Miguel Angel Jiménez är storrökare och skulle därmed få svårt att spela på Alps Tour. Miguel Angel Jiménez är storrökare och skulle därmed få svårt att spela på Alps Tour. Foto: Getty Images

Dela denna artikel

Proffstour förbjuder rökning

Nu är det färdigpuffat för rökarna på Alps Tour. Som första proffstour i världen förbjuder man användningen av tobak. “Golf är en OS-gren inom kort och Alps Tour vill vara en förebild”, skriver touren.

Vi ser stjärnor som Miguel Angel Jiménez och Darren Clarke göra det varje vecka och vi har sett vår egen Jesper Parnevik göra det på den 18:e greenen i samband med segrar.

Tur för dem att de inte spelar på Alps Tour.

För där är det nämligen färdigpuffat för spelarna.

Den central- och sydyeuropeiska motsvarigheten till Nordea Tour har fattat det radikala beslutet att förbjuda all rökning eller tuggtobak för både spelare och caddies under alla speltillfällen på touren.
“Golf är en OS-gren inom kort och Alps Tour vill vara en förebild”, skriver Alps Tour på sin hemsida. Förbudet gäller självklart också under ronderna, men också på övningsområdena. Därför kommer man att upprätta rökrutor för den som vill ta sig ett bloss.

Det fattade beslutet träder i kraft från och med premiärtävlingen i Portugal om några veckor och den som bryter mot regelverket kommer att bötfällas.

På svenska Nordea Tour har eventuella tobaksförbud inte diskuterats tidigare.

- Nja, spontant känns det inte som något stort problem på vår tour så det är inget vi har pratat om faktiskt, säger Louise Permenlin, vd för Nordea Tour.

Men om det inte är något stort problem kan man väl lika gärna förbjuda det?
- Så kanske man kan se det, men det känns onödigt att införa ett regelverk mot saken om man inte betraktar det som ett problem.

Däremot tror Permelin att Alps Tours beslut kommer att skapa debatt i Golfeuropa.

- Vi lär säkert ta upp frågan inom Nordiska Ligan under våra närmaste möten. Sedan kan jag tänka mig att det kommer upp när undertourerna träffar European Tour inför säsongen, säger Louise Permelin.

Av: Tobias Bergman
tobias.bergman@golf.se

Publicerad: 2012-01-16
Kommentarer (10)
Skriv nytt inlägg
Logga in med ditt Facebook-konto
 Posta 
Hans-Erik

Jag slutade "puffa" för fem år sedan. Nåja, egentligen "puffade" jag inte, jag drog in röken så jag nästan fick kramp i hela kroppen. Under en 18-hålsrunda i Turkiet rökte jag och min dåvarande chef varsin ask 20-ask giftpinnar.Vi rökte så mycket att vi nästan glömde spelet. Senare fick jag diagnosen kol ändå fortsatte jag bolma.En dag blev jag frälst från denna last. Det gick jättelätt att sluta, precis som min gode vän Leif, en gång uttryckte det. Idrott och ett värdigt sätt att leva hör inte ihop med rökning. Nästan alla rökare får förr eller senare kol eller andra svåra sjukdomar.Dessa önskar jag inte ens mina högst eventuella ovän. Porta rökningen från alla idrottsliga sammanhang!

Hans-Erik Sjöberg , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Johan

OS-gren?? HAHAHA...ska de inte ta och förbjuda långsamt spel också??

Johan Melander , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Ivan

Skillnader mellan att röka cigaretter eller "puffa" på en Havana cigarr det är samma som att tugga ett tuggummi och kalla det för att äta.

Ivan Daniel De Valle , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Sune

Bravo Alps Tour ! Äntligen är det någon som tar initiativ mot rökningen inom golfsporten! För det är väl sport vi håller på med ? Ta bort rökningen från alla tävlingar , sanktionerade av GF, GDF och klubbar.

Sune Håård , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Anders

Idrott och tobak hör inte ihop. I min gamla GK ligger rökare idag på Norra Kyrkogården. Dessutom är det mycket trevligare i klubbhusen när man uppleva slaget i Lützen.

Anders Gustavsson , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl

Dela denna artikel

Annonser

Partners: