Golf Flag and Ball At Sunset

Artiklar

Nu kan du bli svensk mästare i golfregler

Har du koll på golfens regler? Då har du chansen att tävla i SM.

Text: CM Hellsten • 2016-05-17 Uppdaterad 2016-05-17

SÅ GÅR REGEL-SM TILL:

Den 30 maj öppnas tävlingslänken på golf.se läs mer om Regel-SM på sajten.

Kval 1: Under valfri tid 30 maj–5 juni svarar de tävlande på tio flervalsfrågor på max 12 minuter framför en dator. Alla registrerar sig med Golf-ID och mejladress. Obs, varje Golf-ID (person) får bara tävla en gång. Regelbok och decisionssamling får användas för dem som vill. De 40 bästa plus delningar går vidare till kval 2.

Kval 2: De som gått vidare från kval 1 meddelas via mejl. Kval 2 går torsdagen 16 juni klockan 19.00–20.00 framför en dator där tio flervalsfrågor ska besvaras på max 12 minuter. De fyra snabbaste av dem med bäst resultat går till semifinal.

Semifinal och final: Lördagen den 2 juli är det dags för finaler på Ullna Golf Club. Semifinalen består av tio flervalsfrågor som besvaras skriftligen på max 12 minuter. De två snabbaste av dem med bäst resultat går till final samma dag och svarar då muntligen på korta regelfrågor. Semifinal och final leds på plats av förbundsdomarna Christina Rodman och Jan Forsblad från SGF:s Regelkommitté.

Arrangör: Regel-SM (ett inofficiellt svenskt mästerskap) arrangeras av Svenska Golfförbundets regelansvariga tillsammans med Regelkommittén.

Priser: De fyra finaldagsdeltagarna bjuds på resa (inom Sverige) och en övernattning. Bland dem som deltar i kvalomgång 1 lottas tre dussin Callaway Chrome Soft-golfbollar ut. Vinnaren av Regel-SM får döma vid finalen av JSM Klubblag på Lumine GC, Spanien, i slutet av oktober 2016, inklusive resa och logi.

Svenska Golfförbundet (SGF) bildades 1904 och är ett av Sveriges äldsta och största specialidrottsförbund. SGF består av 465 golfklubbar/anläggningar (april 2016) och 476 837 medlemskap (2015) fördelade på 21 golfdistrikt. SGF:s vision är “Världens bästa golf – för alla” och förbundet verkar för att främja golf som motions- och tävlingsidrott samt sprida kunskap om golfens samhällsnytta när det gäller miljöarbete, turism, samhällsekonomi och friskvård. Efter 112 års frånvaro är golfen tillbaka i de olympiska spelen 2016. Svenska Golfförbundet startade 2011 en stor OS-satsning med ny organisation och ett riktat program till proffsspelare, med svenska medaljer som målsättning. Mer information på www.golf.se

För tredje gången kommer Svenska Golfförbundet att arrangera ett inofficiellt svenskt mästerskap i golfregler.

Urpremiären 2013 vann Roar Hagen.

2014 segrade Benny Larsson.

Duon är förbundsdomare till vardags.

Regel–SM är dock öppet för alla svenska golfare som känner att de har goda kunskaper om golfregler.

 “Deltagandet och resultatet är hemligt”

– Vi märker att golfregler fångar intresse och väcker frågor. Här får man utmana sig själv och samtidigt tävla med andra. Deltagandet och resultatet är hemligt, eftersom inget offentliggörs förutom att vi gratulerar de fyra som går till semifinal, säger Claes Grönberg, regelansvarig på SGF i ett pressmeddelande.

30 maj–5 juni arrangeras ett datorbaserat kval där tio flervalsfrågor ska besvaras på max 12 minuter.

De 40 främsta avancerar till rond 2.

Den andra kvalrunda sker torsdagen 16 juni mellan 19.00–20.00. Även då ska tio flervalsfrågor besvaras på max 12 minuter.

De fyra främsta går vidare till semifinal på Ullna 2 juli där SM Match avgörs.

Vinnaren belönas med… ett domaruppdrag och får döma finalen av JSM Klubblag på spanska Lumine GC i oktober.

12 regelfilmer du bara måste se


13 regler som förändrade golfvärlden


Text: CM Hellsten • 2016-05-17
ArtiklarRegler
Scroll to Top