Lillebror Mattias tjänstgör den här veckan som caddie åt syster Anna Nordqvist. Foto: CM Hellsten

Följa

Nordqvist: ”Bättre nu än vid majorsegern”

SOUTHAMPTON, LONG ISLAND. Anna Nordqvist är Sveriges senaste majorvinnare. Den här veckan drömmer hon om en ny triumf. Med sin bror Mattias på bagen.- Jag känner att jag är en otroligt mycket bättre spelare nu jämfört med 2009, säger Anna.

Text: CM Hellsten • 2013-06-26 Uppdaterad 2019-12-11

US Open

Datum: 27-30 juni.
Spelplats: Sebonack GC, Southampton, New York.
Segrare: Na Yeon Choi (2012).
Prispengar: $ 3 250 000.

Startfält
StartlistaRolex Rankings
Aktuell ställning

Det har gått fyra år sedan Anna Nordqvist fick sitt stora genombrott och vann en major som sin första triumf på den amerikanska damtouren.
Segern i LPGA Championship 2009 är den senaste svenska majortriumfen.
Vad beror det på att Anna eller någon av de andra blågula spelarna inte har lyckats sedan dess?
Nordqvist vet svaret:
– Asiatiskorna dominerar – framför allt i majortävlingarna. Det är ju inte så många spelare utanför Asien som har vunnit sedan dess och ifjol tog de hem alla fyra.
Är konkurrensen tuffare nu jämfört med 2009?
– Ja, absolut. Det här är mitt femte år på touren och det känns som att lägstanivån höjs hela tiden och alla spelare blir bättre. Det triggar också mig att utvecklas och jag känner att jag är en otroligt mycket bättre spelare nu än 2009. Det är tuffare i toppen och svårare att vinna men kan man slå asiatiskorna så ligger man bra till.
Beskriv känslan att vinna en major?
– Det var… överväldigande. Jag kände en enorm tillfredsställelse över att besegra mig själv och alla andra. Att kunna prestera under de förhållandena lyfter självförtroendet och ger en otrolig kick. För mig gav det också en fantastisk start som ny på touren och en trygghet att kunna jobba vidare med mitt spel.

Fyra av fem svenskor har morgonpass när US Open inleds men Anna Nordqvist går ut på torsdagseftermiddagen klockan 14.09 lokal tid (20.09 i Sverige).
Vid sin sida under tävlingen kommer lillebror Mattias att finnas.
Som caddie.
– Vi har inte tillbringat så mycket tid tillsammans sedan jag flyttade till USA och det är kul att umgås. Vi är båda lugna och avslappnade där ute. Vi snackar om allt möjligt – om vad vi ska äta på kvällarna den här veckan och vad vi ska göra när jag kommer hem i sommar. Han har varit med mig ett par veckor och efter det här väntar även British Open. Sedan ska jag hitta en ny caddie.
Men om han gör bra ifrån sig på Sebonack?
– Mattias har sitt liv hemma och ska börja plugga i höst. Så det är uteslutet även om vi vinner US Open…
Så här säger Mattias om livet på touren:
– Det är jättekul att komma ut och få se hur det går till men inget som jag skulle vilja göra på heltid.

Det här är säsongens tredje major. I Kraft Nabisco Championship blev det en delad sjundeplats och senast i LPGA Championship slutade Anna Nordqvist delad tolva.
I US Open har hon en 26:e plats som bäst på fyra försök.
Nordqvist spelade första nio under måndagen, på tisdagen blev det sista nio och under onsdagens genrep är det dags för hål 1-9 igen.
Hon var på Long Island för ett par veckor sedan och genomförde då 27 hål.
– Det är en annorlunda US Open-bana. Ofta brukar det vara lite längre och smalare banor med mycket ruff. Sebonack är som en linksbana med generösa fairways och det är mer avrinningsytor runt greenerna istället för den vanligtvis tjocka ruffen. Det blir chippar från tajta lägen och annorlunda typ av slag men samtidigt ett bra test.

Vad blir allra svårast?
– Inspel mot greenerna. De är ganska stora på sina håll men otroligt undulerade och snabbare än vad vi är vana vid. Det kommer att vara rätt lätt att treputta om du ligger på fel sida. Kan man hålla sig borta från treputtar så ligger man ganska bra till.

Vad tror du segerscoren blir?
– Det känns som att USGA alltid har ett sätt att skydda par men någon spelare kan nog gå några under.

Kanske Anna Nordqvist…?
– Förhoppningsvis.


Text: CM Hellsten • 2013-06-26
FöljaNyheter
Rulla till toppen