golfspelet som kanske inte är så väl anpassad till tidsandan och till vad konsumenterna vill ha.

“Det har kommit en lång rad initiativ för att säkra en framtida utveckling av sporten, både globalt, regionalt och lokalt. Stor tyngd har lagts vid att öka populariteten bland kvinnor och juniorer. Någon större effekt av dessa initativ är dock svåra att hitta”, fortsätter rapporten.

Däremot understryker analytikerna att det inte bara handlar om att hitta på nya saker som ska passa nya tider. Det handlar också om att värna och marknadsföra det som är golfens själ:

“Golfens kärna som har överlevt alla år – som kamratskap, tävling (både mot sig själv och andra) i en utomhusmiljö – måste ytterligare understrykas.”


Text: Karin Klarström • 2015-05-25
FöljaNyheter
Scroll to Top