David Lingmerth har en chans till att ta sig till PGA efter att ha varit snubblande nära på Nationwide Tour. Foto: Getty Images

Följa

Lång väg mot PGA

På onsdagen börjar slutkvalet till PGA-touren. I den kaliforniska öknen spelas sex rundor för att avgöra vilka 25 som får spelrätter för 2012. Fyra svenskar finns på plats. Tre för att ta sig tillbaka och en för att ta det sista steget in i finrummet.

Text: Daniel Rosenlund • 2011-11-30 Uppdaterad 2011-11-30

Slutkval PGA-touren

Spelplats: Nicklaus- och Stadiumbanorna, Palm Springs, Kalifornien.

Det står på spel: De 25 bästa tar sig till PGA-touren 2012. Övriga deltagare i kvalet får full eller viss spelrätt på nästa års Nationwidetour. 156 spelare finns i startfältet.

Namnkunniga spelare till start:

Förre världsettan David Duval, Majorvinnarna Lee Janzen och Rich Beem. 52-årige Tommy Armour III som trots att han normalt spelar på seniortouren valt att spela sig igenom två kvalsteg. Publikfavoriten Boo Weekley som har spelat Ryder Cup med flera.

Svenskar till start:

Richard S Johnson, Mathias Grönberg, Daniel Chopra och David Lingmerth

 

Det krävs nerver av stål för att ta sig igenom sex rundor golf när så mycket står på spel. Sex dagar kan förändra en spelares karriär till det bättre eller det motsatta. En känslomässig berg- och dalbana där ett katastrofhål kan ta död på drömmen. Ett enda slag kan betyda miljoner på PGA-touren i prispengar och spel på de bästa banorna, istället för Nationwide Tour och spel på Amerikas bakgård i bland annat Chattanooga och Boise. Som en sex dagar lång jobbintervju.

För några av svenskarna börjar det bli en vana. Richard S Johnson och Mathias Grönberg har kvalat sig till touren flera gånger och båda lyckades ta sig till slutkvalet via bra spel i andra steget för några veckor sedan. Richard har haft ett år fyllt med skador och dåligt spel men klarade sig vidare till slutkvalet med ett enda slag efter att ha gått de tre sista hålen tre under par. Så små är marginalerna.

– Det var ärligt talat lite uppgivet på de sista hålen för jag spelade jättebra hela den veckan men puttade riktigt dåligt. Men nu känns spelet riktigt bra och jag vill verkligen sätta igång nu, berättar han för Svensk Golf.

Efter att ha skadat sig i gymmet hade han problem med en axel fram till sommaren och har sedan dess jobbat för att få bort de sviter som skadan satt på svingen. Men Richard brukar spela bra i kvalen och lyckades så sent som förra året kvala sig kvar på touren. Mathias Grönberg har haft en bedrövlig säsong bakom sig på Nationwide men visade form när han spelade bra i näst sista kvalsteget för några veckor sedan.

Lingmerth gör sitt andra kval
För David Lingmerth är kvalet annorlunda. Smålänningen har aldrig spelat en enda tävling på PGA-touren. Han gjorde ett smått sensationellt kval förra året som nyblivet proffs och var nära att ta sitt kort redan då men har nu spelat en säsong på Nationwide Tour där han var så nära man kan komma att bli bland de 25 som tar sig direkt därifrån. Nu ser han fram emot sitt andra kval i karriären.

– Det känns bra. Jag har varit här förut och efter mitt år på Nationwide känner jag de flesta spelarna och vet att jag kan mäta mig med dem och slå dem, berättar han.

Lingmerth gick direkt till slutkvalet och har inte spelat någon tävlingsgolf på en månad. Men med uppladdning hemma i Arkansas och med andra svenska proffs i Orlando tror han att formen är god.

– Jag har haft några dagar här för att komma in i tävlingsspelet igen. Men jag gillar de här banorna. Vissa banor man kommer till trivs man bara på. Så känns det här. Dessutom ska det bli kallare och blåsigare vilket jag tror passar mig. Det gäller bara att gå ut och ta ett slag i taget.

För den sista svensken bland de 156 i startfältet är läget lite annorlunda. Daniel Chopra slutade 19:e på Nationwide Tour via en stark avslutning och är oavsett resultat den här veckan tillbaka på PGA Tour 2012. Han hoppas bättra på sin kategori via en topplacering i kvalet. Något som skulle ge honom fler starter i de större tävlingarna.

En svenska i LPGA-kvalet

Text: Daniel Rosenlund • 2011-11-30
FöljaNyheter
Scroll to Top