Det tog 161 proffstävlingar innan Fredrik Jacobson tog sin första seger på Europatouren 2002 i Hong Kong Open. Foto: Getty Images

Följa

Fidde hetast i Phoenix

Putterfantomen Fredrik Jacobson satte hela startfältet på plats under finalvarvet av Phoenix Open. Hans läckra 64-runda räckte till en delad sjundeplats efter att ha klättrat 23 placeringar sista dagen.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-01 Uppdaterad 2015-02-01

Phoenix Open

Spelplats: TPC Scottsdale, Scottsdale, Arizona
Speldatum: 29 jan -1 februari 2015 
Prissumma: 6 300 000 us dollar 

Slutställning

Tevetider

Bild 1113296

Fredag: 21.00 – 01.00 

Lördag: 19.00 – 00.00

Söndag: 19.00 – 00.00

Fredrik Jacobson är känd som en av PGA Tourens allra bästa puttare. Det ryktet levde han verkligen upp till under Phoenix Opens finalvarv, där han stundtals hade uppvisning på greenerna. Efter att ha känt in tempot på de första tre hålen som han parade, släppte Fidde handbromsen på fyran och lät bagens hetaste sticka briljera. Sex birdies på de följande sju hålen gjorde att han steg som en raket på leaderboarden. 

– Det var inga tap-ins direkt. De tre första birdieputtarna jag satte var tio, femton och sex meter långa. Då ser den stor ut koppen kan jag meddela, säger 40-åringen från bilen på väg till Super Bowl-finalen som han ska se på plats. 

Inför och under Phoenix Open har det pratats otroligt mycket om Super Bowl-finalen. Bubba Watson har vid otaliga tillfällen gått runt i sin Seattle Seahawks-tröja, medan Keegan Bradley skämtat om att skippa snacket med media efter finalrundan om det skulle innebära att han missade något av matchen på allas läppar. 

– Jag har varit på en enda fotbollsmatch tidigare i mitt liv. Det var Super Bowl-finalen här i Phoenix för fem år sedan när Patriots mötte Giants. Det var hur häftigt som helst och det är säkert många av golfspelarna som ska se matchen live. 

Att Fredrik Jacobson skulle slå till med dagens lägsta runda kommer överraskande, inte minst för huvudpersonen själv. 

– Förra veckan i Palm Springs slog jag bollen rätt dåligt. Min coach kom och jobbade med mig i några dagar, dessutom fick jag hjälp av en fyskille som hjälpte mig med stretchen. I höstas genomgick jag en operation och har inte varit igång fysiskt på ett tag, vilket märks i kroppen vill jag lova. Jag saknar fortfarande lite styrka, men rörligheten är betydligt bättre nu i alla fall. 

Den första och enda segern på PGA Touren så här långt kom 2011 då Florida-bofaste Fredrik Jacobson spelade hem Travelers Championship. Men det ordentliga genombrottet på andra sidan Atlanten kom redan 2003, då han slutade femma i US Open. Det gav rejält eko och han bjöds in att spela flera tävlingar i USA kort därefter, med fyra topptio-placeringar på fem försök, vilket räckte för att säkra PGA Tour-kortet för året därpå. Och sedan dess är han kvar i Florida, där han bor med sin fru och parets tre barn. 

– Mitt enda mål med den här tävlingen var att komma in i säsongen, med tanke på att jag inte kunnat träna ordentligt på hela hösten. Jag har en vecka till att spela, sedan blir det lite skidåkning med familjen innan jag tar tag i träningen på allvar igen. Förhoppningen är att jag ska vara riktigt redo när turneringarna drar igång i Florida. 

Med sina elva under par var Fidde bara fyra slag efter segrande Brooks Koepka, som tog sin första seger på PGA Touren. Och 40-åringen vet mycket väl var de slagen skulle kunnat plockas någonstans. 

– De tre par fem-hålen är ganska enkla på den här banan. På dem är jag ett under den här veckan. Slår man bollen riktigt bra kan man utan att att briljera gå sex under där. Att jag är ringrostig visar sig i de långa slagen, där saknas det fortfarande en del. Jag inte kunna lägga så mycket tid på svingen de senaste månaderna som jag velat. Men jag är mest nöjd med att komma in i tävlingsfokus igen. Det tycker jag brukar vara det svåraste att hitta tillbaka till när man haft ett uppehåll, då blir det lätt att det vandrar iväg i skallen. Men idag lyckades jag hålla fokus hela rundan, det tar jag med mig.


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-01
FöljaNyheter
Scroll to Top