En utmanande vecka på Augusta National är över för Peter Hanson. Foto: Christer Höglund

Följa

Tack och hej, Augusta!

Peter Hanson packade klubborna i bilen efter en historisk och omtumlande vecka. Om han lämnar Augusta National som en nöjd man?- Inte just nu, säger Peter Hanson efter tredjeplatsen.

Text: Eric Franzén • 2012-04-09 Uppdaterad 2012-04-09

Läs allt från Augusta

Här hittar du alla artiklar från årets The Masters Tournamentklicka här för att komma till artikelsamlingen

Solen hade börjat sänka sig över Augusta National när Peter Hanson stod över birdieputten på den sista greenen. När den rullade i hål var den första svenska tredjeplatsen i The Masters ett faktum.

– Det var en rätt häftig upplevelse att stå där som siste spelare på söndagen och gå av med birdie. Men det är klart att jag hade hoppats vara några slag bättre, säger Peter Hanson efter ronden.

Det hade också den svenska golfpubliken som givetvis bänkat sig i TV-soffan. Han började jakten på den första svenska herrmajorn med en drive mot vänster sida av ettans fairway. Efter de tre första hålen hade Hanson tappat sin ledning. Både på grund av en skakig start, och en exceptionell albatross av Louis Oosthuizen på hål 2.

Därefter lossnade det långa spelet något. Men birdiechanserna omsattes aldrig på greenerna.

– Jag tyckte att jag hade spelet för att vara med. Men det ville sig inte. Jag blev lite defensiv med puttningen och lade några kort. Jag var inte bekväm med hastigheten, och missade några bra chanser. Puttningen har varit jättebra de tre första dagarna, men nu när det blev lite press kändes den inte lika komfortabel.

Hanson skuggade Oosthuizen när han och Mickelson kom in på banans sista nio. Nere på det tolfte hålet, i Amen Corners hjärta, hände det som inte får hända under sista dagen av en major. En socket.

– Det var lite mellan klubbor där. Jag försök slå en liten åtta, för att ta bort spinnen. Jag kände att det var lite för lös sving när jag vände och försökte jaga på den lite på vägen ned. Det var en klockren socket. Jag hade lite bra momentum innan. Och så kommer detta som en rejäl käftsmäll.  

Men som sagt var. Peter Hansons avslutande 73-rond suddar ut Robert Karlssons åttondeplats från 2008 som den hittills bästa svenska placeringen i The Masters. När han ska packa in klubborna och lämna den andra upplagan av The Masters är han ändå inte en helt nöjd man. Ännu.

– Inte just nu, men kanske i morgon när jag sitter i bilen. Det känns som att jag kommer närmre och närmre. Det var första gången jag var där uppe i en major, så det var väl ingen som förväntade sig att jag skulle vinna – utom jag själv.

Peter Hanson har nu två topptio-placeringar i majors. Han ger sig själv störst chanser i US Open, där stor tonvikt läggs på det långa spelet.

Ser du det här som ett bra genrep inför US Open?
– Jag tycker att det är ett bra genrep för mig själv. Ett häftigt test att gå ut sista dagen med ledningen.

Fidde näst bäst
Fredrik Jacobson blev näst bäste svensk på Augusta National.  Söndagens 74:a räckte till en delad 19:e plats på totalt två över par.
– Jag har drivat bra hela vecka vilket är viktigt på dessa tävlingar. Jag är jättenöjd med det. Puttningen tyckte jag också var bra, medan järnslagen varit kanon under två av fyra dagar, säger Fredrik Jacobson.

För Henrik Stenson slutade söndagen i en spelmässig mardröm. Under första nio hade han god kontakt med täten. Men därefter brast allt – med fem raka bogeys från hål 10 och framåt, samt en trippel på hål 16. Kortet lämnades till slut in med 81 slag, vilket innebar respass ned till delad 40:e plats på fem över par.

Robert Karlsson stod för söndagens enda svenska rond under par. Hans 71:a innebar att Karlsson slutade delad 50:e på åtta över.

– Det var stor skillnad i kvalitén på spelet mot de andra dagarna. Det var mycket bättre, säger Robert Karlsson.


Text: Eric Franzén • 2012-04-09
FöljaNyheter
Rulla till toppen