Prins Daniel blir en av gästerna när golfbanan i Råsunda ska återskapas i höst. Foto: Kungahuset.se

Följa

Prins Daniel med när golfklassiker återuppstår

1912 invigdes Stockholms Golfklubbs bana i Råsunda. I höst kommer den att återskapas – för ett 100-årsjubileum i golfhistorikens tecken. Dessutom får festen kunglig glans. Hängivne golfaren Prins Daniel kommer nämligen att medverka.

Text: Tobias Bergman • 2012-04-17 Uppdaterad 2019-12-11

Stockholms Golfklubb är belägen i Kevinge, strax norr om huvudstaden och klubbarnas medlemmar har spelat golf på platsen sedan 1932.

Dessförinnan förde SGK en flackande tillvaro och hade flera olika hemvister.

Den långvarigaste av dem alla var de så kallade Golfängarna, intill Råstasjön, där banan invigdes 1912 och blev kvar där till 1926. Flera stortävlingar hölls på niohålsbanan, bland annat tre Svenska Mästerskap i match för damer och sex för herrar.

I år är det alltså 100 år sedan de första slagen slogs på banan – och det vill ett antal golfhistoriska entusiaster uppmärksamma.

I början av september kommer en stor jubileumshelg att hållas på platsen och bland annat ska sex av banans ursprungliga nio hål återskapas för en tävling mellan särskilt inbjudna gäster.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna genomföra detta. Vi har vandrat runt platsen ett antal gånger och försökt hitta den ursprungliga sträckningen och faktiskt kommit fram till att det går att spela sex hål. På de övriga ligger ny bebyggelse, berättar golfbanearkitekten Peter Nordwall som är den som ligger bakom initiativet.

Nu är det också klart att tillställningen får kunglig glans. Prins Daniel, som är hedersmedlem i Stockholms Golfklubb, kommer nämligen att närvara under festen.

– Det är givetvis oerhört roligt att Hovet ställde sig positivt till vår förfrågan och vi vet ju att Daniel är en både duktig och intresserad golfare så vi ser fram emot detta väldigt mycket. Sedan finns det ju också en kunglig historia på golfbanan i Råsunda som genom detta förs vidare, säger Nordwall.

Vad han framförallt tänker på är Prinsessan Margareta (gift med den blivande Gustaf VI Adolf) som spelade SM-final på Råsunda 1914, där hon förlorade med 5/3 mot Viveca Rosencrantz.

Jubileumstillställningen, som äger rum 1-2 september, kommer också att innehålla guidade vandringar, möjlighet att slå på en drivinglake, samt en tävling för medlemmar i Stockholms Golfklubb och Svenska Golfhistoriska Sällskapet.   


Text: Tobias Bergman • 2012-04-17
FöljaNyheter
Scroll to Top