Jörgen Johansson har bestämt sig: han ska ner till fem i handicap Foto: Martin Strömberg

Följa

Jörgens tuffa utmaning

Han kallas "Stollen" och "Galningen" på klubben.Nu ska 54-årige Jörgen Johansson visa att golf är lätt som en plätt och gå ner från 15 till fem i handicap på ett år.Han ska bli golfspelare på heltid.

Text: Martin Strömberg • 2012-10-11 Uppdaterad 2012-10-11

“Ska du skriva om “Stollen”, frågar några medlemmar när vi vandrar ner mot första tee på Hulta Golfklubb.

“Stollen” heter egentligen Jörgen Johansson och han är naturligtvis inte alls stollig, möjligen på ett positivt vis.

Han är helt enkelt en 54-åring som bestämt sig. Bestämt sig för att visa alla kompisar att han ska klara av att sänka sitt handicap tio slag på ett år. 

– Många tycker väl att jag är en stolle men ju mer jag hör desto mer triggas jag och jag kommer inte att ge upp detta.

Han har inte hållit i en golfklubba på två år eftersom han slutade på grund av att han inte hade tid att träna, nu har han all tid i världen.

– Jag blev bara arg eftersom jag spelade dåligt. Nu ska jag ge det en ärlig chans och se hur det går, förklarar han glatt.

Han ska ge golfen 100 procent under ett års tid. Jörgen har skaffat sig sponsorer som hjälper honom och planen är att lite senare landsätta ett projekt där intäkterna går till välgörande ändamål.

– Det vore kul om det ledde till något positivt. Jag ska försöka involvera företag som kan skänka pengar till något bra om jag skulle klara målet, förklarar han.

Det kanske inte låter så svårt att går ner tio slag på ett år men i praktiken kommer han förmodligen att vara tvungen att hitta ner mot par ett antal varv och spränga många mentala broar på vägen. Själv är Jörgen mest orolig att han ska träna för mycket.

– Det är därför jag kommer att bygga upp mig mycket i vinter. Jag är livrädd för att slå sönder mig själv på rangen. Jag är 19 år i huvudet och kommer aldrig att ge upp det här.

Till sin hjälp har han Hultas pro Peter Brattberg, som ska träna honom och Hultas klubbchef, David Kirkham, som är något av en mentor och samordnare.

– Peter Brattberg och Jörgen kommer att sätta ihop ett bra program med tonvikt på spel, strategi och massor av närspel, berättar Kirkham.

Vad är nyckeln till att lyckas med målsättningen?

– Ett klassiskt misstag är att stå och slå sig blå på gröna hemska mattor på vintern, så lär man sig inte spela golf. Han ska jobba med att få en stabil bollträff och inte jaga längd. Sedan är mannen själv nyckeln. Han har sådan fantastisk attityd och den typen av människor brukar lyckas till slut.

Om en dryg vecka åker han till Turkiet på ett första lugnt träningsläger och vill ni följa Jörgens vidare strapatser så finns hans blogg här.

Om ett år får vi se om han lyckas och vi lovar att följa upp med lägesrapporter.


Text: Martin Strömberg • 2012-10-11
FöljaNyheter
Scroll to Top