Sällan har du sett spelytorna runt Augusta Nationals 15:e och 16:e hål ha den här färgen. Foto: Google

Bildspecial

Så har du aldrig sett Augusta National förut

Om färre än 80 dagar är 2020 års Masters Tournament igång. Nya flygbilder från Google Earth visar Augusta National i en mindre grön skrud än vi är vana att se banan.

Text: Oskar Åsgård • 2020-01-23 Uppdaterad 2020-01-24

I början av april varje år riktas golfvärldens samlade blickar mot Augusta National. Numera för både amatörtävlingen ANWA, dit tre svenskor är kvalificerade i år, och förstås för årets första herrmajor.

Knappt två månader senare, i slutet av maj, stänger banan och öppnar inte igen förrän i oktober. Anledningarna till detta är flera, men en kvalificerad gissning är att klubbens cirka 300 medlemmar inte har något större sug av att spela banan eller ta med gäster dit under sommaren när temperaturerna och luftfuktigheten är närmast olidigt hög.

Färska bilder från Google Earth visar också att det sker en hel del renoveringsarbete under månaderna då banan vilar.

Det var twitteranvändaren Lou Stagner som var först med att upptäcka de unika bilderna, som lär vara tagna av Google i september förra året.

Se de unika bilderna på Augusta National

I det övre vänstra hörnet ser du Augusta National. Längst ner är Augusta Country Club. Foto: Google

Bilden ovan är ganska talande när man jämför Augusta National med grannbanan Augusta Country Club. På Augusta National ser det vid första anblick ut som brunbränd linksmark. Ganska långt ifrån det vi är vana att se i april varje år, minst sagt.

Stommen i Augusta Nationals fairwayytor utgörs av bermudagräs. Det gräset slutar växa när det blir kallt i marken, i slutet av sommaren i Georgia, och blir vilande vilket skiftar färgen till en brun nyans. På Augusta National sägs banteamet dock utföra en annan process under sommarmånaderna, där gräset klipps ner riktigt ordentligt, som en skalpering, för att förberedas för nästa steg. Därefter utför man nämligen det som på engelska kallas för “overseeding”, en process där ett annat gräs planteras direkt i det befintliga gräset utan att det rivs upp och läggs om.

Du har säkert sett det här på banor utomlands, runt medelhavet exempelvis, där man vintertid använder “overseeding” med en gräsart som trivs i kallare klimat och skapar färgkontraster på banan.

På Augsta National genomförs en rejäl “overseeding” inför höstöppningen i oktober, med rajgräs för att banan ska vara glittrande grön när tv-kamerorna zommar in på fairways och greener i april.

På greenerna använder Augusta National ett krypvensgräs, Penn-A1, som trivs bättre i kallare klimat. Även det ett skäl att hålla banan stängd under den heta sommaren. Nästan alla andra banor södra USA använder sig av mer värmetåliga gräs på greenerna, än just krypven.

Känner du igen hålen? Inte? Du är förlåten, färgskalan du är van vid att se dem i är en helt annan… Foto: Google

Ingen sand i bunkrarna

Ja, hur kommer det sig egentligen att det är tomt i bunkrarna på Augusta National under månaderna när banan är stängd? Förmodligen töms bunkrarna för att väder och vind gör att sanden tappar sin fina vita färg.

Bilderna vittnar om att klubben ännu en gång är på väg att byta ut eller tvätta all bunkersand. Något de flesta banor givetvis bara kan drömma om att få in i sin skötselbudget vid något enstaka tillfälle. Men på Augusta National är det mer regel än undantag att vi ser bilder på tomma bunkrar när säsongen avslutats.

Tacksamt hursomhelst för Spruce Pine Mining District i North Carolina, där Augusta National sägs hämta sin bländvita bunkersand från.

Tömda bunkrar på hål 9 (t v) och hål 18. Foto: Google
Sjunde hålets green längst ner i bild, tvåans green strax ovanför i bild. Längst till vänster fairwaybunkrarna på trean. Foto: Google
Även på övningsområdet byts bunkersanden ut. Inte bara på närspelsgreenerna längst ner i bild utan även runt målgreenerna ute på själva driving rangen. Där snackar vi att inte tumma på några detaljer överhuvudtaget. Foto: Google

Det byggs bakom 13:e tee…

Länge har det spekulerats i huruvida klubben tänker förlänga det berömda 13:e hålet. 2017 köpte Augusta National ett rejält landområde precis bakom 13:e hålet, som tillhörde grannklubben Augusta Country Club. Priset för marken uppges ha varit 200 miljoner kronor.

Där löpte tidigare nionde hålet på Augusta Country Club, ett hål som låg så nära majorbanan att slicade utslag från nionde tee på ACC kunde rassla till i skogen precis bakom 13:e tee på ANGC.

Google Earth-bilderna från i höstas visar nu att Augusta National har börjat bygga på marken. Klubben har berättat att man tänker anlägga en väg här, för att underlätta transporter på området under tävlingen, vilket tydligt syns på satellitbilderna.

Vad som också är tydligt är hur det har lämnats gott om utrymme mellan vägen och skogen bakom 13:e tee.

Augusta National i september 2019. Foto: Google
Så här såg området ut innan fjolårets renovering. Det gamla nionde hålet på Augusta Country Club har fått en helt ny sträckning. Foto: Google
Här en inzoomad bild på området bakom 13:e tee, som eventuellt kommer att användas för att förlänga det 13:e hålet på Augusta National. Foto: Google
Det gula strecket på bilden mäter 349 meter. Från nuvarande tee är det 263 meter till samma punkt på fairway. Foto: Google

När Augusta Nationals ordförande Fred Ridley frågades om en eventuell förlängning av det 13:e hålet under fjolårets tävling svarade han:

“Det finns ingen tvekan hos mig eller för Augusta Nationals historiska vägnar att göra nödvändiga förändringar. Men Amen Corner är en helig plats i golfvärlden. Jag är försiktig med att vara för snabb att göra förändringar med hänsyn till det. Även om vi nu har möjligheter att förlänga hålet kommer vi att vänta och se hur ökade slaglängder kommer att hanteras av de styrande regelorganen innan vi gör något.”

Den 4 februari i år släpper USGA och R&A en gemensam rapport med resultat och slutsatser från deras studie om slaglängd.

LÄS MER: Bakom kulisserna på Augusta National


Text: Oskar Åsgård • 2020-01-23
Banor och resorAugusta NationalUS Masters
Scroll to Top