Keegan Bradleys främsta merit är segern i PGA Mästerskapen 2011. Foto: Scott Halleran/Getty Images

Följa

Woods kämpiga start

Tiger Woods hade stora problem under säsongspremiären - och återkomsten till Phoenix Open. Den tidigare världsettan kämpade svårt runt greenerna.

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-30 Uppdaterad 2015-01-30

Tiger Woods har inte spelat Phoenix Open sedan 2001. Men den här gången var han tillbaka i den spektakulära tävlingen för att göra sin säsongsdebut just här.

Tävlingen kallas allmänt för “The Greatest Show on Grass”, vilket är ett hyfsat rykte att leva upp till. Även om det må vara kryddat i överkant, brukar det komma en halv miljon åskådare till TPC Scottsdale för att se stjärnorna på nära håll. Flest åskådare samlas runt det korta 16:e – som går under namnet amfiteatern – där greenträff belönas med ett öronbedövande jubel samtidigt som missade utslag helt sonika buas ut av de 20 000 åskådarna runt hålet.  

Till årets tävling har banan genomgått en rejäl ansiktslyftning, där flera av hålen byggts om. 

Hur gick det då för Woods? Efter fyra hål var han redan fyra över par, sedan var den forne världsettans runda i rejäl brygga knappt innan den ens hunnit börja.

Med ett krampaktigt närspel och utslag från tee med träklubborna som innebar en allmän fara för åskådarna, knåpade Woods ihop en slitsam 73-runda, där hans järnfemma från 203 meter på trettonde hålet var centimeter från att resultera i en albatross till publikens vilda jubel. Men en tap-in för eagle – den första på ett och ett halvt år år för Tiger på touren – var ett av få glädjeämnen i ett skadeskjutet scorekort. 

– Jag hade svårt att känna botten med klubban och hade svårt att lita på den, sa Woods om sitt yipsliknande spel runt greenerna.

Det blev i stället Ryan Palmer som tog täten i tävlingen, med Keegan Bradley och Bubba Watson ett slag bakom.

– Det var helt underbart där ute idag och jag spelade hur stabilt som helst från tee till green. Dessutom blixtrade min putter till emellanåt då jag sänkte flera långa puttar. Inför rundan var jag osäker på var jag stod rent form-mässigt, därför var det skönt att inleda med en fin 65:a, säger Bradley till PGA-tourens hemsida. 

För att göra den klassiska banan mer utmanande har Tom Weiskopf efter fjolårets tävling fått äran att designa om flera av hålen, ändringar som ledaren enbart tycker varit till det bättre. 

– Banan är rejält annorlunda jämfört med tidigare, den har blivit betydligt svårare. Personligen älskar jag att Weiskopf har gjort det möjligt att använda drivern betydligt mer än tidigare. Det är inte så vanligt att vi har den möjligheten längre.

Phoenix Open i all ära, men söndagens stora behållning i Arizona är Super Bowl-finalen i Glendale, en timmas bilresa från TPC Scottsdale. För Keegan Bradley kan det innebära en ordentlig krock, då hans kära New England Patriots är ett av finallagen. 

– Jag ska gå på matchen, så är det bara. Skulle det falla så väl ut att jag vinner den här turneringen kommer jag se till att vi klarar av all media direkt efter rundan så snabbt som möjligt, för jag bara måste till matchen.

Bland de blågula krigarna delar Fredrik Jacobson och Jonas Blixt 17:e-platsen på tre under par. Carl Pettersson hade det tyngre. Hans ett över par placerar honom på 87:e plats efter det inledande varvet. 

Av de 44 trebollarna som gav sig ut var det tre som inte hann tillbaka innan mörkret inbrott. Dessa nio gentlemän – däribland Padraig Harrington som fått ett wild card till tävlingen – får spela klart sina ronder när det åter ljusnar över Arizona istället. Det går som sagt inte superfort när Keegan Bradley spelar…

På rätt spår igen
Haninge-duon i slagläge

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-30
FöljaNyheter
Scroll to Top