Carin Koch, Helen Alfredsson, Rafael Edholm, Stefan Sauk, Anders Ekborg, Barbro Lill-Babs Svensson, Janne Schaffer och Pernilla Wiberg ställde upp i Hjärnslaget. Foto: Sylvia Luther

Följa

De slog ett slag för hjärnan

Carin Koch och Helen Alfredsson är två proffs vars mammor drabbats av Alzheimer. Därför vill de stötta kampen mot sjukdomen och hjälpa till att dra in pengar till forskningen genom en golftävling.

Text: Sylvia Luther • 2013-08-26 Uppdaterad 2013-08-26

På måndagen spelades Hjärnslaget för tredje gången, en tävling som Helen Alfredsson och skådespelaren Stefan Sauk dragit i gång till förmån för Alzheimerfonden.

En av dem som ställde upp i välgörenhetseventet på Täby GK är Carin Koch.

– Jag har en mamma som har Alzheimer så det ligger mig väldigt nära och har varit väldigt jobbigt. Jag hoppas att det forskas snabbt så att man slipper sitta där själv, det är ärftligt men alla får ju inte det. Det är en fruktansvärd sjukdom och jag har sett och lever med det varje dag nu.

Golfen kan som bekant ha flera scenarier, ibland spännande på högsta idrottsnivå där Carin Koch nyligen firade stora triumfer som vicekapten i Solheim Cup-laget, men just denna dag som en välgörenhetsinsats med ett stort allvar bakom.

I år lockade Hjärnslaget 25 lag som köpt sig en plats i tävlingen plus ett antal golf- och kändisprofiler i varje lag. Idrottsmän och skådespelare som Anders Ekborg, Rafael Edholm, Pernilla Wiberg, Peter Forsberg, Tomas Brolin och Kenta Nilsson fanns alla på tee. Och för Barbro Lill-Babs Svensson var det givet att vara med.

– Det är självklart, jag kom från Järvsö igår och det är inget snack om saken. Det är så viktigt att vi alla ställer upp för den goda sakens skull. Vi måste kämpa på och få in pengar till forskning och jag hoppas alla gör vad de kan.

Demenssjukdomen är grym och drabbar 25 000 personer i Sverige varje år och forskarna behöver stora resurser för spåra orsaker och hitta botemedel. Var fjärde sekund i världen är det någon som får Alzheimer.

Helen Alfredsson är ambassadör för Alzheimerfonden och har personlig erfarenhet av sjukdomen genom att hennes mamma drabbades och gick bort för några år sedan.

– Framförallt är det viktigt att man kan prata om det. Nu har jag ju bott i USA och man tar med sig lite därifrån och jag tycker att man pratar mer om saker där. Mentala sjukdomar pratar vi inte om i Sverige. Har vi ingen mentalvård då har vi säkert inga mentalsjuka heller… Det blir ju mentalt eftersom det är i skallen det händer. Här kommer alla tillsammans och gör en bra sak, det tycker jag är fantastiskt. Efter tre år kan vi förhoppningsvis öka takten, att folk förstår vad det innebär, att man pratar om det och förhoppningsvis inser att det behövs mer pengar till forskning, säger hon.

Du engagerar dig starkt fortfarande?

– Ja, jag såg ju mamma och i och med att man har träffat så många människor som har gått igenom det av olika grader. Och sen får man vara lite självisk, uppenbarligen har jag det i mina gener, jag vill inte dansa runt på motorvägen och inte veta var jag är. Men när man har hållit på med idrott och brunnit för det så är det kul att kunna använda den, och golfen framförallt, och ge tillbaka på något sätt. Det är väl något som man har lärt sig i USA, säger Alfredsson.

För att få delta fick lagen betala 30 000 kronor var och för de företag som ville bli hålsponsorer låg summan på 75 000 kronor. Varje spelare fick också “böta” en femtiolapp för mindre lyckade slag som damp ner i hinder eller out of bounds. Även de pengarna gick till fonden men “vinnaren” av bötestävlingen kunde se fram emot ett fint tröstpris.

Tävlingen kryddades med longhittern Marcus Edblad (rekordet är 432 meter) på andra hålet som det gick att “köpa” slag av och lite andra jippon längs banan. Arrangörerna hade dock fått jobba hårdare i år för att få ihop arrangemanget och de 25 lagen.

– Det har varit lite kärvare. Man märker att den europeiska ekonomiska verkligheten även har nått Sverige, inte bara bland de små företagen utan även bland de större, så vi har fått jobba lite hårdare men vi har lyckats, säger Stefan Sauk.

Hur mycket tror du ni får in?

– Jag tror vi kommer att närma oss en halv miljon här idag. De två tidigare åren har vi ett netto på 850 000, vilket vi tycker är ganska bra. Och det spelas en mängd små Hjärnslag ute i landet, närmare 30 tror jag, som administreras och organiseras av Pro Quality som är med och supportar, berättar Stefan Sauk, ordförande i Alzheimerfonden sedan 2010.

En del av pengarna som kommer in via Hjärnslaget går till forskningsstiftelsen AlzeCure där sex forskare från numera nedlagda AstraZeneca i Södertälje arbetar och försöker utveckla och testa nya behandlingsformer mot sjukdomen.

– Vi ville fortsätta att göra läkemedel mot Alzheimer och har en egen strategi som vi tror ska vara mer fruktsam än vi haft tidigare för att nå resultat mycket snabbare, säger forskaren Johan Lundkvist, som tillsammans med kollegan Johan Sandin var på plats på Täby GK.

Med sig hade de en modell av en hjärna och ett mikroskop och svarade på frågor om sjukdomen.

Idag pågår tester med människor med förstadiet av sjukdomen. Det är en lång och mödosam process för att i framtiden hitta så kallade bromsmediciner eller i slutändan ett vaccin.

– Sjukdomen uttrycker sig ju så tråkigt, att man tappar närminnet, man känner inte igen folk och till slut klarar man inte “daily living”, man kan inte koka kaffe eller tända en tändsticka. Man kan stå och resonera väldigt klart om saker men man vet inte hur man gör med en tändsticka. Det är tragiskt, säger forskaren Johan Lundkvist.


Text: Sylvia Luther • 2013-08-26
FöljaNyheter
Scroll to Top