Maria Möller har tagit plats i SGF:s styrelse. I bakgrunden syns hennes kollegor i styrelsen. Foto: Ove Ellemark

Följa

Från nybörjare till styrelsen – på nio år

Maria Möller började spela golf 2006. Hon är nu nere i handicap 4,6 och framförallt invald som ledamot i SGF:s styrelse. När tar hon över som ordförande...?

Text: CM Hellsten • 2015-04-18 Uppdaterad 2015-04-18

36-åringen – som bor i Stockholmstrakten och är medlem i Huvudstaden och Mölle – växte upp i närheten av golfbanorna i nordvästra Skåne men som ung tillbringades fritiden mestadels på fotbollsplaner och tennisanläggningar.
Det var först för nio år sedan som hon tog grönt kort.
På lördagen valdes hon in i Svenska Golfförbundets styrelse i samband med förbundsmötet som arrangerades i Täby norr om Stockholm.
– Det var en stor förmån att bli nominerad av valberedningen. Till vardags jobbar jag med golfanläggningar och deras roll som arbetsgivare – nu får jag chansen att jobba med golfen som idrott. Det är mitt brinnande fritidsintresse, säger Maria Möller till Svensk Golf.

Möller är vice vd och förhandlingschef/chefsjurist för SLA (Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet) som bistår närmare 4 000 medlemsföretag inom de gröna näringarna – skog, jordbruk, djursjukvård, trädgårdar och golf – i deras roll som arbetsgivare.
I egenskap av sin yrkesposition har Maria deltagit vid flera av Svenska Golfförbundets verksamhets- och styrelseseminarier runt om i landet.
Vad har du för intryck från de resorna?
– Att Golfsverige består av väldigt diversifierade anläggningar med olika behov men att det ändå finns ett gemensamt intresse för golfen och en väldigt stor rörelse med ideellt engagemang som är väldigt spännande. Sedan har det varit en ekonomisk kris men det finns alla möjligheter framåt – det gäller bara att hitta den vägen tillsammans.

Vad hoppas du kunna tillföra styrelsen?
– Jag ska bidra med mina erfarenheter som jag har haft med golfanläggningar i min yrkesroll som arbetsgivare men hoppas även kunna tillföra en hel del i frågeställningar kring golfen som idrott eftersom jag själv spelar väldigt mycket. Jag är relativt ny som golfare och tar även med mig det perspektivet.

Vilka är SGF:s största utmaningar?
– Juniorverksamheten, 50/50-projektet och Golfnyttan. Juniorsatsningen i synnerhet är livsviktig. Golfspelaren blir äldre och äldre – vilket är positivt – men vi måste ändå bygga underifrån och det är otroligt viktigt att intresset finns och att man ökar möjligheterna för ungdomar att komma in i golfen.

Du är 36 år och det blir en föryngring i styrelsen. Hur ser du på det?
– Jag tror att det är jätteviktigt med ett generationsskifte och att få en mångfald överhuvudtaget – allt från ålder till kön – eftersom vi har olika sätt att se på diverse frågeställningar.

När det gällde styrelseposterna så fanns det bara en vakans och Maria Möller efterträdde Eksjös Kristina Carlo som slutade efter fyra år.
Ledamöterna Kerstin Rydström, Gällivare-Malmbergets GK, och Stefan Bengtsson, Haningestrands GK, valdes om för två nya år.
Styrelsens ordförande Christer Bergfors, Vasatorps GK, omvaldes för en ny mandatperiod på ett år.
Övriga ledamöter i styrelsen är: Maivor Isaksson, Nyköpings GK, Anders G Sjögren, Norrköpings GK samt Ole Skarin, Sigtuna GK.

Maria Möller:
När tar du över ordförandeklubban…?
Hon skrattar en stund och fortsätter sedan:
– Det vågar jag inte svara på, men skulle jag någon dag få det förtroendet så skulle jag säkerligen tycka att det var en jättespännande utmaning.

Hur skulle Golfsverige se ut med en kvinnlig ordförande?
– Förmodligen inspirerar det fler kvinnor till att ta motsvarande positioner ute i golfklubbarna och distrikten.

Så ser framtidens golf ut

Text: CM Hellsten • 2015-04-18
FöljaNyheter
Scroll to Top