Carin Koch ska leda Europalaget i Tyskland i september. Foto: Ladies European Tour

Följa

Så ska Europa vinna Solheim Cup

Europa har två raka segrar i Solheim Cup. Nu planerar kapten Carin Koch för tredje raka, och har några ess i rockärmen.

Text: Karin Klarström • 2015-04-23 Uppdaterad 2015-04-23

Laget just nu

Här hittar du Solheim Cup-rankingen. Den uppdateras löpande.

I skrivande stund är Anna Nordqvist den enda svenska som är kvalificerad.

Vad var det vinnande konceptet för Europalaget de två senaste gångerna? Ja, det är nyckelfrågan för lagledningen med Carin Koch i spetsen inför den stundande hemmamatchen i Tyskland i september. Hon har dock klart för sig vad som kommer att krävas, och vad som var så lyckat tidigare.

För två år sedan närmast förnedrade Europa värdlandet USA inför hemmapubliken i Colorado med den största segermarginalen i tävlingens historia – åtta slag – och siffrorna 18-10. En av förklaringarna bakom segern var att Europa verkligen ansträngde sig för att lära sig de svåra greenerna, och använde inspelsronderna optimalt.

Laget förlängde inspelen genom att tävla internt i chip- och puttutmaningar. Det tävlades i lag och individuellt. Och tack vare detta blev spelarna riktigt bra på att förstå och hantera spelet på och kring greenerna.

– Visst kom det synpunkter från de lite mer rutinerade spelarna mot att lägga in tävlingsmomentet i inspelsvarven, men det blev riktigt bra. När fyra spelare läser linjen och pratar om hur greenerna ser ut och hur man ska läsa dem så blir det ju bra. Det är självklart nåt vi plockar med oss till Tyskland också, säger Carin Koch.

En av de viktigaste faktorerna är också stämningen i laget.

– Det är viktigt att alla spelare känner att de är lika viktiga för laget, oavsett om man kommer in som tolfte spelare eller är världsetta. En bra och avslappnad stämning är jätteviktigt för att det ska gå bra.

Som kapten har hon mycket att säga till om, både stort och smått. En av de viktigaste sakerna hon har att ta ställning till nu är hur banan St Leon-Rot ska sättas upp. Det är värdlandet som bestämmer det, och här gäller det att vara smart.

– Tidigare var ju Europa det “långa” laget, med långtslående spelare som Laura Davies, “Mimmi” Hjorth, Sophie Gustafson och flera. Och då var det viktigt att banan sattes upp lång och bred. Nu är det väl snarare USA som är det långtslående laget så nu handlar det kanske om att smalna av vissa hål. Slår man långt slår man oftast brett, säger hon.

Men hon tillägger att Solheim Cup är ett viktigt event för att sälja damgolfen till publiken. Här ska det spelas bra och rolig golf, så banan måste också erbjuda läckra spelalternativ som kan locka till chanstaganden och bra belöning vid lyckade slag.

Det blir olika teealternativ och på ett av par fyra-hålen är tanken att spelarna ska kunna gå för green, och det ger en nerv i spelet som förhoppningsvis ska bjuda på bra underhållning för publiken.

En av Kochs medarbetare är tidigare tourcaddien Fanny Sunesson som får rollen som strategisk rådgivare, och är med och diskuterar hur banan ska sättas upp. Alla beslut ska vara fattade under maj, så i början av månaden åker Koch och Sunesson ned till Tyskland för att spela banan själva, och de tar med sig Sophie Gustafson, som också kommer att jobba för laget under matchen.

– Det är bra att vi har med en långtslående spelare så vi får med såna synpunkter också, säger Carin Koch.

Om man tittar på världsrankingen och listan över segrare i år så ser det ut att vara solklart överläge för USA, hur ser du på det?
– USA är ju alltid det bättre laget på papperet, så var det också i Colorado, men vi vet hur det gick där, säger hon med ett leende.

– Dessutom är det många europeiska spelare som spelar bra just nu, även om de inte har vunnit.

Vi är vana att se tre-fyra svenskor i laget. Just nu är det bara en inne, hur tror du det blir?
– Det blir väl en till tre svenskor i laget. Det vore kul om Carro (Caroline Hedwall, reds anm) kom igång lite, hon är ju en fantastiskt bra Solheim Cup-spelare. Och så hoppas jag både på Camilla Lennarth och Pernilla Lindberg. Anna Nordqvist är väl i det närmaste klar redan, kan man väl säga.

Koch har löpande kontakt med spelarna, träffade flera av dem i Kalifornien under majorn ANA Inspiration och kommer att åka ut på fler tävlingar, bland annat damernas British Open. Hon har bra kontakt med förra kaptenen, Liselotte Neumann och förre Ryder Cup-kaptenen Paul McGinley. Till sin hjälp har hon också vicekapten Annika Sörenstam och snart ytterligare en vicekapten. Vem det blir kan hon inte avslöja än.

Om 21 veckor är det dags för start. Det finns fortfarande tid för spelarna att spela in sig i laget via de fyra Europarankingplatserna eller de fyra världsrankingplatserna. Annars handlar det bara om att vara i så fin form att kapten Koch tycker att spelaren är värd ett av de fyra wild cards hon har till sitt förfogande.

– Att vara kapten är bland det roligaste jag gjort. Men om det är någonting jag är nervös för så är det mina “picks”. Det är inte kul att meddela spelare att de inte får plats i laget. Men det är klart att några andra kommer att bli glada…

Carin Koch presenterar sitt lag tisdagen den 25 augusti, och sista chansen att samla viktiga poäng samt visa storform är tävlingen veckan före, Canadian Pacific Women’s Open på LPGA-touren.


Text: Karin Klarström • 2015-04-23
FöljaNyheter
Scroll to Top