Lydia Kos 61 slag är karriärens bästa runda i tävlingssammanhang. Foto: Martin Hunter/Getty Images

Följa

Banrekord av Lydia Ko

Tänk dig att du är världens bästa spelare. Du är blott 17 år och spelaren alla snackar om. Dessutom gör du årets enda tävling på hemmaplan. Rätt hyfsad press att prestera bra golf då inför dina nyfikna hemmafans.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-28 Uppdaterad 2015-02-28

Tidigare artiklar

Första rundan: 
“Bästa banan jag någonsin spelat”

ISPS Handa Nya Zeeland Women's Open

Bild 1113592

Speldatum: 27 februari-1 mars 2015
Spelplats: Clearwater Golf Club, Christchurch
Prissumma: 200 000 euro 

Aktuell ställning

Scenariot skulle kunna knäcka vilken spelare som helst. Speciellt när du har gjort en halvljummen förstarunda och börjat andra med en tröttsam bogey. Men inte tonåringen Lydia Ko. Hon inte bara växer av de förutsättningarna på sina axlar, hon lyckas även ta fram sitt livs bästa spel och prestera en golf som inte är av denna värld.  

– Efter det första hålet var jag rätt så förbannad. Mitt utslag hamnade i ruffen till höger, vilket är ett rätt svårt utgångsläge med tanke på var flaggan står. Jag lämnade mitt andraslag kort, vilket gjorde mig otroligt besviken eftersom jag gjorde så även igår och då lovade jag mig själv att aldrig göra om det igen, säger ledarinnan till tävlingens hemsida angående den knackiga starten. 

Sedan den bogeyn inleddes en slakt av stackars Clearwater Golf Club som aldrig tidigare skådats. Eller vad sägs om följande resultatrad de kommande tolv hålen? Eagle, par, birdie, birdie, birdie, birdiie, par, birdie, birdie, birdie, birdie, birdie. Elva under par på tolv spelade hål. Helt. Övermäktigt. Jäkla. Bra. 

– Ska jag vara ärlig tappade jag själv bort räkningen på min score där under rundan, men när jag såg leaderborden på 13:e-hålet hann jag tänka; “åh, 59 är ju de där magiska siffrorna. Fast å andra sidan – 61 slag är inte fy skam det heller. 

Nej, det vore väl synd att säga. Inte nog med att det var världsettans lägsta tävlingscore någonsin, det slog även fjolårets banrekord av koreanskan My Hyang Lee med två slag och Lydia Ko själv är faktiskt rätt förvånad över att hon slog rekordet just idag. 

– Det kändes faktiskt rätt dåligt för mig på rangen. Bollträffen satt inte där riktigt, vilket säkert kan ha att göra med att jag sov rätt så dåligt natten innan. För just sömnen är viktig för mig. 

Nyckeln till den sagolika rundan hittar vi i spelet på greenerna, där hon briljerade med sin stekheta putter. 

– Greenerna var betydligt bättre idag, bollarna rullade mycket bättre. Dessutom är det lättare att göra birdies när man sätter inspelen närmare pinnen än jag gjorde under fredagens runda. 

Isabella Ramsay är bästa svenska (-3) efter sin 70-runda och Lydia Kos uppvisning har knappast undgått henne. 

Alla spelare pratar om och är mäktigt imponerade av Lydia Ko. Det var coolt att följa birdiefesten på resultattavlorna idag ute på banan. Det är helt klart en inspirerande spelare, säger 27-åringen till Svensk Golf. 

Sin egna runda innehöll fem birdies och tre bogeys, något som placerar den skånskan på en delad 23:e-plats inför avslutningsrundan. 

– Spelet upplevs inte alltid som siffrorna i scorekortet ser ut. Jag har varit riktigt nervös både idag och igår. Men det har ju blivit bra ändå och jag är jätteglad för spelet så här långt.

Karin Sjödin (-1) är den andra svenskan som får spela även den avslutande rundan på söndagen. Hennes 67:a var en av dagens bästa rundor. För Lina Boqvist (+3), Sophie Gustafson (+4) och Maria Mcbride (+5) blir det dessvärre till att följa Lydia Ko och de andra spelarnas avslutande varv från sidan, efter att ha missat cutten som drogs vid ett över par.  


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-28
FöljaNyheter
Scroll to Top