Jonas Blixt från Karlstad och Hammarö kommer nästa år att spela på PGA-touren Foto: Getty Images

Följa

Näste svensk på PGA

Efter en säsong med bra spel är det nu klart. Jonas Blixt från Karlstad kommer att spela på PGA Tour nästa säsong. Helgens tredjeplats gör att inget längre kan hindra att han slutar bland de 25 bästa på Nationwide.

Text: Daniel Rosenlund • 2011-09-21 Uppdaterad 2011-09-21

Svensk Golf träffar 27-åringen inför veckans tävling i Kalifornien. Hela tiden kommer spelare, caddies och andra fram och gratulerar till det fina spelet. Trots att det återstår sex tävlingar på touren är det redan nu klart att Blixt kommer att hamna bland de 25 främsta som flyttas upp en division till nästa säsong, till de stora pengarna på PGA Tour. Men Jonas har ingen aning om vad han skall vänta sig nästa år.
– Jag har ingen aning. Jag har aldrig spelat en enda tävling på PGA. Jag har inte ens varit på en tävling. Jag har svårt att sätta mig in i det just nu.

Men värmlänningen har tid att förbereda sig och han har under sina tre år på Nationwide, efter en bra collegekarriär på Florida State University, träffat flera som hjälpt honom på traven.
– Under mitt första år som proffs betydde Henrik Björnstad mycket. Han hjälpte mig med hur man ska tänka och spela och nu finns Mathias Grönberg, som har koll på grejerna, här ute. Dessutom känner jag Keegan Bradley (som vann PGA-mästerskapen) ganska väl eftersom vi spelade mycket ihop förra året.

Jonas Blixt är inför veckans tävling tia på penninglistan efter att ha hittat storformen efter en svag start på säsongen. Sedan i juli har han gått 102 under par på de åtta senaste tävlingarna. Och han hittade formen på ett annorlunda sätt.
– Jag har jobbat ihop med Henry Reis under en lång tid. Men jag fick inget att stämma i början av säsongen. Jag visste inte vilket håll bollen skulle gå. Men i juni sedan satte jag mig och tittade på andra spelares svingar på internet. Jag jämförde med min egen sving och detaljer som skiljer. Jag har till exempel Rory McIlroys sving på min telefon. När jag hittade uppställningen och balansen så har jag slagit bollen riktigt bra.

Jonas, som numera bor i Jacksonville, säger sig alltid varit en bra puttare och när han började träffa fairway kom också de riktigt låga scorerna. Han har på sina fem senaste starter varit tvåa två gånger och trea en gång. Och nu återstår att avsluta bra för att få så bra placering som möjligt. Skillnaden mellan att komma etta eller 25:a på Nationwide är enorm.
– Kommer jag inte bland de femton bästa kommer jag ändå att spela kvalet för att försöka få så bra utgångsläge som möjligt.

Hoppas slippa kvala någonsin
De som kommer bland de 25 får samma kategori som de som klarar kvalet. Det gör att det kan komma upp till 50 spelare före den som kommer in bland de sista. Och det kan betyda många fler starter på sin första säsong.
– Ett kval är inget kul. Det är som att ha åtta dagars anställningsintervju, åtta timmar om dagen. Det är ingen som vill göra det. Plus att du tjänar inga pengar, det kostar pengar istället.

Med tanke på vad de som kommit upp från Nationwide gjort bara den här säsongen finns det gått hopp för Blixt. Nämnda Bradley vann en major under sitt första år och Brenden Steele och Jhonattan Vegas kom upp förra säsongen. De är redan vinnare på den “stora” touren. Även Tommy Gainey var bland de 25 under 2010 och har haft en kanonsäsong på PGA.

I nuläget finns även Daniel Chopra bland de 25 på 24:e plats. Men har sedan han vann i mars inte fått spelet att stämma. Han har missat de fem senaste kvalgränserna och behöver hitta spelet igen för att spela in de cirka 50 000 dollar ytterligare han behöver för att klara sig tillbaka till PGA.

Nationwidetouren – Så funkar det
Läroår för Lingmerth

Text: Daniel Rosenlund • 2011-09-21
FöljaNyheter
Scroll to Top