Francesco Molinaris HIO var den nionde någonsin på hål 16. Foto: Sam Greenwood/Getty Images

Följa

16 spelare inom fem slag

Skotten Martin Laird har snott åt sig en treslags-ledning inför slutvarvet av Phoenix Open. Men det saknas knappast utmanare om titeln.

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-31 Uppdaterad 2015-01-31

Francesco Molinari gav de högljudda fansen runt TPC Scottsdales 16:e hål något att jubla åt denna svala lördagsmorgon. Med en väl avvägd pitchingwedge som spann tillbaka en meter, fick han tillsammans med 20 000 entusiastiska åskådare se bollen försvinna ner i koppen. Publiken blev helt tokig och halvfulla plastmuggar med öl kastades in från läktarhåll för att fira bedriften. 

Det var nionde gången någon gjorde hole-in-one på det 16:e hålet på TPC Scottsdale, sedan tävlingen flyttades till banan 1987. Senast någon lyckades med bedriften var 2011, då Jarrod Lyle sänkte sitt utslag. 

Gladast för Molinaris makalösa slag var märkligt nog inte huvudpersonen själv, utan åskådaren Maurice Howard från Georgia. Tävlingens sponsor Quicken Loans lovade nämligen att betala låne-räntorna för ett helt år, till en slumpvis utvald åskådare på den maffiga läktaren för varje hole-in-one som görs på det 16:e hålet. 

Fredrik Jacobson är enda svensk kvar i tävlingen, som idag hade 160 000 följare på plats runt banan, och han kämpar på en bit ner i resultatlistan. Dagens runda började visserligen med en birdie på ettan, men bogeys på både trean och femman grusade alla förhoppningar om att kunna hota den absoluta toppen. Men rutinerade Fidde bet ihop och snickrade ihop tre birdies på hemvägen, vilket räckte till en delad 30:e-plats inför söndagens finalrunda, sex slag ifrån andraplatsen. 

1935 spelades första upplagan av Phoenix Open. Den tävlingen vanns av amerikanen Ky Laffoon på tre under par. Med undantag från några års uppehåll runt andra världskriget har turneringen gått av stapeln varje år, men bara vid åtta tillfällen har en icke-amerikan stått som segrare. För oss svenskar smäller givetvis Jesper Parneviks viktoria här 1998 högst och nu har Martin Laird chansen att bli nionde spelare utan amerikanskt pass att tävlingen. 

Han gick ut i två slags ledning, men var snabbt upphunnen av den jagande massan efter att ha gjort bogey på ettan. Efter två bridies på trean och fyran var ordningen återställd, ett grepp han behöll hela rundan, vilket ger skotten ett tre slags försprång inför finalrundan. Och det lär behövas, för det är hela 16 spelare inom fem slags marginal, däribland Bubba Watson som nu gjort 51 rundor i Phoenix Open utan att gå över par. 

– Enda riktiga missen idag är bogeyn på det korta 16:e hålet. Att göra bogey med en wedge som utslagsklubba är helt enkelt inte okej. Skönt att jag kunde studsa tillbaka med en birdie direkt på 17:e med tanke på den fadäsen. Men tre slags ledning inför slutvarvet ska jag inte klaga på, det finns sämre utgångslägen om man säger så. 

Martin Laird passade även på att hylla sina medspelare under dagens runda – Daniel Berger och Justin Thomas – som han är övertygad har en lysande framtid framför sig. 

– Jag kände mig som pappa i bollen med mina 32 år, eftersom jag spelade med två 21-åringar. Men jösses vad långt de slog, det kändes som deras bollar gick mil längre än mina. 


Text: Daniel Eriksson • 2015-01-31
FöljaNyheter
Scroll to Top