82 slag – sämsta proffsrundan någonsin för Tiger Woods Foto: Sam Greenwood/Getty Images

Följa

Bottenrekord av Tiger Woods

Pull-hookade drivar, droppade bollar och treputtar i pluralis. Tiger Woods 82 slag i Phoenix Open är karriärens sämsta proffsrunda.

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-30 Uppdaterad 2015-01-30

Efter gårdagens uppvisning i skakigt närspel var det många som trodde att det skulle vara en duktigt revanschsugen Tiger Woods som tog sig an TPC Scottsdale i Phoenix Opens andra runda. Och revanschsugen må han ha varit, men vad hjälper det när han stundtals spelar som en formsvag 10-handicappare? Något annat sätt finns inte att beskriva “uppvisningen i skakigt spel” som den 14-faldige Major-vinnaren bjöd publiken på under stora delar av den blytunga andrarundan.

– Jag är bara här för att svara på frågor så att jag inte åker på någon böter,” sade han skämtsamt till den samlade presskåren efter rundan innan han skärpte tonen något.

– Slå golfbollar på rangen är en sak, spela golf på hemmabanan en annan. Men att vara med i en tävling verkligen något helt annat.

För det började stökigt redan på elvan – Tiger Woods andra hål för dagen – där hans utslag hamnade under ett träd vilket tvingade honom att knacka ut bollen för att över huvud taget ha den spelbar. Tiger räddade dock bogey med en snygg tiometare efter en usel chip in mot greenen. Med tanke på hur närspelet såg ut under torsdagens runda var detta inte starten som 39-åringen, som aldrig tidigare har missat cutten två tävlingar i rad, hade hoppats på. 

Visst, det var både blött och kallt, men spelet som Tiger Woods visade upp på hål 14 och 15 saknar nästan motstycke i hans ack så framgångsrika karriär. Efter utslaget på 14:e tvingade den forne världsettan droppa för ospelbar boll, med dubbelbogey som följd. Men det skulle bli värre än så. Mycket värre. Eller vad sägs om följande händelseförlopp på det långa 15:e-hålet? Utslaget pull-hookas ner i vattnet, tvingas droppa 120 meter från tee, slår ett intetsägande transportslag som tredjeslag, inspelet mot green på fjärde hamnar i bunkern, femte träffar alldeles för tunt med sandwedgen och den stressade bollen susar 25 meter förbi hålet, duffar den efterföljande chippen och tvåputtar för åtta i. Fem över par på två hål. Ridå! 

– Min attack-vinkel var betydligt brantare när jag hade Sean Foley som svingtränare. Nu är den betydligt flackare, vilket har påverkat min chippning.”

Efter att ha vänt på 44 slag tangerade han sitt bottenrekord i karriären på nio hål – från Muirfield Village 2013 – var alla förhoppningar om att klara cutten som bortblåsta. Istället var frågan om Tiger Woods skulle “slå” sitt bottenrekord i proffskarriären för 18 hål på 81 slag, vilket han noterades för på Muirfield under British Open 2002. Och efter dubbelbogeyn på fjärde hålet – Tigers 13:e för dagen – var rekordet klart i farozonen att slås. Utslaget på korthålet hamnade strax bakom greenen och birdie-chippen toppades å det grövsta och stannade i greenbunkern. Ett häpnadsväckande misstag av en spelare av Tigers kaliber. 

Tigers fullsving brukar ofta granskas och analyseras när han byter tränare, men faktum är att det ärde kortaste slagen som sätter honom i störst problem för närvarande. Just problemet med att hitta en konstant bollträff gör det närmast omöjligt för den forne världsettan att hitta rätt längd på närspelet. 

– Just nu är jag emellan två typer av svingar, min gamla och den nya. 

Med två birdies och två bogeys inför sista hålet räckte det med par för att tangera bottenrekordet. Men efter att ha missat både fairway och green stod den forne världsettan med en fem-metare för att “klara” 81 slag. Föga oväntat missades putten och den högsta scoren på hans 317 tourstarter var ett faktum. 

– Vi har alla dagar som den här. Tyvärr för min del kom den under en tävling till allas beskådan. Men jag ser långsiktigt på det hela och det var inte så länge sedan jag lade om min sving med Sean Foley. Nu är det bara att åka hem och nöta inför nästa veckas Farmers Insurance Open.”  

När Tiger Woods signerade scorekortet gjorde han det på 132:a och sista plats i tävlingen. Det är ett slag sämre än värdklubbens egna pro Michael Hopper som ligger näst sist…

I övrigt då? Tja, det ser inte ut att bli någon svensktävling att minnas i alla fall. Fredrik Jacobson är bäste blågula spelare på ett under par efter 73 slag idag. Johan Blixt tangerade nästan Tiger Woods första nio då han noterades för 43 slag. En uppryckning på hemvägen gjorde att han till slut var tre slag från att klara cutten. Nöja sig med två dagars spel får även Carl Pettersson göra efter dagens 76:a. Leder tävlingen gör skotten Martin Laird på tio under par, två bättre än tvåan Daniel Berger. 

"Älskar den här banan"
Världstvåan har vaknat

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-30
FöljaNyheter
Scroll to Top