För de fyra bästa i semifinalen väntar finalen i Regel-SM på Kristianstads GK i Åhus. Här Östra banans hål 14. Foto: Tommy Nilsson

Spela

48 vidare i Regel-SM

Det första kvalet i SM i golfregler har avverkats och 48 kunniga personer går nu vidare till semifinalen 10 september. En av dem är ordförande i SGF:s Regelkommitté, Lars Hörnell. - Det är sällan du får så svåra frågor i verkligheten, säger han.

Text: Sylvia Luther • 2013-08-28 Uppdaterad 2013-08-28

Regler kan vara både svåra och snåriga men också kul att kunna och 72 personer kände sig manade att anta utmaningen och anmälde sig till SM i golfregler.

Av dem kom 62 till start och fullföljde den första kvalomgången som gick på två olika dagar. Tio frågor skulle besvaras via nätet och de tävlande fick använda hjälpmedel som regelbok och decisionsamling.

Efter första dagens heat låg resultaten på mellan två och åtta rätt, efter andra på två till nio. För att gå vidare till semifinalen krävdes minst fyra rätt. Det klarade två damer och 46 herrar.

Lasse Hörnell är ordförande i SGF:s Regelkommitté sedan två år tillbaka och hade åtta rätt i det andra heatet. Han har jobbat som förbundsdomare sedan 1997 och är van att döma stora tävlingar. Solheim Cup i Halmstad står på meritlistan liksom Europatouren på Barsebäck och Kungsängen.

Vad är svårast – att döma i verkligheten eller att delta i Regel-SM?

– Frågorna är svårare på Regel-SM än vad de är i verkligheten normalt sett. Det är sällan du får svåra frågor i verkligheten. Det som skiljer är hur du bemöter spelarna, vilket är jätteviktigt. Du kan vara jättebra på regler men inte bra på att hantera spelarna. Första gången jag dömde Europatouren var jag jättenervös, säger Hörnell.

Var det tuffa frågor?

– Ja, det fanns några riktigt luriga, en spelare som slog en luftmiss bland annat. Den bestod av två frågor och jag klarade den ena, säger Hörnell.

Frågan om luftmissen var det många som missade på och den visade sig vara svårast i omgång två. Vill du testa själv om du kan den så finns frågan och det rätta svaret här nedan.

Hur kommer du att förbereda dig inför semifinalen?

– Jag kommer att läsa decisions igen. Jag hade inte förberett mig någonting nu. Regelkunskap är färskvara så även om jag hållit på jättelänge så glömmer man bort och missar saker. Jag har ju gått både på R&A och USGA och gjort prov. Det har varit jättebra för då pluggar man in hela decisionsamlingen. Men det kommer jag inte att hinna den här gången, säger Hörnell.

En annan av semifinalisterna är Carl-Eric Stålberg, som inte är golfdomare på någon nivå men intresserad av regler. Han ställde upp i omgång 1 och fick fem rätt. Stålberg är ordförande i Mälarbadens GK, med i klubbens regelgrupp, medlem i ytterligare tre klubbar och har spelat golf i femtio år.

Var det någon fråga som du tyckte var speciellt klurig?

– Det var några som var lite knepiga, det var en om två som puttade samtidigt och bollarna träffade varandra. Den var lite svår att tolka men jag förstod den sen, säger Stålberg.

Just i det fallet annullerades båda slagen och måste spelas om utan plikt.

Vad finns det för fördelar med att kunna regler?

– Ska man spela golf så tycker jag man ska spela efter golfreglerna annars är det någonting annat man håller på med. Det är en fördel att veta att man gör rätt så att det blir rättvist, framförallt när man spelar tävling. Ofta när man spelar är folk osäkra på regler och söker någon som kan förklara saker och då kan det vara trevligt att kunna bidra med att tala om hur det egentligen ska vara.

Till de tio kvalfrågorna fanns fyra svarsalternativ att välja mellan och testet gick på tid, tolv tuffa minuter för att skriva in sig och registrera svaren.

– Sista frågan hann jag inte med, det var synd för den kunde jag och hade råkat ut för bara tre dagar innan. Den handlade om en som markerade bollen och bara la bollen åt sidan och den andra spelaren glömde bort det, säger Stålberg.

Regelexperterna får nu ladda upp med regelboken i två veckor. Semifinalen går 10 september på kvällen, också den via nätet. Från semifinalen går de fyra bästa vidare (vid lika poäng avgör tid) till finalen i Åhus 21 september där Olympiagolfens final spelas. Då väntar extra nervpress på deltagarna genom att finalens sista frågor avgörs under banketten med publik på plats.

Vinnaren av regel-SM får åka till Abu Dhabi och döma Olympiagolfens final.

 

FYRA FRÅGOR – TESTA DIG SJÄLV

Här är de lättaste och svåraste frågorna under de två heaten, testa om du kan svaren. Rätta lösningarna står längst ned.

 

Regel-SM, kval 1.

Lättaste frågan (31 av 42 hade rätt).

FRÅGA 3
I en foursome matchtävling spelar sidan A och B mot sidan C och D. På ett hål slår A ut från fel tee. Sidan C och D begär att andra sidan ska slå om slaget. Vad gäller?

1. A måste slå om slaget och det första slaget måste också räknas i scoren.

2. B måste slå om slaget och det första slaget måste också räknas i scoren.

3. A måste slå om slaget men det första slaget räknas inte i scoren.

4. B måste slå om slaget men det första slaget räknas inte i scoren.

 

Regel-SM, kval 1.

Svåraste frågan (5 av 42 hade rätt).

FRÅGA 7
Utan spelarens godkännande markerar en medtävlares caddie spelarens boll på green. Spelaren får sedan tillbaka en boll som han återplacerar och spelare vidare på. Efter slaget upptäcker spelaren att den boll som han fick tillbaka av medtävlarens caddie inte var hans boll. Vad gäller?

1. Spelaren får ingen plikt och måste spela vidare på den nyinsatta bollen.

2. Spelaren får ingen plikt, men måste rätta felet och spela om slaget med sin ursprungliga boll.

3. Spelaren får två slags plikt och måste spela vidare på den nyinsatta bollen.

4. Spelaren får två slags plikt men måste rätta felet och spela om slaget med sin ursprungliga boll.

 

Regel-SM, kval 2.

Lättaste frågan (17 av 20 hade rätt).

FRÅGA 8
Från utslaget slår en spelare både sin första boll och sin provisoriska boll ut i skogen. Han letar knappt efter bollarna, utan han förklarar den första bollen ospelbar (utan att hitta den) och använder alternativ a under Regel 28 och går tillbaka till tee. Vad gäller?

1. Han slår sitt tredje slag från tee.

2. Han slår sitt fjärde slag från tee.

3. Han slår sitt femte slag från tee.

4. Han slår sitt sjätte slag från tee.

 

Regel-SM, kval 2.

Svåraste frågan (2 av 20 hade rätt).

FRÅGA 1
Spelare A och B ska slå från tee. A peggar upp och slår men missar bollen som ligger kvar på peggen. Han bedömer att han peggat för lågt och höjer därför peggen med bollen någon cm och slår sedan bollen till fairway.

B peggar upp och slår med drivern men även han gör en luftmiss. Han byter till en järnklubba men vill då inte längre ha bollen peggad så han lyfter bollen och tar bort peggen och droppar sedan bollen där den hade varit peggad. Han trampar ned en grästorva bakom bollen och slår sedan bollen till fairway. Hur många slag inklusive pliktslag har A och B nu?

1. A har två slag och B har två slag.

2. A har tre slag och B har två slag.

3. A har tre slag och B har tre slag.

4. A har tre slag och B har fyra slag.

 

RÄTTA SVAREN

FRÅGA 3
Alt 3. A måste slå om slaget men det första slaget räknas inte i scoren. Dec 29-1/1.

FRÅGA 7
Alt 1. Spelaren får ingen plikt och måste spela vidare på den nyinsatta bollen. Dec 20-1/5.

FRÅGA 8
Alt 3. Han slår sitt femte slag från tee. Dec 28/2.

FRÅGA 1
Alt 2. A har tre slag och B har två slag. R 27-1a, 24-1b, Dec 25-2/8.

FOTNOT KVALET: Deltagarna fick välja på en av två dagar att tävla på. Frågorna skiljde sig åt under de två dagarna men höll samma svårighetsgrad.

Foto bänken: Elin B Hedberg


Text: Sylvia Luther • 2013-08-28
SpelaNyheter
Scroll to Top