Följa

Ungdomarna fick driva klubb

Vid helgens Ungdomsforum på Lidingö fick de 50 deltagarna en inblick i hur man driver en golfklubb. "Om ungdomarna vill ha ett större inflytande på sina klubbar behöver de kunna styrelsespråket och känna till beslutsvägarna", säger Sofia Ivarsson, ordförande i SGF:s Ungdomsråd.

Text: Jörgen Ohlson • 2012-03-20 Uppdaterad 2012-03-20

Temat för årets Ungdomsforum (17-18 mars) var Föreningslära. Sofia Ivarsson är entusiastisk när hon sammanfattar forumet.

– Vi har fått jättebra respons. Jag tror att vi såg många framtida klubbledare och styrelseledamöter bland deltagarna, säger Sofia.

Ungdomarna, i åldern 15-25 år, delades in i tio grupper. Varje grupp representerade en fiktiv klubbstyrelse och de fick under två dagar uppgiften att driva en golfklubb.

–  De fick en årsbudget och inom ramen för den olika uppgifter att hantera. De fick till exempel anordna ett juniorläger,  i samarbete med andra klubbar, och vi gav dem också en del problem som de måste ta ställning till. Det kunde handla om tillväxtproblem och annat. Som styrelse var de tvungna att gemensamt ta en del svåra beslut. Vi har alltså spelat ett spel och det var mycket uppskattat, berättar Sofia Ivarsson.

Deltagarna vid årets Ungdomsforum kom från hela landet. De har dels lockats att delta via Facebook och andra sociala medier, dels blivit nominerade av sina respektive klubbar.

– De flesta av deltagarna har visat ledaregenskaper och verkat aktivt inom tävlingsverksamhet, kommittéarbete, knatteträning och annat på sina klubbar. Men för att kunna ta ett steg längre, och kunna ta plats i de styrelserum där besluten fattas, krävs att de kan styrelsepråket. Annars är de sällan välkomna och känner sig inte heller bekväma. Den här helgen har de förhoppningsvis fått en värdefull inblick i hur en golfklubb fungerar och hur beslutsvägarna går, säger Sofia.

Tre huvudfrågor sökte svar under Ungdomsforum:

1. Hur ser det ut på din klubb idag? Vilket inflytande har ni ungdomar?
2. Vilket inflytande vill ni ha?
3. Vilket inflytande tror ni att ni har möjlighet att få?

– Vi kommer nu att anaysera de enkätsvar vi fått in och göra en utvärdering. Men redan nu kan jag säga att det var ett till alla delar positivt Ungdomsforum, säger Sofia Ivarsson.

FOTNOT: Ungdomsforum anordnas av Svenska Golfförbundets Ungdomsråd. Parallellt har Riksidrottsmötet antagit en motion som gäller ungdomsintegrering, vilket har resulterat i en projektgrupp inom RF där Sofia Ivarsson sitter med. Den gruppen ger i uppdrag till alla specialidrottsförbund att jobba med ungdomsintegrering på förbundsnivå. I SGF:s grupp för ungdomsintegrering sitter från Ungdomsrådet Sofia Ivarsson (ordförande) och Olle Eriksson (vice ordförande, tillträder i april) samt från SGF Kerstin Rydström (förbundsstyrelsen), Petra Lindström (chef elit och spelarutveckling) och Peter Östlund (talangutvecklare).


Text: Jörgen Ohlson • 2012-03-20
FöljaNyheter
Scroll to Top