På fredagen startade Golftinget i Täby Park Hotell, och på lördagen är det dags för Förbundsmötet. Foto: Ulrika Jorsell

Följa

Så ska golfen utvecklas – här tas planen fram

Hur ska golfen fortsätta att växa och locka nya utövare? Det är dags att bryta gamla vanor och möta framtidens förväntningar. Golftinget är mötet där denna plan ska läggas, och deltagarna sitter på makten att förändra.

Text: Karin Klarström • 2015-04-17 Uppdaterad 2015-04-17

På lördagen är det dags för Golfsveriges högsta beslutande demokratiska möte, Förbundsmötet (det vill säga Svenska Golfförbundets årsmöte). Men redan på fredagen startade Golftinget, ett möte som från och med nu får stor betydelse för golfens utveckling.

120 deltagare har chansen att konkret påverka hur golfen ska utvecklas under den närmaste framtiden. Det är både ideella och professionella, styrelserepresentanter, klubbchefer och vd-ar. Konkreta frågor får konkreta svar, och under fredagseftermiddagen inleddes diskussionerna om de största utmaningarna golfen står inför.

Det handlar bland annat om den haltande jämställdheten inom golfens ledande positioner, det handlar om att anpassa idrotten till människors nya vanor och önskemål. Ett konkret exempel är synpunkten att golfen tar för lång tid, vilket bidrar till att golfare lämnar sporten. Andra frågor som diskuteras är varför ungdomar hellre väljer andra aktiviteter än golf och hur golfen kan bli bättre på att konkurrera om de yngres intresse.

– Det är viktigt att ni tar ert ansvar och delar med er av era tankar, det är ju ni som är våra uppdragsgivare, sa Svenska Golfförbundets ordförande Christer Bergfors till församlingen när mötet inleddes på Täby Park Hotell på fredagseftermiddagen.

Bergfors fortsatte med att beskriva ett av golfens största problem: att nya golfare inte tas omhand tillräckligt bra:

– Många klubbar saknar en plan för hur de tar hand om golfare från det att de tar grönt kort till dess de kommer ned till handicap 20, där är när man når dit som man hittar golfens hjärta och golfens kärna, sa Bergfors.

Under fredagen tas konkreta förslag fram genom grupparbeten, på lördagsförmiddagen presenteras förslagen och sedan kommer allt material att hanteras i olika instanser, för att slutligen presenteras som verksamhetsinriktning för 2017-2018 vid Förbundsmötet 2016.

– Vår ambition är att få fram idéerna underifrån och att deltagarna ska ge oss vad de tycker, sa generalsekreterare Gunnar Håkansson om nya inriktningen för Golftinget.


Text: Karin Klarström • 2015-04-17
FöljaNyheter
Scroll to Top