Pelle Edberg fick ge sig i en infernalisk slutstrid mot Peter Hanson under SAS Masters på Arlandastad 2008. Foto: Getty Images/Ross Kinnaird

Följa

“Iskall putter – i 14 hål”

Pelle Edberg är tillbaka. Den långtslående Hook-spelaren tycks ha hittat tillbaka till gammalt gott slag, trots en iskall putter.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-27 Uppdaterad 2015-03-27

Trophee Hassan II

Bild 1114196

Datum: 26-29 mars

Bana: Golf du Palais Royal, Agadir, Marocko

Titelförsvarare: Alejandro Cañizares, Spanien

Prissumma: 1 500 000 euro

Rond ett:
“Olazabal skuggar ledaren” 


Aktuell ställning

Pelle Edberg var dagens svensk under första rundan av Trophee Hassan II. Den långtslående 35-åringen har ett rätt brett register – bildligt talat – och när han får spelet att stämma har han potential att ligga riktigt högt upp i resultatlistorna. Tolfteplatsen i British Open på Carnouistie 2007 och den delade andraplatsen i SAS Masters på Arlandastad året efter är bevis på detta.

Problemet genom årens lopp är bara att jämnheten i spelet inte altid varit vad Team Edberg hoppats på. Men efter att ha säkrat Europatourkortet i kvalskolan förra säsongen är han nu tillbaka i golfens finrum.

De tre inledande tävlingarna har samtliga inneburit hemresa efter två dagars spel, en tråkig trend som nu bryts efter två inledande 71:or på Golf du Palais Royal. 

– Jag slog bollen nästan lika bra som igår. Det var länge sedan jag slog bollen så bra från tee till green som då, skillnaden idag var att jag missade några greener, säger Pelle Edberg till Svensk Golf. 

Den alltid lika ärliga och frispråkige smålänningen kommer inte med några dåliga bortförklaringar till sina misstag ute på banan. Blott nio träffade greener på rätt antal slag var fyra färre än under inledningsvarvet. 

– Förklaringen till det? Tja, lite fel klubba ibland och ibland lite för dåligt helt enkelt…

Ibland behöver analysen inte vara svårare än så. Och puttern som Hook-spelaren dömde ut fullständigt efter torsdagens runda, fick sig en skrapa även denna gången. 

– Visst, greenområdena är väldigt kluriga på den här banan, men puttern var ändå iskall de första 14 hålen. Lyckligtvis var närspelet helt fantastiskt. 

26 puttar totalt på rundan vittnar om att närspelet runt greenerna höll högsta klass, något som räcker till två under par med halva tävlingen spelad. 

– Lite slagläge har man allt inför fortsättningen. Kan jag bara fortsätta med att sätta bollen i spel från tee kan detta bli bra till slut. 

Men det som såg så lovande ut höll i mitten av rundan på att barka käpprätt åt… Bogeys på sjuan, tian och tolvan gjorde att Pelle Edberg var tillbaka på par och snubblande nära cut-gränsen. När så det välavvägda inspelet på det trettonde hålet oturligt nog studsade på ett sprinkellock och ner i bunkern fick smålänningen rädda paret från ett mycket svårt läge. 

– När jag såg den snedstudsen tyckte jag faktiskt lite synd om mig. Men det kommer man ingen vart med att tycka. 

Revanschen kom på korthålet efter där Pelle sänkte sitt bunkerslag för birdie. – I ärlighetens namn har jag ingen aning om vilka hål jag gör birdies på. Jag har sjukt dålig koll på det, som tur var håller mina vänner där ute på banan ordning på det. 

En svensk som har något bättre koll på sina slag så här i efterhand är Magnus A Carlsson, som hade (o)turen att få gå i första boll som slog ut på ettan. Med sig i ottan hade han en annan svensk, nämligen Kristoffer Broberg. 

– Man blir riktigt inspirerad av att spela tillsammans med Kristoffer. Han är en duktig spelare som har ett fint spel, så jag har haft kul på golfbanan i två dagar med honom, säger Magnus A Carlsson till Svensk Golf. 

Att han trivs i den här tävlingen råder ingen som helst tvekan om. Fjolårets främsta placering på touren kom just här, då han delade tredjeplatsen på -12, fyra slag efter den segrande spanjoren Alejandro Canizares. 

– Banan är riktigt krävande och det gäller att man slår bra inspel annars kan man få riktigt svåra up and down-lägen. Som tur var är just järnslag in mot green styrkan i mitt spel. 

Av bara farten passade Magnus A Carlsson på att dräpa i en wedge från 80 meter på sjunde hålet. – En studs och sedan rätt i kopp. Det var en otroligt skön känsla att se den bollen gå i. 

Hans spelpartner Kristoffer Broberg passar också på att hylla den spektakulära banan, där det bara spelas golf under just den här veckan på hela året. 

– Banan är helt magisk. Den är riktigt utmanande och det krävs jäkligt bra närspel för att man ska lyckas här. Från tee är banan rätt så snäll, men du måste behärska dina järnslag för att placera bollarna rätt på de luriga greenerna, förklarar Broberg för Svensk Golf. 

Att spela med en annan svensk är något som Haninge-spelaren gärna gör igen. 

– Vi har haft kul tillsammans på banan de senaste två dagarna. Det är alltid extra kul att spela med en kompis. Magnus har en riktigt bra skalle och är en fantastisk ballstriker. Han vinner snart en tävling, det är jag fullständigt övertygad om. Dessvärre för egen del tog jag inte vara på chanserna på hemvägen, de nio hålen är betydligt lättare än de första nio hålen. Kan jag bara ta tillvara på chanserna på par-femmorna kan detta bli riktigt lågt om jag inte gör några dumma misstag. 

Bäste svensk med halva tävlingen spelad är Joakim Lagergren, vars 68:a tar honom till delad tiondeplats på -4, tre slag efter ledande Oliver Farr. Niclas Fasth (par), Mikael Lundberg (+1), Robert Karlsson (+2) och Pontus Widegren (+2) är de blågula spelarna som får spela även under helgen. För Johan Edfors och Jens Fahrbring går inte tävlingen i Marocko till historien som någon av deras bättre och de får ta nya tag framöver. 


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-27
FöljaNyheter
Scroll to Top