Barsebäck var den första av två anläggningar att stå värd för Solheim Cup i Sverige. Foto: David Cannon/Getty Images

Följa

”Det skulle vara jättestort”

Dålig tajming sänkte Bro Hofs chanser att få Ryder Cup 2018. Det blev inte ens en ansökan. Men Björn Örås tar nya tag och siktar på att få Solheim Cup till anläggningen.

Text: Karin Klarström • 2015-03-18 Uppdaterad 2015-03-18

2018 spelas Ryder Cup för första gången i Frankrike, på Le Golf National utanför Paris. Men det kunde ha varit Sverige och Bro Hof.

Nu blev det inte ens en formell ansökan 2009, men under ett år levde drömmen om att få stortävlingen till svensk mark. Svenska Golfförbundet, Bro Hof och en rad företagare pratade ihop sig om en satsning. Men av många olika anledningar blev det ingenting.

Björn Örås, ägare av Bro Hof, har sin bild klar av vad som gick fel:

– Det blev en dålig timing. Sverige var just då, 2009 drabbat av svår ekonomisk nedgång. Finansieringen från både sponsorer och Golfsverige misslyckades, samt stödet från regeringen uteblev.

Nu ger sig anläggningen in i en liknande process, den här gången för att säkra Solheim Cup 2019. Bro Hofs vd Peter Nyberg deltog nyligen i ett möte i London, tillsammans med andra intressenter. Med sig hem fick han en 300-sidig pärm med Ladies European Tours beskrivning av vad en framtida arrangör ska leverera. Nu ska anläggningens ägare och ledare fundera på om de ska gå vidare och i sådant fall hur.

– Det handlar om många olika faktorer, förpliktelser och kostnader, säger Nyberg till Svensk Golf.

Vad skulle det betyda för Bro Hof att få arrangera Solheim Cup?
– Solheim Cup är en av världens största damgolftävlingar. Den följs av miljoner tv-tittare över hela världen och tiotusentals på plats. Sverige är en världsnation i damgolf och det skulle vara jättestort för Bro Hof att få stå som arrangör, säger Björn Örås.

Vad skulle det betyda för dig?
– Bro Hof har sedan länge en ambition att stå värd för stora golftävlingar, så stora som möjligt. Solheim Cup är en av de allra största.

Vilka aktörer måste samarbeta för att det här ska bli verklighet?
– Det är ett samarbete mellan Bro Hof och Svenska Golfförbundet som arrangörer men även sponsorer, stat och kommun måste stötta en ansökan.

Nu har Örås och hans samarbetspartners på sig till augusti att sondera terrängen för hur en framtida finansiering skulle kunna säkras, först därefter tar de ställning till om en formell ansökan ska lämnas in.

Sverige har arrangerat Solheim Cup två gånger tidigare, på Barsebäck 2003 och på Halmstad GK 2007.


Text: Karin Klarström • 2015-03-18
FöljaNyheter
Scroll to Top