Jordan Spieth har distanserat sig från fältet och leder Masters med fem slag i halvtid. Foto: Christer Höglund

Följa

Spieth suverän på Augusta

AUGUSTA. 21-åringen har fullständigt dominerat Masters i 36 hål och är fler under par än nån någonsin varit i en major.

Text: Oskar Åsgård • 2015-04-11 Uppdaterad 2019-12-11

Man hade kunnat tro att den här Masters-fredagen var hämtad ur ett filmmanus.

Högst upp på ledartavlan efter 36 hål läser vi Jordan Spieths namn.
I andra ändan, Ben Crenshaws.

Bägge födda i Texas, tidigare studenter på University of Texas och sedda som två av spelets sanna gentlemän.

– Han är en mentor för mig och varit väldigt hjälpsam, särskilt här (på Augusta), säger Spieth.

Mellan dem skiljer idag 42 år och 46 slag. Men också två gröna kavajer – de som 63-årige Crenshaw, som på fredagen tog farväl av tävlingsspel i Masters, vann 1984 och 1995. Spieth verkar fast besluten att kapa den siffran till en grön kavaj.


Jordan Spieth spelade ett inspelsvarv ihop med Ben Crenshaw i onsdags. Foto: James Squire, Getty Images

Han följde upp sin urstarka 64-rond från torsdagen med en bogeyfri 66:a på fredagen och satte ett nytt 36-hålsrekord i Masters, 130 slag (-14).

– Det är coolt. Varje gång du kan sätta ett rekord här så är det ganska häftigt. Jag är väldigt exalterad, säger Spieth på presskonferensen efter ronden.

Faktum är att ingen spelare varit 14 under par efter 36 håls spel i en major – någonsin. Spieth har skaffat sig fem slags försprång ner till Charley Hoffman och sju till en trio spelare.

Vrider vi tillbaka klockan ett år så befann sig Spieth i fjolårets upplaga av Masters i ledningen efter 54 hål, men slutade tvåa bakom Bubba Watson.

– Som jag har sagt varje dag, det jag lärde mig var tålamod. Jag lärde mig att en helgrond i en major ofta kan kännas som två ronder mentalt. Det svåraste är att sätta åt sidan att jag vill vinna så gärna. Jag hade en chans att vinna förra året och jag vill ha samma möjlighet i år, säger han och tilläger:

– Men igen, det här är bara halvvägs och jag är medveten om det.

 

Hans plan för att förbättra fjolårets placering ett hack är välformulerad.

– Jag kan inte fokusera på någon annan, inte titta på några ledartavlor, sätta ett mål och förstå att banan kommer att vara svårare och låta det påverka mitt mål, säger Spieth.

När Spieth pratar låter han långt äldre än de 21 år som han är fyllda – vilket konkurrenterna intygar.

– Jordan är 21 och vilken spelare. Du kan bara inte se honom vinna många, många majors. Han är med hästlängder den mest balanserade unga man jag träffat, säger fyrfaldige majorsegraren Ernie Els, som är ensam sjua på -5.

Spieth leder fältet in puttningsstatistiken, med otroligt låga 1,39 puttar per greenträff, och har bara gett tillbaka ett slag mot banans par – bogeyn på 15:e första ronden, lustigt nog banans lättaste hål historiskt sett.

En som fick se puttningsuppvisningen från första parkett var Henrik Stenson, som inför tävlingen framhöll Spieth som sin favorit till segern.

– Han har puttat fantastiskt bra. Väldigt, väldigt imponerande på greenerna. Han har ju spelat bra under våren och kom in med bra form. Och så har han det där lilla flytet som man gärna har när det är vind i seglen. Just nu känns det som att det är hans (tävling) att förlora, säger Stenson.

Men det finns fler än Jonas Blixt som inte tror att Masters är avgjort riktigt ännu.

– Alla vet att Jordan är kapabel att vinna. Han är inne i en riktigt fin formkurva. Men det är många bra spelare där uppe. Det här är långt ifrån över, säger Ben Crenshaw.


Text: Oskar Åsgård • 2015-04-11
FöljaNyheter
Scroll to Top