Det var över 26 månader sedan som Na Yeon Choi senast fick lyfta en segerpokal. Foto: Chris Trotman/Getty Images

Följa

Tvåårs-förbannelsen bruten

Sedan segern i US Open 2012 har det varit relativt tyst kring Na Yeon Choi. Men nu är sydkoreanskan tillbaka på allvar efter segern i LPGA-tourens säsongspremiär.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-01 Uppdaterad 2019-12-11

Coates Golf Championship

Spelplats: Ocala Golf, Florida
Speldatum: 28-31 januari 2015 
Prissumma: 1 500 000 us dollar 

Slutställning

Na Yeon Choi är tillbaka. US Open segrarinnan från 2012 har haft två “tunga år” sedan vinsten på Blackwolf Run, även om hon klarade samtliga 24 cutter året därpå. Men bortsett andraplatserna i British Open och HSBC Women’s Championship var det inte så mycket att verkligen glädjas åt och fjolåret kom hon aldrig närmare en seger än andraplatsen i Canadian Pacific Women’s Open. Med det i åtanke var det lätt att förstå varför hennes tårkanaler fuktades under segerintervjun på 18:e green efter att konkurrenterna dränkt henne i champagne och andra drycker. 

– Jag har väntat så otroligt länge på detta ögonblick. Om ni bara visste hur nervös jag egentligen var där ute på banan. Spelet satt som ett smäck första nio och jag kände verkligen att jag hade chansen att bryta seger-förbannelsen här idag.

Med fyra birdies första sju hålen var hon verkligen uppe och flåsade den ledande världstvåan Lydia Ko i nacken, men bogeyn på nian kändes både onödig och dämpade Chois momentum något. Kombattanterna gick dagen till ära i samma boll och när sydkoreanskan rullade i birdieputten på 14:e var hon förbi Nya Zeeländska Lydia Ko, som dock replikerade blixtsnabbt med en birdie på hålet efter samtidigt som Choi noterades för dagens andra bogey. Tävlingen kom istället att avgöras på det übertuffa 17:e hålet, efter stor dramatik.  

– Där hade jag en tvåmetare för par, med ett jobbigt nedslagsmärke mitt i min puttlinje. Jag försökte slå till den rejält för att bollen skulle hålla linjen och det var en enorm lättnad att se bollen trilla ner i koppen. 

Samtidigt drabbades Ko av stora darren och besökte skogen både en och två gånger på sin väg fram emot green, där en skakig wedge satte henne i stora svårigheter med dubbelbogey som följd. Med ett rutinmässigt tap-in-par bröt därefter 27-åringen den 26 månader långa sviten utan segrar på LPGA-touren. 

 – Trots att jag var den mest rutinerade i vår boll, gissar jag på att jag var den mest nervösa av oss tre. Nyckeln till segern var att jag lyckades sätta de halvluriga parputtarna på både 16:e och 17:e hålet. Nu känner jag inget annat än ren och skär lycka i kroppen. 

Ur svensk synvinkeln är inte finalrundan något som kommer gå till historien som en av de bättre direkt. Både Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg avslutade med rundor över par, vilket gör att de delar 24:e-platsen på två under par, tre slag före Caroline Hedwall på 40:e plats. Läge för revansch nästa vecka då LPGA-touren drar vidare till Bahamas, där Jessica Korda som slutade tvåa i denna veckas tävling är titelförsvarare. 


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-01
FöljaNyheter
Scroll to Top