Annica Lundström pratar inför åhörarna under mötet i Malmö. Totalt har förbundets seminarieresa besökt 17 orter. Foto: Daniel Rosendahl

Följa

En rivstart mot Vision 50/50

Hon har bara jobbat i några månader, men redan hunnit träffa 250 klubbar. Det långsiktiga jämställdhetsarbetet i golfen har rivstartat med Annica Lundström i spetsen.

Text: Karin Klarström • 2015-03-25 Uppdaterad 2015-03-25

“Välkommen till Golfklubben GK. Vår verksamhet är rättvisemärkt enligt Vision 50/50.”

Så kan det se ut på flera klubbar i framtiden, dels för att tydligt annonsera vad det är för attityder och värderingar som gäller på just den klubben, dels för att hjälpa framtida gäster och medlemmar att fatta kloka köpbeslut.

Det är ett scenario Annica Lundström ser framför sig.

Hon har varit med på i det närmaste hela Sverigeturnén som Svenska Golfförbundet gjort med sina uppskattade Verksamhetsseminarier. I januari började Lundström som projektledare för Vision 50/50, det projekt förbundets styrelse fattade beslut om för över ett år sedan. Målet med projektet är flera: i första hand att uppnå 70/30-representation i golfklubbarnas och distriktens beslutande organ till 2020. 70 procent män och 30 procent kvinnor, alltså.

Men varför så lite?

Det är faktiskt inte så lite med tanke på att andelen kvinnor på beslutande poster i skrivande stund ligger under 10 procent i Golfsverige. Målet är alltså att nå golfsportens könsfördelning i stort avseende medlemskapen – där drygt 70 procent är män och knappt 30 procent kvinnor.

På längre sikt, mycket lång, är dock målet att golfsporten i stort ska bli så jämställd som projektnamnet antyder och därmed attrahera både kvinnor och män i lika stor utsträckning. Det är enligt Lundström helt enkelt bättre business för klubbarna, som idag på sina håll kämpar med ekonomin.

– Jag tittar mycket på omvärldsstudier och acceptansen för könsstereotyper blir allt lägre i samhället. Det är viktigt att golfen hänger med i den utvecklingen.

Om detta har Annica Lundström alltså talat tydligt och ofta under Verksamhetsresan, seminarieturnén som stannat till på 17 orter i landet där klubbarnas representanter slutit upp. 

– Först tänkte jag att det var alldeles för tidigt. Vad skulle jag prata om, arbetet har ju inte ens hunnit börja? Men det visade sig vara alldeles perfekt. Jag har haft chansen att samtala med många olika klubbrepresentanter och fånga in många idéer, svara på frågor och så vidare, det var väldigt nyttigt, säger hon.

Hennes presentation av projektet och målet med detsamma har även mött en del skepsis och motstånd, men detta har hon inte fäst sig vid.

– Jag fokuserar på det positiva budskapet. Det finns inga pekpinnar. De som inte vill vara med behöver inte. Men nu går tåget och den som vill stanna kvar på perrongen får göra det, och därmed ta risken som det medför att i framtiden inte uppfattas som relevant för golfaren.

Hon har själv jobbat med stora förändringar inom golfklubben, som när hon var drivande i fusionen mellan Mosjö GK och Gustavsvik GK som bildade nuvarande klubben Örebro City G&CC, där hon idag är vd (de resterande 60 procenten av arbetstiden).

– Det är inom klubbarna som arbetet med Vision 50/50 ska ske, förbundet ska inte göra jobbet utan kan hjälpa till med verktyg som klubbarna kan ha nytta av, säger Lundström.

Ett sådan rejäl skiftnyckel blir projektets pilotklubbar. Under sommaren kommer några utvalda att sugas in i projektet mer i detalj och det är där som verktygslådan, exemplen och arbetsmetoderna kommer att utkristallisera sig. Flera har redan hört av sig och vill vara med, det är klubbar som redan ligger steget före.

Om jag för några år sedan slutade spela golf för att jag inte gillade attityderna mot kvinnor eller dåligt klippta tees, vilka klubbar skulle du råda mig att söka upp idag?
– Ja, vi är inte riktigt där än. Men när vi börjar jobba med pilotklubbarna kommer vi att gå under ytan och verkligen lyfta problematiken. Det visar sig att många tror att de gör ett bra jobb inom klubben, men när man tittar närmare på det så kanske det inte är så.

Men det finns gott om bra idéer. Det har intryck från över 250 klubbar visat. Snart kommer de att förverkligas på en anläggning nära dig.


Text: Karin Klarström • 2015-03-25
FöljaNyheter
Scroll to Top