Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsstyrelsen, tog plats på scen som ordförande för Förbundsmötet. SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson till vänster och styrelsens ordförande Christer Bergfors i mitten. Foto: Ove Ellemark

Följa

Så ser framtidens golf ut

Niohålsronder som standard, bättre idéer kring speltempo och nya tag på juniorsidan. Det var några av de konkreta idéer som diskuterades med stor energi under helgens stora Golfting. Förbundsmötet däremot blev en stillsam tillställning.

Text: Karin Klarström • 2015-04-18 Uppdaterad 2015-04-18

Maria Möller valdes in i Förbundsstyrelsen, Christer Bergfors valdes om för ytterligare ett år som ordförande och Kristina Carlo lämnade styrelsen. Det var en av de största förändringar som klubbades igenom vid årets Förbundsmöte som arrangerades i Täby på lördagseftermiddagen. Dessutom beslutades att förbundsavgiften för barn mellan 0 och 12 år skulle slopas helt, och kompenseras med en höjning av senioravgiften med tre kronor per medlem.

Golfsveriges högsta beslutande organ, Förbundsmötet, avverkades rekordsnabbt på under två timmar, till stor del beroende på avsaknaden av brännande ämnen på dagordningen.

I stället ägnade de tillresta golfpotentaterna energin åt det nya Golftinget, mötet som fått en helt ny innebörd. Här diskuteras fem kärnområden utifrån de utmaningar som finns, och fick en rad konkreta förslag som resultat.

Distriktsledamöterna var mycket nöjda med detta upplägg, men formerna fick viss kritik.

Det tar för lång tid från ax till limpa, menade vissa. Även om förslagen om hur dagens problem ska lösas är bra, så kommer problemen att se annorlunda ut lagom till dess förslagen blir verklighet. Demokratins kvarnar mal för långsamt, helt enkelt.

– När en ny generation kommer in i styrelserna vet de inte vad vi har diskuterat tidigare. Det tar för lång tid. Nu har vi en massa bra idéer som genomförs först 2018. Jag har en uppmaning; att åtgärderna genomförs snabbare, med bibehållen demokrati. Jag tycker vi kan ge ledningen större mandat, sa Stefan Lindvall, ordförande i Ljunghusens GK och delegat för Skånes golfdistrikt under rådslaget.

Några av de frågor som belystes under Golftinget var att golfspelet tar för lång tid. Dels är spelformerna långsamma (poängbogey och slagspel) och rondtempot lågt, men även det faktum att formen för golfspelet är byggt kring 18-hålsronder.

– Att spela golf idag blir ju nästan en heldagsaktivitet, om man räknar in allt från resan till banan, ronden och resan hem, sa Stefan Bengtsson, ledamot i Förbundsstyrelsen.

Det måste förändras, om golfen ska fortsätta vara ett attraktivt alternativ för framtidens konsumenter. Dels bör klubbarna fundera på sin fadderverksamhet, så nya golfare kommer in i ett bättre tempo från början, dels ska det vara möjligt att välja och boka niohålsronder och betala niohålsgreenfee. Det finns på många klubbar idag, men inte alla.

– Det är viktigt att man hanterar speltempo med ett positivt anslag, man vill ju inte att golfare ska känna sig jagade. Men det är ju positivt att de stora tourerna nu börjar ta krafttag kring tempot på tävlingar, eftersom det bidrar till hur vanliga golfare ser på det. Man blir ju inspirerad av det man ser på tv, sade Michael Dahl, ombud för Stockholms golfdistrikt.

Ordförande för Förbundsmötet var Riksidrottsstyrelsens avgående ordförande Karin Mattsson Weijber, som inledde med att konstatera att Svenska Golfförbundet är Sveriges största idrottsförbund sett till antalet idrottsutövare på seniorsidan, till och med större än Svenska Fotbollförbundet.

– Men däremot ligger golfen tredje sist när det gäller andelen juniorer, inflikade Mattsson Weijber och möttes av självkritiska nickningar i bänkraderna.

Vissa klubbar ligger långt fram med juniorverksamheten, Ljunghusen och Hagge lyftes som två exempel. Men andra har ingen juniorverksamhet alls. Förbundets junioransvariga Petra Lindström uppmanade återigen församlingen att ta sig an de utbildningar som finns, och beskrev enkelheten i att komma i gång med bra juniorverksamhet, som dessutom genererar pengar i form av LOK-stöd.

– Här är vi kassa, helt enkelt, sa Lindström och visade hur långt efter friidrotten och tennisen golfen idag ligger när det handlar om ungdomsaktiviteter.

Vision 50/50 och den låga andelen kvinnor var också ett ämne för mötet, och projektet förtydligades ytterligare av ansvariga Annica Lundström. Nu tas nästa steg, då de framtida pilotklubbarna ska efterlysas. De får ansöka om att vara med, och under hösten ska detta jämställdhetsarbete starta på allvar.

Under året ska Golftingets alla förslag att formaliseras, diskuteras och formuleras till en verksamhetsinriktning för 2017-2018. Om inte Skånes förslag att rappa på det hela får resultat redan i höst. Det återstår att se.


Text: Karin Klarström • 2015-04-18
FöljaNyheter
Scroll to Top