Jordan Spieth hade all anledning att höja sin putter, som levererade bra på torsdagen, efter sin 64-rond. Foto: Ezra Shaw, Getty Images

Följa

KRÖNIKA. ”En spektakulärt bra rond”

AUGUSTA. Jordan Spieth kunde och skulle nog ha raderat ut det omöjliga rekordet för lägsta majorrond på torsdagen. Så sanslöst bra spelade han idag.

Text: Oskar Åsgård • 2015-04-10 Uppdaterad 2015-04-10

Masters Tournament

Bild 1114437
Foto: Andrew Redington, Getty Images

Speldatum: 9–12 april, 2015

Spelplats: Augusta National Golf Club, Augusta, Georgia

Par: 72

Längd: 7 435 yards (6 765 m)

Titelförsvarae: Bubba Watson – 8, 69-68-74-69 

Prissumma: 9 miljoner dollar

 

Ledningen: Jordan Spieth, – 8, 64 (klicka på länken för artikel)

Svenskar i fältet:

d31. Jonas Blixt, par, 72 (klicka på länken för artikel)

d41. Henrik Stenson, +1, 73 (klicka på länken för artikel)

Att Jordan Spieth var i fin form, det visste vi.

Att denna 21-årige Dallas Cowboy var mäktig att leverera en 64-rond som fick Augusta National att framstå som TPC Scottsdale eller PGA West, det hade väl ingen kunnat föreställa sig.

Den senaste spelaren att göra nio birdies i en tävlingsrond på Augusta National var Tiger Woods, andravarvet 2011. Men vid det laget hade Woods fyra gröna kavajer hängandes i garderoben.

Spieth? Tja, han hade spelat fyra tidigare Masters-ronder i sitt liv innan torsdagen.

Men det kändes som att den gentile, ödmjuke Spieth tog upp precis där han lämnade för ett år sen – när han delade andraplatsen bakom Watson ihop med Jonas Blixt.

Så hur kopplade amerikanen egentligen ett tidigt, tre slag starkt, grepp om årets Masters – som den yngsta ledaren efter första ronden i Masters-historien.

På sätt och vis förbryllar det. Vi säger ju att Bubba Watsons spel är skräddarsytt för Augusta National

Dagens Augusta National mäter 6 765 krävande meter med strategiskt placerade bunkrar och doglegs som kräver att drivarna flyger långt. Spieth är rankad på en relativt blygsam 55:e plats på PGA Tour i snittlängd med drivern.

Men låt oss gräva djupare. Spieth är faktiskt 32:a i längdstatistiken om vi bara ser till carrylängd.

Och han slår den högt – i statistiken över genomsnittlig apex-höjd med drivern är Spieth sjua. Han slår den faktiskt bara en smula lägre än driverkungen Keegan Bradley.

Höjd är ovärderligt på Augusta eftersom banan är omringad av 30, 40 och 50 meter höga Loblolly-, Slash- och Shortleaf-tallar som emellanåt behöver genas över.

Spieths statistik gentemot resten på PGA Tour är faktiskt löjligt övertygande i år. Han tjänar i snitt 1,548 slag på fältet från tee till green och 0,801 per rond med puttern i handen. Totalt är han 2,349 slag per rond bättre än fältet hittills i år.

Idag var han tre slag bättre – än de fyra spelare som delar andraplatsen.

Och visst, ska det ske så hjälper det ju när även puttarna man missar går i (ni missade väl inte hans reaktion efter att putten på tolvan slogs och sen sänktes i steget). Eller att besitta förmågan att kunna plocka fram som slag som det här vid behov.

När Spieth rullat i den birdien på fjorton, då trodde jag faktiskt att vi till slut skulle få vinka farväl och kasta det till synes oslagbara rekordet för lägsta majorrond – 63 slag – i papperskorgen och slänga påsen.

Vi har ju faktiskt levt med det ända sen US Open 1973 nu, när fältet spelade en hopplöst svår Oakmont och Johnny Miller kilade runt den lokala municipal-banan på 63 stötar. Eller åtminstone fick Miller det att se ut så.

Bild 1114435
Jordan Spieth var ett klubbval från att sätta ett magiskt majorrekord. Det får han vara lite grinig över ikväll, men bara lite. Foto: Andrew Redington

Men förmodligen lyckades någon av herrarna i gröna kavajer, som började uppröras över att den här junioren demolerade deras kronjuvel sönder och samman, förmå honom att slå en hybrid istället för järnfyra från 207 meter på 15:e.

Spieth sköt alltså 64 med bogey på 15 – banans lättaste hål historiskt sett.

Så ska alla ni som har Jordan Spieths namn på era vinnarbongar den här veckan börja fundera på hur ni ska spendera vinstsumman redan nu?

Nej, vänta lite till va. Sen 1980 har bara tre spelare har varit i ledning efter första ronden vunnit.

Ballesteros 1980, Crenshaw 1984 och Immelman 2008.


Text: Oskar Åsgård • 2015-04-10
FöljaNyheter
Rulla till toppen