Anneli Bergman spelade hem guldet i Special Olympics i Grekland. Foto: Per Sjöberg

Följa

Svenska tog OS-guld

Den 24 åriga golftjejen Anneli Bergman från Brevikens GK i Västergötland var en av de tävlande som dekorerades med guldmedalj när Special Olympics Summergames arrangerades i Atén denna sommar. Det handlar om Handi-idrott och från Sverige deltog 66 aktiva och 22 ledare. Totalt var 180 länder representerade av 1800 deltagare.

Text: L-G Åkerberg • 2011-07-20 Uppdaterad 2011-07-20

Golfen som tävlingssport i Special Olympics genomförs med divisionering, vilket innebär att deltagarna delas upp i klasser efter spelförmåga. Denna divisionering pågick i två dagar och 36 hål på Greklands äldsta golfbana Glyfada Golf Course cirka två mil söder om Aten.

Divisioneringen ledde till att ingen av deltagarna bedömdes komma upp i samma klass som just Anneli Bergman från Breviken, så den 24-åriga fick ensam spela de återstående 36 hålen och därmed spela hem ett OS-guld i golf.

Detta efter 439 slag (114-112-104-109).

– En fantastisk upplevelse, berättar Anneli Bergman. Hela arrangemanget är oförglömligt. Ser redan fram emot nästa som arrangeras i Kalifornien om fyra år.

Övriga svenska ungdomar som dekorerades var Tobias Hallqvist Västerås med silvermedalj över 72 hål, Camilla Nilsson Kallfors/Eva Hallqvist Västerås silver över 36 hål och Gustav Paulsson Kallfors som nådde en fjärdeplacering över 36 hål på 120 slag.

– Gustav Paulssons prestation kanske är den största, menar Per Sjöberg ledare och till vardags föreståndare för Linnea Omsorg i Järna, en institution för ungdomar med psykisk funktionsnedsättning. Några dagar före avresan förlorade Gustav sin mor. Ändå kunde han mobilisera tillräckligt mycket bra golf för att sätta avtryck inom Special Olympics.

Ett populärt inslag vid OS-vistelsen var en inbjudan från den svenske ambassadören Håkan Malmqvist som passade på att bjuda på festmåltid nära svenskarnas inkvartering på Rhodos.

Fast det mest imponerande var ändå själva invigningen på gamla hästskoformade marmorstadion Panathinaikos i Atén inför 48 000 åskådare. Flera världsartister underhöll och då inte minst Stevie Wonder.


Text: L-G Åkerberg • 2011-07-20
FöljaNyheter
Scroll to Top