Henrik Stenson kämpade väl men föll på målfoto mot amerikanen Matt Every på Bay Hill Foto: Getty Images

Följa

Stenson tvåa efter drama

Han såg länge ut som en vinnare.Men två tråkiga treputtar bjöd in amerikanen Matt Every i matchen och till slut fick Henrik Stenson nöja sig med en andraplats.

Text: Martin Strömberg • 2015-03-22 Uppdaterad 2019-12-11

Arnold Palmer Invitational

Datum: 19-22 mars

Bana: Bay Hill, Orlando, Florida, USA

Titelförsvarare: Matt Every, USA

Förstapris: 1 134 000 dollar

Aktuell ställning

FedEx-listan

Världsrankingen

Inför:

Vaknade till liv

Rond ett:

Bogeyfritt igen

Rond två:

Vilken finish, Stenson

Rond tre: 

Iceman dominerar

Kuriosa:

Samtliga av världens fem högst rankade spelare – Rory McIlroy, Bubba Watson, Henrik Stenson, Adam Scott och Jason Day – peggar upp på Bay Hill i veckan. För McIlroy är det sista tävlingen inför The Masters om tre veckor. Henrik Stenson kommer att vara ledig nästa vecka och sedan spela Shell Houston Open veckan före Masters.

Med fyra hål kvar hade den svenska världstrean ett slags ledning och sina fyra favorithål kvar. Men istället för birdies blev det en treputtsbogey på 15:e efter att först slagit ett grymt fairwaybunkerslag från 175 meter till mitten av green. Efter att ha blivit satta på klockan tidigt under varvet blev Stensons boll återigen satta på klockan på det 15:e hålet. Efteråt var svensken besviken över det.

– Domarna tyckte att det var läge att piska på oss på 15:e och 16:e. Det är väl roligare att kunna ta den tid man behöver på långputtarna i slutet. Ganska onödigt, tycker jag, och utan egentlig tidsvinning av domarna, sa Stenson till Svensk Golf efter upplösningen.

På 16:e slog han sedan upp sig i bakkant på green på två. Eagleputten fick lite för mycket fart i nedförslutet och rann iväg ett par meter förbi. Birdieputten var en smula tveksam, stannade kort och ett par på det hålet är ett tappat slag mot fältet.

I ungefär samma veva rullade 31-årige Matt Every i en femmetersputt för birdie på sista hålet och tog sig till 19 under par. Det innebar att Stenson behövde gå ett under på de sista två hålen för att ta sig till särspel. Han gav sig själv två hyggliga chanser men ingen av puttarna ville i.

Segraren Matt Every tog sin andra raka seger på Bay Hill och var oerhört lycklig efteråt.

– Jag vet hur svårt det är att vinna och jag skakade verkligen i en del puttar på slutet. Men den på sista kände jag direkt att jag skulle slå i, sa Every.

– Jag hade massor av vänner och familj härute och stödet var enormt. Jag hade en liten känsla att det skulle kunna räcka men trodde inte riktigt på det förrän allt var klart, sa en rörd Every.

På sina tre senaste starter har Stenson nu placeringarna 4-4-2 och han kommer att gå in i Masters, årets första major, som en av favoriterna och även om veckans andraplats känns sur så är det ännu ett bevis på att Stenson tagit ytterligare kliv den här säsongen. Och efter ett tag kommer han säkert att kunna smälta den här andraplatsen också.

– Mitt mål är att vara uppe i täten så ofta som möjligt och då kommer jag att vinna fler tävlingar. Ibland vinner man och ibland inte. Matt spelade bra, gjorde en bra score och förtjänade också att vinna. Jag hade det i min hand men i slutänden har man inte råd med två treputtar på slutet när det är så här jämnt.

Henrik planerar att spela i Houston veckan innan Augusta som en sista förberedelse för årets första major.

David Lingmerth avslutade med 69 slag och delad 13:e plats.

LPGA: Formbesked av Anna
ET: Inställt på Madeira

Text: Martin Strömberg • 2015-03-22
FöljaNyheter
Scroll to Top