Catrin Nilsmark har fått tillbaka träningssuget, och i fjärran hägrar en major. Foto: Annika Grandi Håkansson

Följa

Nilsmark siktar på nästa major

Hon lade klubborna på hyllan 2009 och har knappt rört dem sen dess. Men nu laddar Catrin Nilsmark om – för en majorseger.

Text: Karin Klarström • 2015-03-19 Uppdaterad 2015-03-19

Catrin Nilsmark blev proffs 1987, spelade hem en seger på LPGA och två på LET innan hon avslutade med två segrar på svenska touren. Efter säsongen 2008 har hon knappt rört klubborna, mer än vid någon enstaka välgörenhetstävling. Hon var trött på golfen. I stället valde hon en annan väg. Nilsmark utbildade sig till personlig coach och är just nu i färd med att bli golftränare.

Samtidigt börjar spelsuget växa inombords, och det beror delvis på en ny tävling som lockar borta i USA. 2018 får nämligen även damerna sitt eget US Open för spelare över 50 år. Herrarna har haft sin seniormajor i flera år, och nu är det alltså damernas tur.

Nilsmark själv fyller 50 år 2017 och har därmed åldern inne då det året därpå är dags för premiären.

– Jag tycker det är hur kul som helst att träna igen, och det känns riktigt bra. Det är verkligen på tiden att damerna får sin egen US Senior Open. Jag siktar på att vinna hela tävlingen, säger hon både bergsäkert och med glimten i ögat.

Hon sneglar också en del på damernas seniortour borta i USA, Legends Tour, som har varit igång sedan början av 2000-talet, tidigare under namnet Women’s Senior Golf Tour. Under 2015 finns 10 tävlingar på tourschemat och en av spelarna på plats är Liselotte Neumann, som tog sin första Legends-seger förra året. Till skillnad från den kommande majorn är åldersgränsen för att spela på Legends satt till 45 år, mot US Women’s Senior Open Championship där gränsen alltså är 50 år.

Neumann trivs bra på touren.

– Jag tycker det är superkul att spela där, det ger mej något att jobba för och jag älskar fortfarande golf och att tävla! Det är ju också jättekul och trevligt att träffa alla mina vänner inom golfen, säger hon till Svensk Golf.

Spelstandarden är hög på Legends. Här finns gårdagens majorvinnare och namn som Nancy Lopez, Laura Davies, Rosie Jones och Meg Mallon konkurrerar med Neumann om placeringarna.

– Vi har hyfsat med publik på tävlingarna, speciellt i Florida, Phoenix och Indiana, säger Neumann.

Hur ser du på att damerna får sitt US Senior Open? Kommer du att sikta på den?
– Jag tycker det är på tiden att det nu kommer finnas ett Ladies Senior Open. Det är klart att det är något jag ser fram emot och hoppas kunna träna ordentligt inför.


Text: Karin Klarström • 2015-03-19
FöljaNyheter
Scroll to Top