Falsterbo GK blir spelplatsen när första upplagan av Sven Tumba Memorial 2013. Foto: Getty Images

Följa

Tumba får tävling på Seniortouren

1 oktober 2011 avled Sven Tumba. Nästa säsong hedras golflegendaren med en tävling på European Senior Tour.- Det kommer bli succé, det är jag helt övertygad om, säger sonen Johan Tumba.

Text: CM Hellsten • 2012-10-17 Uppdaterad 2019-12-11

Efter en lång tids sjukdom somnade Sven Tumba in 1 oktober förra året. Peter Dahlberg stod på puttinggreenen vid Belas Clube de Campo i Lissabon och förberedde sig för Portugals seniortourtävling när han fick dödsbudet. Peter Dahlberg började prata med sina spelarkollegor om hur mycket Sven Tumba hade betytt för dem och deras karriärer och för golfens utveckling i Europa.
Då föreslog tourchefen Andy Stubbs en tävling till Tumbas ära.
Peter Dahlberg förmedlade kontakten till Anders Forsbrand och Johan Tumba.
Resultatet?
Sven Tumba Memorial.
– Jag har sedan ett år tillbaka planerat för en golftävling av den större modellen för att hedra min pappa Svens minne. Jag, Peter och Anders bildade ett team med advokaten Niklas Bogefors och vi har nu klart med Falsterbo GK och Europatouren att köra tävlingen 4-9 september 2013, säger Johan Tumba.

Ambitionen är att Sven Tumba Memorial ska bli det största evenemanget på European Senior Tour efter British Open.
Storheter som Ian Woosnam, Sandy Lyle, Tom Kite, Sam Torrance och Barry Lane har redan nu meddelat arrangörerna att de är intresserade av att spela eventet på Falsterbo nästa höst.
– Vi hoppas få in sponsorer som ser ett mervärde i att hänga med på denna nostalgitripp med alla de gamla stjärnor som kommer. Några företag är redan på väg in. Det kommer bli succé, det är jag helt övertygad om, säger Johan Tumba.

Tanken med Sven Tumba Memorial är att tävlingen ska alternera mellan olika spelplatser och efter urpremiären på Falsterbo kan STM antingen stanna i Skåne 2014 och avgöras på PGA of Sweden National eller flytta till Bogstadbanan på Oslo GK där Sven 1970 vann det Skandinaviska Internationella Mästerskapet.
2015 vill Stockholm och nya Ullna stå som värd.
Banan som Sven Tumba byggde.


Text: CM Hellsten • 2012-10-17
FöljaNyheter
Rulla till toppen