Rory McIlroy vann Honda Classic och tog genom segern över som ny världsetta. Rory McIlroy vann Honda Classic och tog genom segern över som ny världsetta. Foto: Getty Images

Dela denna artikel

Honda Classic

Datum: 1-4 mars.
Bana: PGA National Chapion Course, Palm Beach Gardens, Florida.
Prispengar: $ 5 700 000.
Segrare: Rory McIlroy.

Startfält
Slutresultat
FedExCup 

TV-tider

Torsdag: 21.00-00.00.
Fredag: 21.00-00.00.
Lördag: 19.00-00.00.
Söndag: 19.00-00.00.

Från Holywood till världstoppen

Rory McIlroy kommer från Holywood. När 22-åringen på söndagen vann Honda Classic och blev världsetta bjöds åskådarna på en sanslös Tigerjakt.

Förra söndagen hade Rory McIlroy chansen att peta ner Luke Donald från tronen och ta över som nummer ett på Official World Golf Ranking. Enda kvarvarande hindret i matchspelet i Tucson, Arizona var Hunter Mahan men Rory McIlroy förlorade fajten i öknen.
Nu, en vecka senare, hade nordirländaren från Holywood utanför Belfast skaffat sig en ny möjlighet att bli bäst i världen. Han ledde Honda Classic med två slags marginal inför slutvarvet.

När spelarna på PGA National Champion Course kommer fram till 15:e tee möts de av en skylt som förklarar att de nu kliver in i ”the bear trap”. När Jack Nicklaus såg över designen av banan ville han att det skulle avgöras kring vattenhålen 15, 16 och 17 och trion är den allra tuffaste på hela PGA Tour.
Intill det 15:e hålet står en stor björnstaty och skrämmer spelarna.
Woods fastnade inte i björnfällan.
Tiger fällde björnen.
Och svarade för en spektakulär avslutning med en birdie på 17 och en eagle på 18 efter ett fantastiskt inspel.
Det var rundans andra eagle, den första kom på hål 3 och sedan blev det ytterligare tre birdies under det felfria varvet för sanslösa 62 slag (-8).

Det är Tigers allra bästa fjärderond i karriären.
Woods startade dagen nio slag bakom Rory McIlroy men när han hade signerat scorekortet var han -10 totalt. Och ensam tvåa, blott två slag efter Rory som i det läget befann sig ute på hål 14 och hade alltså ännu inte nått fram till björnfällan.
Tiger stod inne vid klubbhuset och intervjuades av NBC:.- Senast jag spelade en sådan här komplett rond var nog mot Badds (Aaron Baddeley) i Presidents Cup under sista dagen. Jag slog bollen och puttade lika bra då.

Samtidigt gästade Jack Nicklaus NBC-studion och kommenterade dramat så här:
- Just nu skulle jag hellre vara i Tigers position än i Rorys. Rory är en otroligt bra spelare men han har inte Tigers erfarenhet…

Rory var kvar på -12 när han äntrade Jack Nicklaus ”bear trap”. Hur skulle 22-åringen klara av att hantera den pressade situationen? Skulle det bli en kollaps som i Masters på Augusta National ifjol?
Nej.
Rory träffade förvisso bara en green i björnfällan men det blev ändå par på 15 och 16.
På 17 hamnade han i greenbunkern men skickade behärskat upp bollen nära flaggan och räddade paret.
Ett hål kvar.
552 meter från att nå världstoppen.
Rory hade råd med en bogey.
Det blev ännu ett par.

Efter att ha sänkt putten på 18:e för 69 (-1) stod det klart att Rory McIlroy är den 16:e spelaren som blir världsetta. Som 22-åring är han den yngste nummer ett genom tiderna efter Tiger Woods.
- Det har alltid varit en dröm att bli världsetta men jag trodde aldrig att det skulle gå så här snabbt. Det var tufft där ute idag, speciellt när man såg hur Tiger jagade. Jag insåg att en rond på par i dag nog skulle vara tillräckligt för att vinna och att skjuta ett under par under de här förutsättningarna är bra. Mitt närspel har varit bra hela veckan och det behövs på en sådan här tuff bana, sa Rory efteråt.

Triumfen är den tredje på amerikansk mark efter Wells Fargo Championship 2010 och fjolårets US Open. Nu åker han till New York för att fira framgången på Manhattan.
Med 270 (-10) fick Tiger sällskap av Tom Gillis på andraplatsen. Duon var två slag efter Rory.

Även Lee Westwood svarade för en spektakulär söndag men hans 63:a (-7) hamnade lite i skymundan av Tigers jakt på Rory.
Britten noterade fem birdies och en eagle och avancerade 23 placeringar och slutade ensam fyra med 272 (-8).
En som på nära håll imponerades av Lee Westwood var Henrik Stenson. De gick i samma boll. Svensken noterade sin andra raka par-runda (70 slag) och hamnade på en delad 21:a plats med 279 (-1).

Charles Howell III slog dagens slag på Champion Course när han på det sjunde hålet gjorde ett hole-in-one.
Ett av ögonvittnena till detta HIO var Fredrik Jacobson som spelade tillsammans med Howell.
Fidde kom in på 69 (-1) och slutade på delad 16:e med 277 (-3). Han blev bäste svensk.

Så här gick det för övriga svenskar:
d36) Carl Pettersson 282 (+2).
d56) Robert Karlsson 286 (+6). 

Av: CM Hellsten
cm@golf.se

Publicerad: 2012-03-05
Kommentarer (12)
Skriv nytt inlägg
Logga in med ditt Facebook-konto
 Posta 
Nicklas

Bra artikel men skulle önska att du drar ner lite på rubriksättningen. Du behöver inte locka läsare genom sensationella och stora rubriker på den här typen av nyheter.

Nicklas Granath , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Steve

Mycket bra skriven artikel och skoj att se att ni fokuserar på det intressanta. Rorys väg till toppen och vem som vann tävlingen och hur! När man läser i en hel del andra media kan det fortfarande se ut som om det faktisk var Tiger Woods som vann. Detta överdrivna tjatet på honom när han antingen spelar mycket bra, bra, medels eller uselt är inte bra för golfen då det skapar en felaktig bild att världseliten i golf inte är dynamisk och bred samtidigt som det på många sätt hindrar andra golfare att bli allmänt kända bland människor flest...

Steve Wilson , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Christer

Delar till fullo Conny S uppfattning. Tom Gillis stod för tävlingens största överaskning och prestation med hänsyn till ranking och bakgrund. Men naturligtvis motsäger inte detta att Rory och Tiger är värda all hyllning. Christer Wallén, 13.45, den 5 mars 2012

Christer Wallén , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Conny

Nog tycker jag att artikelförfattaren borde ha lagt lite mer krut på Tom Gillis prestation än knappt en rad. Att vara rankad 269 i världen och bli delad tvåa i detg startfältet tycker jag ta mig fasen var en sensation än både Tigers och Rorys prestationer.

Conny Sandberg , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Anton

Varför skulle Tom Gillis tillfälliga bra spel vara något att skriva om, i förhållande till den sjuka golfsöndag i form av ett generationskrig vi fick se? Att Tiger har sin magi tillbaka och kan posta sjuka scorer under en söndag utan press - vilket har varit den främsta anledningen till att han inte vunnit ett WGC event ännu - och Mcilroy som med största sannolikhet är den som kommer ta över som världens bästa spelare mellan 25-30 års ålder och dominera. Det är något som är intressant. Glömmer ni bort att Westwoods 63a knappt nämns någonstans? Någon som klagar över det? Nej, dåså. Nästa veckas spel kommer bli sjukt bra. Då har vi även mickelson i form som slåss.

Anton Löfgren , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl

Dela denna artikel

Annonser

Partners: