5de5727f0d9db

Följa

SGF flyttar ihop med RF

Svenska Golfförbundet flyttar ihop med Riksidrottsförbundet och flera andra förbund – och sparar miljoner. "Nu blir golfen en naturlig del av idrottsrörelsen".

Text: Karin Klarström • 2015-02-17 Uppdaterad 2015-02-17

Svenska Golfförbundet lämnar Danderyd för Stockholms innerstad. Det beslutade förbundets styrelse vid ett möte på lördagen. Från och med årsskiftet 2015/2016 tar Svenska Golfförbundet plats i nya Idrottens Hus vid Skanstull på Södermalm i centrala Stockholm. I Idrottens hus kommer också Riksidrottsförbundet (RF), Sisu Idrottsutbildarna och en lång rad specialidrottsförbund att ta plats.

1975 lämnade Golfförbundet Östermalm i Stockholms innerstad för Danderyd, och 1997 var det dags att ta plats i det egna, nybyggda huset som sedan dess går under namnet Golfens Hus. Golfens Hus ligger granne med Stockholms Golfklubb och golfbanan i Kevinge, en av Sveriges äldsta 18-hålsbanor. Nu byts miljön ut mot Stockholms innerstad.

Varför vill förbundet flytta?
– Det finns flera anledningar. Nummer ett är att vi vill utveckla de interna arbetsprocesserna inom förbundet. Vi vill att förbundet ska bli mer en kreativ plats för att utveckla sporten än en arbetsplats där varje anställd sitter i sitt eget rum framför en dator. Vi får helt nya sätt att mötas, vi kan ha utbildningar och konferenser i huset, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson.

– För det andra är det ett sätt att etablera golfen som idrott. I och med flyttet blir golfen det största specialidrottsförbundet i Idrottens Hus, vi blir en naturlig del av idrottsrörelsen och är med på agendan på ett helt annat sätt än när vi sitter för oss själva.

Utöver de första två skälen finns det flera andra anledningar till varför det är bra för förbundet att flytta, enligt Håkansson. Trots att förbundet äger det egna huset blir det billigare att flytta till nya, moderna kontorslokaler med den samordning som flytten ger möjlighet till.

– Vi sparar runt en och en halv miljoner kronor per år genom att flytta. Sedan är också målet att sälja Golfens Hus vilket bör ge en reavinst som vi kan använda för att bygga golfen ännu starkare.

Vad är det för investering du ser framför dig?
– Det är för tidigt att säga, säger Håkansson.

Nu förlorar ju förbundet kontakt med golfmiljön och golfbanan. Hur ser du på det?
– Ja, vi får ju ingen kontakt med golfbanan på det nya stället, det är helt riktigt. Men vi tycker ändå att fördelarna med flytten överväger.

Innan februari månads utgång ska SGF och RF skriva kontrakt på flytten och vid årsskiftet går alltså flytten. I nya huset får SGF bland annat sällskap av Handboll-, basket- och gymnastikförbundet samt Korpen.


Text: Karin Klarström • 2015-02-17
FöljaNyheter
Scroll to Top