Moderata riksdagsledamoten Helena Bouveng tänker be riksdagens utredningstjänst utreda vad det egentligen kostar att spela golf. Foto: CM Hellsten

Följa

“Golfen avdragsgill 2014”

Helena Bouveng är riksdagsledamot för Moderaterna. Under Mötesplats Golf i Göteborg deltog politikern i en paneldebatt och levererade en nyhet.- Jag hoppas och tror att golfen är avdragsgill 2014.

Text: CM Hellsten • 2011-03-15 Uppdaterad 2011-03-15

Den andra dagen av Mötesplats Golf avslutades med en stor paneldebatt med representanter för Riksidrottsförbundet, SGF, Swedish Greenkeepers Association (SGA) Golfadministratörernas Förening (GAF), svenska PGA, Föreningen Skandinaviska Golfbanearkitekter samt Föreningen Sveriges Golfbaneägare. Dessutom fanns Helena Bouveng med.
Hon är moderat riksdagsledamot, har 18 i handicap, är medlem i Vetlanda GK och Österlens GK och har vunnit tjejklassen i de parlamentariska golfmästerskapen.

När moderatorn Björn Hedman presenterat oktetten på podiet så började han med att fråga politikern Helena Bouveng när golfen kommer att bli avdragsgill idrott.
Hon svarade:
– 2014.

Efteråt träffade Svensk Golf Helena Bouveng.
Hur ska du lyckas med ditt mål?
– Det finns fortfarande attityder kring golf och ridsport att det är så dyrt och att det handlar om rikemanssporter, att golf är moderatbandy men i dag spelar nästan 600 000 svenskar golf. När jag går ner på Vetlanda Golfklubb så önskar jag att alla vore moderater men de är faktiskt inte det utan golfarna kommer från väldigt många olika grupper. Det är viktigt att visa att golfen inte är dyrare än något annat.

Helena Bouveng har skrivit två motioner för att få golf klassad som avdragsgill idrott. Det blir en tredje också.
– Jag kommer att lägga motionerna som en ständig repris. Jag ska försöka få riksdagens utredningstjänst att göra en utredning om vad det egentligen kostar att spela golf så att man kan visa för regeringen att det inte behöver vara så dyrt att spela. Jag tänker ta initiativet till en sådan utredning under våren så att jag kan använda resultatet i min nästa motion.

Tror du att finansminister Anders Borg kan fortsätta säga nej då?
– Det viktiga för honom är att om det ska vara avdragsgillt så ska det vara en idrott som är tillgänglig för alla. Kan vi visa att golfen faktiskt är det så har vi kommit ett steg närmare.

Varför inte bjuda in finansministern till en golfklubb?
– Det är ju en strålande idé, så att han får se hur det går till.

Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson, som också deltog i debatten, säger så här om Helena Bouvengs utspel:
– Det skulle vara en otrolig befrielse och jätteviktig för golfens framtid om det blir så. Vi är just nu exkluderade och undantagna från den övriga idrottsrörelsen. Vi försöker ju locka nya människor att börja spela och för då fram värdena som golfen har som just friskvårdsaktivitet.

Mötesplats Golf får fortsättning?

Text: CM Hellsten • 2011-03-15
FöljaNyheter
Scroll to Top