Henrik Stenson och Jonas Blixt hade en matchspelsuppgörelse på Oak Hills sista hål. Tyvärr gällden den tredjeplatsen. Foto: Getty Images

Följa

Stenson vann duellen – men inte mästerskapet

Henrik Stenson vann svenskmatchen om tredje pris mot Jonas Blixt. En klen tröst – för det var The Wanamaker Trophy han ville ha. – Vi ses nästa år sa han till den glänsande pokalen när han passerade den på väg från Oak Hills sista green.

Text: Tobias Bergman • 2013-08-12 Uppdaterad 2013-08-12

PGA Championship

Bild 1121972Spelplats: Oak Hill, Rochester, USA
Speldatum: 8-11 augusti 2013
Titelförsvarare: Rory McIlroy

Slutresultat

Fed Ex Cup-ranking

Race to Dubai-ranking

Världsranking

Vi hade förhoppningar om att svenskbollen med Henrik Stenson och Jonas Blixt skulle förvandlas till en skön duell om segern i PGA Championship.

Båda har övertygat stort under veckan och när de började ronden var ledarna inom klart räckhåll.
När de båda nådde det 18:e hålet var ställningen mellan de båda visserligen jämn och oviss, men tyvärr var det inte segern som stod på spel utan tredjeplatsen – och den matchen vann till sist Stenson.

På vägen av greenen passerade han Wanamaker Trophy, pekade på pokalen och sa:

– Vi ses nästa år.

Det hade kunnat bli en betydligt tidigare dejt.

Om det inte hade varit för en elak liten torvgrop.

För när Henrik Stenson, het och uppumpad efter den fina birdien på det 13:e hålet, nådde 14:e tee så satsade han på att lägga sig på behagligt pitchavstånd från den upphöjda greenen – och lyckades med uppgiften.

Tyvärr lade sig bollen till rätta i en uppslagen torva.

Därifrån misslyckades Stenson med uppgiften att försöka skära upp bollen och istället fick han ett pluggat läge i bunkern vilket till slut kostade en bogey istället för en ytterst trolig birdie.

– Det är väl inte första gången man får ett dåligt läge på golfbanan. Men givetvis var det inte vad jag ville ha i det läget. Men med facit i hand borde jag nog ha valt ett annat slag och använt ett mer rakt blad och försökt ta bollen lite tidigare. Men jag trodde inte att marken skulle ge vika så mycket som den gjorde, säger Stenson.

Även om fyra hål återstod innebar bogeyn nådastöten för Stensons satsning mot segern.

– Det dödade tävlingen för mig. Hade jag gjort birdie och gått till tio under par hade jag ju varit med i racet. Men jag spelade inte tillräckligt bra i dag. Ändå är jag nöjd och stolt med min insats eftersom jag kämpade på, säger Stenson som slutade sju under par.

Hans insats i den här tävlingen och de föregående motiverar honom ännu mer inför nästa år.

– Jag tar med mig mycket positivt ur det här och jag har en hel del stora tävlingar kvar i år med FedEx Cup-slutspelet och finalserien i Race to Dubai. Dessutom kommer jag att jobba väldigt hårt på mitt spel i vinter och förhoppningsvis bli ännu bättre så jag kan spela i fler torvgropar på söndagarna.

Om Henrik Stenson var nöjd och stolt med sin insats fanns det ytterligare en svensk som kände samma sak.

För Jonas Blixts fjärdeplats var en stor överraskning för många på Oak Hill.

Särskilt som den färska 29-åringen började skakigt och kändes på väg ut ur den absoluta toppstriden efter två snabba bogeys och en rejäl miss på trean.

– Jag var nervös i början. Så det blev ju inte direkt den bästa inledningen, säger han.

Men sedan jobbade Blixt sig in i ronden.

– Parräddningen på trean och utslaget på fyran lugnade ner mig lite och därefter tycker jag faktiskt att jag spelade ganska bra, säger Blixt.

I och med birdien på det femte hålet inledde han en promenad uppåt resultatlistan och den slutade först på det 14:e hålet när han gick till åtta under par och delad tredjeplats med Henrik Stenson. Och den placeringen stod sig alltså till dess att spelarna stod på det 18:e hålet.

– Men i det läget, när man vet att man spelar om tredjeplatsen, så har det inte så stor betydelse hur det går. Jag hade varit mycket gladare om Henrik hade vunnit och jag slutat fyra. Han spelade riktigt bra och jag tror att hans första majorseger kommer snart, säger Blixt som landade på sex under efter en parrond.

Hur var det att spela tillsammans?
– Det var riktigt jäkla kul. Jag önskar att vi hade fått lite mer tätkänning tidigare bara för då hade vi kunnat pusha varandra mer. Men att gå i näst sista boll i en major var en häftig upplevelse, med folk som skriker på en utefter banan hela tiden. Det känns som att man har 2 000 bästa kompisar där ute.

Trots insatsen så fanns det ändå ett litet uns av besvikelse i huvudet, men han kommer ändå att se tillbaka på en oförglömlig vecka.

– Jag har lärt mig massor och det skulle vara kul att komma tillbaka och göra samma sak igen. För nu vet man ju hur det är, säger Jonas Blixt.

Med tanke på hans insats så blir ingen förvånad om han får fler chanser.

I skymundan av Blixt och Stenson så gjorde Peter Hanson ett bra söndagsjobb med en rond på 68 slag. Den förde upp honom till delad 33:e plats i tävlingen.

Jason Dufner var till slut den spelare som fick lyfta Wanamaker Trophy.

Men var den hamnar nästa år har Henrik Stenson redan talat om.


Text: Tobias Bergman • 2013-08-12
FöljaNyheter
Scroll to Top