Magnus A Carlsson har en andraplats i Joburg Open 2008 som främsta merit på Europatouren. Foto: Ross Kinnaird/Getty Images

Följa

Raketen i resultatlistan

Rory McIlroy är ohotad i toppen av Dubai Desert Classic. Men Magnus A Carlsson har efter en kanonrunda blandat sig i kampen om att bli bäste svensk.

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-31 Uppdaterad 2015-01-31

Tredje rundan – Moving day – är som bekant dagen då spelarna ska skaffa sig ett bra utgångsläge inför finalvarvet. Inför rundan var frågan vem av svenskarna med slagläge – Henrik Stenson, Alexander Norén och Kristoffer Broberg – som skulle få till en kanonrunda och rusa uppåt på leaderboarden. Svaret? Magnus A Carlsson. 2014 var Frösåker-spelarens bästa år på Europatouren med fyra placeringar bland de tio främsta, vilket räckte till en 68:e plats på Race to Dubai-listan. Det säkrade även tourkortet för tredje året i rad. Och han brukar trivas på banorna på Persiska Viken, vilket fjolårets niondeplats i Qatar Masters – där han noterades för årsbästa 65 slag – vittnar om. 

– Det är grymma banor här nere. Dessutom är stämningen kanon runt banan, vilket gör det otroligt kul att spela här. Spelet från tee till green har stämt rätt okej hela veckan. Skillnaden idag var att jag slog bollen lite närmare hål, vilket gjorde att jag fick bättre chanser att rulla i några birdieputtar. 

34-åringen behövde inte förta sig för att rulla i sin första birdie för dagen på hål två. Ett fantastiskt inspel stannade två decimeter från kopp och sedan var birdieproduktionen igång, där fem röda markeringar i scorekortet de sista sju hålen innebar att han klättrade 35 placeringar i resultatlistan. 

Men vem är då Magnus Åke Carlsson, som svarade för dagens lägsta score (65) av alla 75 spelare som klarade cutten? Han fick sitt ordentliga genombrott på Challengetouren 2007 när han vann Challenge of Ireland presented by Glasson, i en tävling där både Nicola Colsaerts och Jamie Donaldson missade cutten. Året efter höll Frösåker-stjärnan så när på att ta sin första seger på Europatouren i Joburg Open, där han till slut fick ge sig i särspel mot hemmaspelaren Richard Sterne. 

2011 var inte Magnus bästa år på touren, vilket gjorde att han bara fick starta i elva Europatour-tävlingar året därpå. Det räckte dock med dessa för att sluta bland de 119 främsta som säkrade ett fullfjädrat kort för 2013, något han behållit sedan dess. Och fortsätter han i samma stil som under tredje varvet, kommer 2015 bli hans bästa säsong. Med råge. 

– En annan stor skillnad jämfört med de två tidigare rundorna var att jag tog vara på par fem-hålen, det har varit lite si och så med den biten under de inledande två varven. Visst, 65 slag är bra men jag brände några bra lägen där jag kunde ha gjort fler birdies. 

Några planer på att flytta familjen från deras bas i Västerås för att förbättra träningsmöjligheterna finns inte, trots det bistra klimatet här i Sverige under vinter-halvåret. 

– Egentligen finns det väl ingen fördel att bo i Sverige om man håller på med en grässport, men jag trivs bra och har allt jag behöver där. Sverige är bra helt enkelt. 

Inför finalvarvet har Magnus A Carlsson elva slag upp till suveräne Rory McIlroy (-20) som har ryckt åt sig en fyraslags-leding före den danske uppstickaren Morten Örum Madsen, som noterades för otroliga 21 puttar under fredagens varv. Då är det betydligt närmare upp till övriga svenskar Alexander Norén (-12) och Henrik Stenson (-10), samtidigt som Kristoffer Broberg (-8) skuggar strax bakom.  

– Rory McIlroy kommer ta hem det här. Varför? För att han är bäst helt enkelt.

Na Yeon Choi vinnare igen
16 spelare inom fem slag
Henrik Norlander har segerchans

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-31
FöljaNyheter
Scroll to Top