ANA Inspiration – Final Round

Tournytt

KRÖNIKA: Rätt beslut – men golfen måste välja väg

Svensk Golfs krönikör kritisk mot hur golfen hanterade Lexi-gate

Text: Martin Strömberg • 2017-04-03 Uppdaterad 2017-04-03

Det är naturligtvis en jättesnackis och kanske kan skandalen när ANA Inspiration avgjordes leda fram till något bra. Lexi Thompson pliktades i efterhand och ännu en gång var det en tevetittare som uppmärksammat ett regelfel och mejlat LPGA.

Lexi Thompson i tårar – fick fyra pliktslag för incident under tidigare runda

Domarna gjorde naturligtvis helt rätt som gav Lexi Thompson totalt fyra pliktslag och segern gick istället till sydkoreanskan So Yeon Ryu efter särspel mot just Thompson, inga konstigheter även om man naturligtvis instinktivt känner sympati för den gråtande amerikanskan.

Sanningen är ju emellertid att det var oerhört klantigt av Lexi Thompson, det är inte särskilt svårt att markera upp en golfboll på ett korrekt sätt, men det är mänskligt att vara klantig ibland, i synnerhet på golfbanan.

TV: Se händelsen som kostade Lexi Thompson majorsegern

Sättet som arrangörerna hanterade saken på är däremot naturligtvis fullständigt vansinnigt och ännu klantigare. Beslut och straff måste komma snabbare, helst inom ett hål eller två.

De framstår som fullkomliga amatörer och befäster förmodligen vissa människors uppfattning att golfen befinner sig i fel tidsålder. Och det tragiska är att dessa människor har rätt. 

Antingen måste man stanna kvar hos Familjen Flinta och inte acceptera mejl eller telefonsamtal från privatpersoner. Låta spelarna och domarna på plats sköta sina jobb, det fungerar ju oftast bra men det lämnar ett stort mått ansvar till spelare och medspelare att ha koll på vad som händer.

Efter regelskandalen: Så reagerar golfprofilerna

Det ger också utrymme för konflikter, diskussioner och gråzoner.

Eller så får man – ve och fasa – försöka att bli moderna. Följa varje boll och varje slag med kameror och skaffa ett kontrollrum som granskar varje situation.

Då kommer man att kunna göra rätt bedömningar och framförallt fatta snabbare beslut.

Inte svårare än så.

Vilket av alternativen som jag föredrar?

Tekniska framsteg vinner alltid till slut.


Text: Martin Strömberg • 2017-04-03
TournyttKrönikaLexi ThompsonLPGA TourMartin StrömbergTournytt
Scroll to Top