När det gäller alpin utförsåkning är det inte många på LPGA-touren som slår Pernilla på fingrarna. Foto: Getty Images/Tom Pennington

Följa

Bogeyfri 66-runda av Pernilla Lindberg

Anna Nordqvist är titelförsvarare i KIA Classic. Men det är Pernilla Lindberg som är bästa svenska efter halva tävlingen.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-28 Uppdaterad 2015-03-28

KIA Classic

Datum: 26-29 mars

Bana: Aviara Golf Club, Carlsbad, Californien, USA

Titelförsvarare: Anna Nordqvist, Sverige

Prissumma: 1 700 000 dollar

Rond ett:

“Ganska stabil och tråkig dag på banan”

Aktuell ställning

Tänk dig själv att du spelar exakt den golfen du vill spela ute på banan. Svingen känns sammetslen och bollarna går exakt dit du tänkt dig på förhand. Problemet? Bolluslingen bara tokvägrar att trilla ner i koppen när du väl slagit till den med din putter. Och det fåtalet gånger det faktiskt inte går riktigt som du tänkt dig med de längre klubborna i näven, så har du all missflyt i världen vilket gör att du hamnar i knepiga lägen som kostar slag. Exakt den känslan hade Pernilla Lindberg efter sin första runda av KIA Classic. 

– Det var verkligen superfrustrerande. Jag spelade riktigt bra golf, men ingenting gick i. Ett över par var verkligen den absolut värsta scoren jag kunde skjutit med det spelet jag hade, säger hon till Svensk Golf. 

Men istället för att deppa ihop fullständigt och tycka att livet som golfproffs är orättvist, gav Bollnäs-tjejen sig den på att rättvisa skulle skipas och hon få lite betalt för sitt fina spel. Och utdelningen lät inte vänta på sig under varv två. Redan på första hålet skickade hon visserligen ut drivern i ruffen, som på sina ställen är riktigt, riktigt tjock. Par femman blev således betydligt tuffare än vad den egentligen borde vara och birdieputten på 15 meter kändes i längsta laget. 

– Att få börja med att sätta en långputt var exakt den starten jag behövde. När den trillade ner i koppen kände jag; “okej, idag kanske bollarna trillar i och jag får lite välförtjänt flyt istället”. 

28-åringen fortsatte, likt en väloljad maskin, mata på med bra slag ute på banan och birdielägena avlöste varandra på löpande band, utan att resultera i några mer ringar i scorekortet. 

18:e hålet, som var Pernillas nionde för dagen, är ett av banans tuffaste hål när det spelas rätt in i vinden. Det hindrade dock inte den tidigare Oklahoma State University-studenten från att rulla i en fyrametare för dagens andra birdie. 

– Det kändes grymt stabilt att vara två under efter nio med det spelet jag presterade.

Två hål senare ställdes den 92-rankade svenskan inför sin hittills tuffaste utmaning. För enda gången på hela rundan missade hon greenen på rätt antal slag efter att ha dragit drivern ut i tjockruffen och tvingats lägga upp sig kort om green. Inspelet hamnade fyra meter från hålkant.

– Att sänka den parputten var livsviktigt för att kunna behålla det momentumet som jag byggt upp. Hade jag missat den kunde slutscoren sett helt annorlunda ut för min del. Vikten av att kunna behålla ett bogeyfritt scorekort ska inte underskattas. 

Av bara farten limmade Pernilla upp sin järnsjua till en enkel tap-in-birdie på fyran och hon låg tre under par för dagen inför de avslutande tre hålen. Då kom den berömda ketchupeffekten som hon byggt upp under närmare två tävlingsdagar av bra spel. Eller vad sägs om att avsluta birdie-birdie-birdie och ta ett rejält skutt i resultatlistan?

– Framförallt min tiometare på nian, efter att ha legat på fel platå på greenen, kändes go att få i. Det finns ju sämre sätt att börja och avsluta en runda på än att dräpa i två långputtar. Men som sagt, det var underbart att äntligen få utdelning. 

Glädjen går inte att ta miste på och inför helgens två avslutande varv har Pernilla Lindberg skaffat sig ett utmärkt slagläge (-5), fem slag bakom den ledande duon Mirim Lee och Morgan Pressel, vars 64:a idag var tangerat banrekord på Aviara Golf Club. 

Anna Nordqvist följde upp gårdagens par-runda med tre under par och är näst bästa svenska på en delad 36:e plats. Det såg länge väldigt bra ut för Caroline Hedwall, som gjorde eagle på det 13:e parfyra-hålet, men efter att ha avslutat bogey-dubbel missade hon cutten med minsta möjliga marginal. Även Karin Sjödin hade ett hyfsat utgångsläge inför andra varvet, men med en 76:a föll hon dessvärre tillbaka i resultatlistan.   

Caddiebråk mitt på banan
Stjärnorna varvar upp inför US Masters
"Iskall putter – i 14 hål"

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-28
FöljaNyheter
Scroll to Top