5de563763c384

Följa

Frågan om spellicenser får svar under våren

Är det klubbarna som ska betala förbundets verksamhet, eller ska golfarna själva ta en större del? Under våren kommer frågan om en licenslösning att diskuteras över hela Golfsverige.- Vi vill undersöka om det finns ett intresse, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Text: Karin Klarström • 2012-01-31 Uppdaterad 2012-01-31

Läs också

Förbundet åker på Sverigeresa – många heta frågor på agendan

Läs idéskissen om finansieringsfrågan i sin helhet

Tidigare artikel i samma ämne
Licensfrågan uppe för diskussion

Så ser turnéplanen ut

Under Verksamhetsseminarierna kommer förbundet att träffa anställda och verksamma inom de svenska golfklubbarna. Så här ser turnéplanen ut:

31 januari: Sundsvall
1 februari: Höör
2 februari: Falkenberg
6 februari: Växjö
7 februari: Jönköping
9 februari: Göteborg
13 februari: Linköping
14 februari: Örebro
15 februari: Stockholm
16 februari: Uppsala
20 februari: Luleå
22 februari: Umeå.

Spellicens eller inte? Som Svensk Golf tidigare berättat så diskuterades frågan vid Golftinget i höstas, då distriktens representanter var samlade. Nu är frågan åter uppe på agendan, då förbundets Verksamhetsseminarier drog igång på tisdagen.

Grundfrågan är hur golfförbundets verksamhet ska finansieras på sikt, och här har förbundets styrelse tagit initiativet till denna diskussion.

– Precis som golfklubbarna själva differentierar sig och hittar olika modeller för olika typer av golfare, så tittar vi på hur vi kan differentiera modellen för hur vi tar betalt för vår verksamhet, säger förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson, som är på plats i Sundsvall på tisdagen, där turnén tar sin början.

Det är klubben som är medlem i Svenska Golfförbundet, och klubben betalar en avgift för medlemskapet. Varje klubb betalar i dagsläget 207 kronor per aktiv seniormedlem till förbundet på årsbasis, och en lägre avgift för aktiv junior. I detta ingår avgiften för Golfens IT-system. Medlemsavgifterna till förbundet är en del av den totala finansieringen. Här finns också bidrag från Riksidrottsförbundet (RF), annonsintäkter från Svensk Golf och golf.se, sponsorskap och så vidare.

Med tanke på att klubbarna på många håll har det ekonomiskt kämpigt så är en tanke att lägga över en del av finansieringen på den enskilde golfaren, vilket skulle lätta på klubbens ekonomiska börda. Ett sätt att göra det är att införa spellicenser, som golfaren löser direkt med förbundet.

I den idéskiss som förbundet nu vill diskutera med Golfsverige finns två varianter av licenser. Den som i Min Golf vill kunna boka tider på andra svenska banor än bara hemmabanan, kan lösa en så kallad Handicaplicens.

Den som vill kunna delta i tävlingar får i stället lösa en Tävlingslicens. Den som inte är intresserad av någon av ovanstående lösningar behöver ingen licens, och kan då enbart boka tid på hemmabanan. Han eller hon har även fortsättningsvis tillgång till Min Golf, men då bara för tider på sin hemmabana.

För att kunna lösa någon av ovanstående licenser krävs att golfaren är aktiv medlem i en svensk golfklubb. Därmed skulle en del av finansieringen av förbundet flyttas från klubben till den enskilde golfaren, eftersom klubbens avgift till SGF skulle sänkas med över 80 kronor per medlem. Dessutom skulle avgiften för juniormedlem tas bort.

– Vi står inför ett tydligt vägval. Det ena är att behålla nuvarande system, det vill säga att ha en solidarisk finansiering där alla klubbar betalar lika mycket per medlem i avgift. Den andra är att införa ett system där den enskilde golfaren bestämmer vad han eller hon vill ha, och betalar därefter, säger Gunnar Håkansson.

Vad förbundet ska och inte ska göra är det ytterst det årliga Förbundsmötet som bestämmer. Men ska nuvarande verksamhet fortsätta så behöver förbundet få in 95 miljoner kronor i medlemsavgifter.

– Det här är inget skarpt förslag som ska tas upp vid Förbundsmötet. Det handlar om att ta reda på vad Golfsverige tycker om hur verksamheten ska finansieras framöver. Det är ju ingen brådska eftersom ingenting ska införas i morgon. Det får helt enkelt ta den tid som behövs för att diskutera frågan, säger Håkansson.

Om det finns ett intresse för att gå vidare med styrelsens idéskiss kommer den i nästa steg upp för diskussion i Rådslaget, inför Förbundsmötet. När det kan blir frågan om beslut är för tidigt att sia om. Det beror på hur diskussionerna går.

– Om det är tydligt att det inte finns något intresse för den här tanken så lägger vi ned den, säger generalsekreteraren.

SGF gör Sverigeturné
Läs dokumentet om golfens finansiering

Text: Karin Klarström • 2012-01-31
FöljaNyheter
Scroll to Top