Framtidens golfspelare får välja vilken typ av medlemskap som passar dem.

Följa

Förbundet vill införa licenser

Golfförbundet vill diskutera hur förbundets verksamhet ska finansieras framöver. En rad alternativ ska diskuteras under 2012, bland annat frågan om spelarlicenser.

Text: Karin Klarström • 2011-11-23 Uppdaterad 2011-11-23

Så jobbar förbundet

Från och med den 1 januari organiseras Svenska Golfförbundet om, och får därefter följande verksamhetsområden:

Klubb- och anläggningsutveckling. Bo Bengtsson är chef för avdelningen som jobbar med klubbservice, analys och statistik med hjälp av bland annat Golfens IT-system (GIT) etc,

Spelar- och elitutveckling. Petra Lindström är chef för avdelningen som hanterar både landslag, elitspelare och juniorspelare/juniorrekrytering.

Spel- och tävlingsutveckling. Håkan Stålbro är chef för avdelningen som ansvarar för verksamhet inom banområdet, spelutvecklingen, som exempelvis banuppsättning vid tävling och sällskapsspel.

Affärer och event. Mikael Åbom är chef för avdelningen som jobbar med sponsoravtal och partnersamarbeten.

Kommunikation. Roger Andersson är chef för avdelningen där både förbundets interna och externa kommunikation samt Svensk Golf och Golf.se ingår.

Dessutom finns en ekonomiavdelning, där även förbundets personalfrågor hanteras, samt stab – där ledningsfunktioner som generalsekreterare Gunnar Håkansson ingår.

Den som spelar många tävlingar, vill ha fortsatt registrerad handicap och därigenom kunna boka i Min Golf, kan i framtiden behöva lösa en spelarlicens för att göra detta. Den som däremot varken bryr sig om tävlingar, handicap eller greenfee kan spela vidare utan licens.

Det är några av de tankar som just nu diskuteras inom Golfsverige, och som kommer att få mer fast form under våren. Tanken är att det i höst ska fattas beslut om en ny modell för hur golfförbundets verksamhet ska finansieras, om styrelsen får gehör ute bland klubbarna.

Bakgrunden är att Golfförbundet analyserat nuläget, och konstaterat att dagens finansieringsmodell inte passar den verklighet golfen befinner sig i. Golfarna har ändrat beteende under de senaste åren, de konsumerar golf på ett annat sätt och önskemålen om alternativa och flexibla medlemsformer har ökat.

Den modell som gäller idag är att varje klubb betalar en avgift per medlem till förbundet, och det är bland annat denna medlemsavgift som finansierar förbundets verksamhet (se separat faktaruta). Sedan 2005 har antalet medlemmar i de svenska golfklubbarna minskat varje år, och därmed också förbundets intäkter. För några år sedan gjorde förbundet en stor neddragning på verksamhets- och personalsidan för att hantera den ekonomiska utvecklingen. Om förbundet ska behålla den verksamhet som finns idag, och medlemsminskningen fortsätter, måste medlemsavgiften höjas successivt över åren för att resultatet ska gå ihop.

– Det är dags att hitta en ny modell, där golfaren själv fattar ett aktivt beslut om vilken typ av golf han eller hon vill spela, och därför har vi tagit fram en idéskiss för hur finansieringen skulle kunna se ut framöver, säger Anders Sjögren i Svenska Golfförbundets styrelse.

Vid det så kallade Golftinget under den gångna helgen, ett möte där Förbundsstyrelsen träffar representanter från de 21 distrikten, diskuterades idéskissen och de framtidsfrågor Golfsverige har att ta ställning till.

I idéskissen lanseras idén att den golfare som vill ha en aktiv handicap, för att kunna spela tävlingar och greenfee, behöver lösa en tävlingslicens i framtiden. Den som däremot inte är intresserad av annat än att spela på hemmaklubben skulle inte behöva detta. (Läs hela förslaget via länken intill.)

Vid diskussionerna under mötet var den allmänna meningen att det finns anledningar att hitta en ny finansieringsmodell, men om det ska vara just den här typen av licenslösning eller ej återstår att diskutera.

– Vi kommer att revidera arbetsmaterialet utifrån diskussionerna på Golftinget, och i stället titta på en lösning med tre olika modeller. Dels en klubblicens för dem som bara vill spela på hemmabanan och inte bryr sig om handicap och tävling. Den andra varianten, som är den nya, omfattar handicap och därmed att kunna boka greenfeespel utan hinder. Den tredje varianten blir en tävlingslicens med handicap, som gör att man även kan delta i alla former av tävlingar, säger Sjögren.

För klubbarnas del skulle avgiften till SGF totalt sett bli lägre än idag, och i stället skulle denna kostnad täckas direkt av den enskilde golfaren, i form av licenspengar.

Nuvarande diskussionsunderlag bygger på att golfaren måste vara medlem i en svensk golfklubb för att kunna teckna en licens. Under Golftinget diskuterades även frågan om en öppen licens, det vill säga att en golfare skulle kunna lösa en licens direkt med förbundet, och inte behöva gå via en klubb. Det fanns deltagare som förespråkade en sådan modell, men det finns inte med i förbundets underlag i det här skedet.

Nu ska projektgruppen inom förbundet revidera idéskissen så den harmonierar med synpunkter som kom fram under helgens möte. Därefter hamnar dokumentet på förbundsstyrelsens bord den 14 december och om styrelsen sedan vill gå vidare med förslaget ska frågan diskuteras och förankras ute i Golfsverige. Bland annat blir det en diskussionspunkt under den så kallade Verksamhetsresan, som äger rum i januari/februari.  Dessutom ska distriktens representanter åter diskutera saken vid Beredningsmötet i februari.

Planen är att förbundsstyrelsen efter dessa diskussioner ska formulera ett förslag till beslut som eventuellt hanteras vid ett extra årsmöte i november 2012.


Text: Karin Klarström • 2011-11-23
FöljaNyheter
Scroll to Top